Alkusanat

Kohti omavaraisuutta omaa onnellisuutta

Kun lapsiperhe päättää jättää kaupungin ja muuttaa maalle. Talo, johon perhe muutti on 1954 rakennettu torpparin talo. Sisälle ei tule vettä kuin kantamalla, viemäröintiä ei ole. Ulkosaunaan tulee vesi pumpulla ja lämmintä vettä saa puulämmitteisestä padasta. Talo lämmitetään puulla sekä yhdellä sähköpatterilla. Talossa on 75 neliötä, johon kuuluu kylmä eteinen, tupa, olohuone ja makuukammari. Tuvasta löytyy puuhella ja leivinuuni. Olohuoneessa pönttöuuni tuottaa tasaisen lämmön. Makuukammarissa kamina ja sähköpatteri.

Perhe on asunut tilalla kolmisen vuotta. Tänä aikana on syntynyt toinen lapsi. Emäntä on ollut hoitovapaalla ja isäntä opiskellut maatalousyrittäjäksi. Kodin, tilan ja eläinten hoito on jäänyt suurelta osalta emännän harteille. Suurempia kunnostustöitä, laidunten siirtoja ja projekteja on isäntä hoidellut viikonloppuisin ja iltaisin.

Omavaraisuus on aloitettu eläimistä ja pienestä puutarhasta. Kanat ovat olleet pisimpään ja tulleet myös tärkeimmiksi. Lampaat hoitavat ympäristöä ,tuottavat villaa ja lihaa. Naudat tuottaa lihaa ,maitoa ja lannoitetta. Lisäksi tilalla on kaneja ja kissoja. Kokeiltu on myös vuohia, fasaaneita, ankkoja ja hanhia. Kaikista näistä eläimistä tullaan kertomaan tarkemmin hyvistä ja huonoista puolista.

2021 päivitys

Tilalla on harraste lampaita jäljellä kolme, kanoja on vielä reilusti, naudat on nousseet tilalla eniten työllistäväksi ja myöskin tuottoisimmaksi. Jyrsijä kannan hoidosta vastaa kissa ja Jaakko Rusetin terrieri, joka hoitaa ansiokkaasti paimenkoirankin virkaa.

Olemme myös laiskistuneet, joten taloon on tullut uusia sähköpattereita. Nyt sähköpattereita on jo kolme pitämässä pientä lämpöä aamuihin.

Sisälle ei vieläkään tule vettä. Tosin nyt meillä on maitohuone, josta saa kylmää vettä hanasta, joten vähän lähempää kuin alussa. Eläimille on myös tullut automaattivesikupit kun lauma on kasvanut niin kulutus on myös kasvanut ja vedenkantajalla on muutakin tekemistä.

Blogissa olleita juttuja mitä se on nyt:

Omanlaisen isän arkea

Tervetuloa meille avaamme ovet teille kaikille