Blogi

Suuntana omavaraisuus -23 esittely ja suunnitelma

Hei tämä sarja on nyt pyörinyt vuodesta toiseen varmaan kuudes kausi käynnistyy. Olemme olleet alusta asti mukana Satu tsajut.fi blogista jatkaa luotsaamista kiitos jaksamisesta ja ajasta. Aloitetaan esittelyllä ja suunnitelmalla tämä vuosi.

Esittely

Täällä kirjoittelee Heikki isä ja “isäntä” mukana häärii vaimo ja kolme tytärtä. Monta asiaa meni meillä uusiksi viime vuonna ja tilalla ei toteutunut juuri mikään. Asumme -56 vuonna rakennetussa talossa ja eläimistä löytyy koira, kissa, kolme lammasta, kanoja jokusen kymmentä ja nautoja jokunen enemmän kuin lampaita. Mahdollisuudet on monipuolisesti hyödyntää omaa maata ja omia tuotteita.

Tila sijaitsee kasvuvyöhykkeellä 4 ja merenpinnasta 230m. Koko lähiseutu pyörii tuolla 200m pinnassa ja siitä syystä alue on todella lumista seutua. Meillä on lunta paljon pidempään kuin muilla lähialueella. Käymmekin katsomassa kevättä kauppareissuilla koska jo noin 20km päässä on kevät kuukautta aikaisemmin kuin meillä.

Suunnitelma vuodelle 2023

Meillä olisi vielä hiukan rakennus projekteja jäänyt jemmaan viime vuodelta jonka aikana kustannukset ja materiaalien hinnat nousi roimasti.

Kasvimaa kynnettiin jo hyvissä ajoin syksyllä kun ei sinne keväällä mitään ehditty laittamaan joten kasvimaa tulee kukoistamaan kesanto vuoden jälkeen.

Kynnettiin myös pieniä aloja laitumelta jotka ovat olleet kovalla kulutuksella tai muuten heikossa kunnossa. Oli tapahtunut aikamoista tiivistymistä joten kyntäessä lisättiin kaksivuotista kompostia alueelle runsaasti maaperän parannukseksi ja ilmavuuden lisäykseen. Keväällä vielä kalkitus ja tasaus siementen kanssa niin hyvä tulee.

Kasvihuone tarvitsee myös hellää kosketusta. Meinaan kokeilla onnistuisinko paikkaamaan revenneet muovit jotta ei tarvitsisi ostaa uusia ja heittää hukkaan isoja lähes ehjiä muoveja. Veikkaan kyllä että korjaus euroissa tulee kalliimmaksi.

Kastelua pitää myös alkaa pohtimaan kuinka se järjestetään.

Kuivana kesänä ajetaan vettä niin että tietää ajaneensa. Meillä on nyt onneksi laskenut veden kulutus maltillisemmaksi kun isommat naudat poistui tilalta.

Jälkeen kirjoitettu:

Tämä kirjoitus ei nyt ole parhaista mahdollista antia kun tuli pari hässäkkää. Ajastuksen kanssa tuli pieni päivämäärä häiriö joten julkaisi päivä liian aikaisin. Sitten oli tallennuksessa tapahtunut häiriö ja osa tekstistä on jossain ja kuvat myös. Joten tämä on nyt aika raakaversio… Joskus se vuosi vain alkaa näin, että päivitykset ei mene ihan nappiin. Hyvää uutta vuotta kaikille ja onnistutaan vähän paremmin loppuvuosi.

Tammikuun kirjoituksia muissa blogeissa:

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-2023-suunnitelmia/

Maijalassa https://www.maijalassa.com/ensimmaisia-askeleita-kohti-omavaraisempaa-elamaa-tavoitteita-vuodelle-2023/

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/01/meidan-piha-ja-suunnitelmat-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/01/ennatysten-joulukuu.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-1/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-1.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-13-uuden-vuoden.html

Evil Dressmaker http://www.evildessmaker.com/?p=17173

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraistelijan-vuosikello-ja-ajatuksia-vuuesta-2023

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/01/02/toiveikas-talvimieli/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/01/lampoa-torppaan.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/01/02/tammikuu-23-mika-sinut-lammittaa/

12 kommenttia

 • marketta

  Meillä vähän sama juttu tuon lumen kanssa. Me kun asutaan niin, että kolmella sivulla on metsää ja yhdellä peltoa, jotenkin lumet pakkaantuvat tähän meidän mäelle. Ei tarvitse ajaa kuin vajaa kilometri kylälle, niin siellä jo voikukat kukkivat kaupan seinustalla ja meillä on pihassa vielä puoli metriä lunta.

  • Isäntä

   Kyllä puuttui ja jäi vielä jotain puuttumaan hiukan teknistä häiriötä vuoden aloituksessa.
   Pohdin tekeväni sen kontaktimuovin tapaisella teipillä ja epäilen rulla hinnan olevan korkeampi mitä muovi. Se selviää varmaan kun pääsee itse asian kimppuun ja tarvikkeita taas alkaa kauppoihin tulemaan.

   • Maijalan Anna

    Onko kasvihuoneen repeämät isojakin? Vanhempani ovat menestyksekkäästi paikkailleet reikiä ihan vaan vahvalla teipillä, mutta toki kyse on ollut melko pienistä rei’istä (meikäläinen saattoi heti muoveja paikalleen asentaessa kaataa vahingossa tikkaat yhteen kohtaan, onneksi tuli vaan pieni kolo tikkaan päästä…) Myös jotain viiltomaisia on taidettu saata teipattua niin, että on monta vuotta pysynyt paikallaan.

    • Isäntä

     On ne aika isoja mutta voisi ne jollain teipillä onnistua paikkaamaan kunhan on joustavaa kuten kasvihuonemuovi.

 • Satu - Tsajut

  Tekniset probleemat tuntuvat kovin tutuilta, itsekin aloitin vuoteni niillä 😀

  Vaikka osaammekin säätää tekniikan kanssa, niin on ollut ihan mahtavaa vetää tätä postaussarjaa kanssasi.

  • Isäntä

   Ei välitetä. Niillä on hyvä aloittaa niin ei ole odotukset korkealla. Kiitos samoin.

 • Maijalan Anna

  Rakennustarvikkeiden hinnat on kyllä hurjissa hinnoissa tällä hetkellä! Meillä on onni kun tuolla meidän tulevalla kotipaikalla on myös oma saha, niin sellaisen perus lautatavaran saa ihan omista tarpeista aikaan. Mutta kaiken muun suhteen joutuukin sitten menemään kaupoille ja maksamaan itsensä kipeäksi.

  • Isäntä

   Meillä kulkee kiertävä kenttäsirkkeli ja se on tehnytkin meille hyvän kasan puutavaraa. Sitä kun ei raaski käyttää ja on myös varattu tiettyyn kohteeseen joten pitäisi sahauttaa uutta.