Blogi

Suuntana omavaraisuus kotitarve-eläimet

Tämä on yhteiskirjoitus ja lopusta löytyy suorat linkit mukana oleviin blogeihin. Ylläpitävänä voimana pyörii Satu tsajut.fi blogista ja apuna Heikki korkeala.fi blogin takaa.

Aiheita oli nyt kotitarvekalastus, kotitarve-eläimet ja säilöntä lisäksi omat kuulumiset.

Kotitarve-eläinten pito muuttuu 1.1.2024

Pohdinkin jo, että mitkäs ennustajan lahjat Sadulla on kun edellisessä kuussa tuli uusi eläinsuojelulaki esille ja vuoden vaihteessa astuu voimaan ilman siirtymäaikaa.

On meillä ollut myös ennustajan lahjoja, vaikka se olikin tarkoitettu omaksi turvaksi. Keväällä ostettiin aitaelementeistä rakennettava käsittelykuja, joka toimii niin naudoille kuin lampaillekin. Ensin sitä käytettiin kasvatus sonneilla hetken aikaa, että he kävivät nappuloita syömässä käsittelykujaa pitkin. Syy tähän on ihan se, että käsittelykujaa pitkin ne tullaan myös lastaamaan kuljetuskalustoon. Nyt se on jo heille tuttu niin sen käyttäminen on jatkossa helpompaa. Nyt sitten käsittelykuja on kasattuna vasikoille ja he käyvät käsittely porttien välissä juomassa maitoannoksensa näin se on heille jo täysin tuttu tulevaisuudessa. Jossain vaiheessa tulemme vielä laittamaan tämän kujan lypsettäville lehmille. Heidät on toki saanut parteen kiinni tarkistusta varten tai muuten eläinlääkärin toimintoja varten. Olisi kuitenkin hyvä, että kaikki osaisi kulkea käsittelykujassa rauhallisesti ja se olisi tuttu mukava toimenpide. Samoilla elementeillä pystytään tekemään myös eläimen eristäminen omasta laumasta sairauden vuoksi. Uuden lain vaatimuksissa on käsittelyn mahdollistavat välineet eli eläimen kytkeminen tai liikkumisen rajaaminen käsittelyhäkillä ja eristäminen sairastapauksessa.

Sulavesi on myös uuden lain tuoma uutuus. Tämä koskee kaikkia nisäkkäitä ja lintuja. Poikkeuksena on porot puhtaanlumen aikaa, turkiseläimet ja ammattimaiset rekikoirat. Heillä tosin on sitten omat säädökset juottamisen toteuttamiseen.

Kotitarve-eläimiä on monen moisia ja kaikilla pitäisi olla vuodenvaihteen jälkeen jatkuvasti sulaa vettä tarjolla. Tiedän, että haasteita tämä tulee omavaraistiloilla luomaan. Niin meilläkin. Joudumme jo nyt syksyllä pohtimaan kuinka saamme automaattikupit, joka ryhmälle niin, että ne pysyvät myös sulana. Kun ei riitä, että kävisivät vuorotellen juomassa kun pääsy pitäisi olla jatkuva.

Nautoja

Meillä on nautoja niin lypsyssä kuin lihaksi kasvamassa. Nyt taitaa jakauma olla niin, että sonneja on jopa hiukan enemmän kuin lehmäsiä. Näitä elelee meillä nyt kolmessa laumassa on sonni-, vasikka- ja lehmälauma. Jokaiselle laumalle pitäisi saada oma sulana pysyvä vesi. Uskoisin meidän onnistuvan.

Lampaita

Lampaita on myös muutama mutta vähemmän kuin kuvassa. Tietenkin heitäkin koskee sulan veden saanti onneksi se on jo kunnossa.

Kanoja

Kanoja on meillä muutamia ja on pohdittu niiden kannattavuutta, koska ovat päässeet ikääntymään ja muninta alkaa olemaan jo kaikilta loppunut. Pohdinnassa on, että jos nyt syksyllä postaisi kaikki kanat ja keväällä ottaisi uudet kanat. Heilläkin on vesi pysynyt sulana mutta muuten tilojen uudistus olisi tarpeellista jotta toiminnat olisi mukavampia hoitajalle. Vanhan aitan matalat ja pienet oviaukot alkavat jo tuntumaan ahtaita ja olisi mukava pystyä seisomaan selkä suorana kun hakee munia. Helpointa olisi tehdä muutoksia silloin kun ei olisi kanoja.

Lisätietoa muutoksesta: https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-hyvinvointi/uuden-elainten-hyvinvointilain-keskeiset-muutokset/

Jotkut odottavat, että lehmät lentää, toiset opettavat niitä lentämään.

Kotitarve-eläimet kaikki sitovat hurjasti aikaa itseensä. Monesti sitä ajattelee, että sitten kyllä joku löytyy hoitamaan jos jossain pitää käydä. Voin sanoa, että sellaista rentoa juhlimista ei enää sen jälkeen ole olemassa kuin haavekuvissa ja päiväunissa. Häät, syntymäpäivät ja muutkin juhlat muuttuu tipattomiksi tai taksi rahaa pitää varata mukaan reilusti. Kun yleensä kun mitään ei pitäisi tapahtua niin kyllä tapahtuu. Meillä perhe on jakautunut eläinten tulon jälkeen juhliin lähtijöihin ja kotimiehiin. Se saa lähteä, joka on juhlien kohteen kanssa läheisempi ja lapset mukaan. Joissain tapauksissa lähtee koko perhe mutta paluu on samana päivänä aikaa kun on 12 tuntia käytettävänä, joka on lypsyjen välissä. Siinä ei eteläsuomeen mentäessä tankkaus taukoja pidellä vaan tankataan jo edellisenä päivänä jotta matka-aika olisi mahdollisimman lyhyt.

Vielä jäi kyllä monta osa-aluetta käsittelemättä esim. rehut ja heinätyöt… Lihan säilönnästä puhumattakaan.

Mukana olevat blogit:

Elokuu

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2023/

Kakskulma https://kakskulma.com/mita-haluaisin-osata-ja-kesan-raksakuulumiset

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/ankat-ja-kanat-suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023/

Kasvuvyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/07/kotitarpeilun-suuret-ilot.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-8/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-8.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/07/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelo-asioita-kalastuksesta-ja-elukoista

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/08/kotitarvekalastus-koko-perheen-yhteinen.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/08/unelmana-omavaraisempi-elama-mita.html

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/oman-sadon-sailonta-ja-sadeveden-keruuta-vihdoinkin-suuntana-omavaraisuus/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/08/07/elokuu-23-evasta-koko-talven-varalle/

3 kommenttia

  • Aila/mammukka

    Tuo eläinten sitovuus on kyllä niin totta. Meillä ei ole kuin kanat, kanit ja kissa, mutta kyllä vaatii melkoisia pohdintoja, jos kaikki lähdetään yön yli reissuun, että kenet saa käymään eläinten hoitajana. Talvella menee vielä monimutkaisemmaksi kun talo lämpiää ihan pelkällä puulla, sitten pitää eläinten lisäksi hoitaa lämmityskin.
    Ei tule aina ajateltua, mitä se “idyllinen” maalaiselämä vaatii 🙂

    • Isäntä

      Monesti sitä romantisoi maalaiselämän. Näyttäähän se välillä postikortilta kauniine maisemineen mutta taustalla saattaa olla paljon verta ja hikeä.

  • Satu - Tsajut

    Kiitos kun otit tuon lain muutoksen esille <3

    Meillä on ollut vain kesäsiivekkäitä ja olemme havainneet saman, ne sitovat tehokkaasti. Meillä kontrasti on suuri, kun pääasiassa olemme eläimettömiä ja siten huolettomia. Toki edelleen haaveissa on, että josko joskus saisi ympärivuotisia eläimiä.