Ruoka ja leivonta
Aamu puuro
Kaurapuuro
4 annosta
1 l vettä tai vesi-maitoseosta
3 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
Kuumenna vesi tai vesi-maitoseos kiehuvaksi.
Lisää kaurahiutaleet. Siirrä kattila rautaiselle pannun aluselle.
Keitä 10min välillä sekoittaen. Siirrä kattila alusen kanssa pienemmille levyille.
Laita kansi päälle ja anna hautua muutama minuutti. Mausta puuro suolalla.
Vinkki:
Puuroon voi lisätä makuja siinä vaiheessa kun siirretään hautumaan pienemmälle levylle.
Voit raastaa sekaan omenaa, päärynää tai porkkanaa (lisää hiutaleiden kanssa).
Pakasteesta löytyviä marjoja voi myös käyttää kun jäiset marjat lisää hauduttamisen aikana niiden rakenne säilyy hyvin.
Puuroihin voi lisätä myös kanelia, vanilijasokeria ja hunajaa.
Mummon pannari
9dl kermaistamaitoa
1 1/2 tl suolaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
4 1/2 rkl voi sulatettuna
3 munaa
1/2 dl sokeria
Lisää maitoon suola, vehnäjauhot ja voisula.
Anna turvota hetki
Vatkaa munat ja sokeri keskenään erillisessä kipossa.
Lisää ne turvonneeseen taikinaan.
Voitele uunipelti tai laita levinpaperi.
Kaada taikina pellille.
Paista 200 asteessa n:1/2 tuntia.
Vinkki:
Jos haluat tehdä tästä suolaisen herkun. Jätä sokeri pois.
Lisää:
1 silputtu sipuli
5-10 pilkottua nakkia
Ripottele sipuli ja nakit taikinaan uunipellillä.
Huom uppoavat taikinaan.
Raparperipiirakka (marjoilla)
1 | pkt | Kauramurotaikinaa (400 g) |
TAI piirakkapohja itse tehden: | ||
2 | munaa | |
1½ | dl | sokeria |
1½ | dl | kaurahiutaleita |
1½ | dl | vehnäjauhoja |
1 | tl | leivinjauhetta |
½ | dl | juoksevaa margariinia tai voita (50 g) |
1 | dl | kermaviiliä, jogurttia, kermaa tai piimää |
Voiteluun: | ||
juoksevaa margariinia tai voita | ||
Kaurahiutaleita | ||
Päälle: | ||
4-5 | dl | raparperia viipaleina ja/tai marjoja |
(1 | dl | rusinoita + 3 rkl rommia) |
Kauratosca-kuorrutus: | ||
100 | g | voita |
1 | dl | sokeria |
1 | tl | kaneli |
2½ | dl | Kaurahiutaleita |
1 | rkl | vehnäjauhoja |
½ | dl | maitoa |
Lisäksi: | ||
1 | tlk | kermaviiliä |
200 | g | mascarpone- tai tuorejuustoa |
vaniljasokeria | ||
hunajaa |
Valmistus
Ota kauramurotaikina sulamaan tai valmista piirakkapohja itse.
Jos teet pohjan itse, vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Lisää jäähtynyt sulatettu rasva ja kermaviili/jogurtti/kerma/piimä ja sekoita tasaiseksi.
Levitä sulanut tai itse tehty taikina voidellulle ja kaurahiutaleilla leivitetylle piirakkavuoalle.
Kuori raparperit, viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi (voi sokeroida ja antaa sokerin imeytyä tunnin) ja levitä viipaleet piirakalle tasaiseksi kerrokseksi.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia.
(Mikäli lisäät piirakkaan maukkaita rommirusinoita, imeytä rusinoita yön yli rommissa tai mielellään vähintään tunnin ajan.)
Valmista pohjan paistumisen aikana kauratosca: sulata voi kattilassa, lisää sokeri, kaneli, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot sekä lopuksi maito. Anna kiehahtaa vain hetki ja ota kattila pois levyltä.
Ripottele puolikypsälle piirakalle halutessasi rommirusinoita. Levitä lopuksi päälle kauratosca ja jatka paistamista uunin keskitasolla n. 10–15 minuuttia, kunnes tosca saa kauniin värin. Tarjoile kermaviili-tuorejuustoseoksen kanssa.
VINKKI: Raparperin joukkoon voi laittaa mustikoita, omenaa, mansikoita tai mitä ikinä keksit.