Ruoka ja leivonta


Aamu puuroIMG_3540[1]

Kaurapuuro

4 annosta

1 l   vettä tai vesi-maitoseosta

3 1/2 dl kaurahiutaleita

1/2 tl suolaa

Kuumenna vesi tai vesi-maitoseos kiehuvaksi.

Lisää kaurahiutaleet. Siirrä kattila rautaiselle pannun aluselle.

Keitä 10min välillä sekoittaen. Siirrä kattila alusen kanssa pienemmille levyille.

Laita kansi päälle ja anna hautua muutama minuutti. Mausta puuro suolalla.

Vinkki:

Puuroon voi lisätä makuja siinä vaiheessa kun siirretään hautumaan pienemmälle levylle.

Voit raastaa sekaan omenaa, päärynää tai porkkanaa (lisää hiutaleiden kanssa).

Pakasteesta löytyviä marjoja voi myös käyttää kun jäiset marjat lisää hauduttamisen aikana niiden rakenne säilyy hyvin.

Puuroihin voi lisätä myös kanelia, vanilijasokeria ja hunajaa.


Mummon pannari

9dl          kermaistamaitoa

1 1/2 tl    suolaa

4 1/2 dl   vehnäjauhoja

4 1/2 rkl  voi sulatettuna

3            munaa

1/2 dl     sokeria

Lisää maitoon suola, vehnäjauhot ja voisula.

Anna turvota hetki

Vatkaa munat ja sokeri keskenään erillisessä kipossa.

Lisää ne turvonneeseen taikinaan.

Voitele uunipelti tai laita levinpaperi.

Kaada taikina pellille.

Paista 200 asteessa n:1/2 tuntia.

Vinkki:

Jos haluat tehdä tästä suolaisen herkun. Jätä sokeri pois.

Lisää:

1     silputtu sipuli

5-10 pilkottua nakkia

Ripottele sipuli ja nakit taikinaan uunipellillä.

Huom uppoavat taikinaan.


Raparperipiirakka (marjoilla)

piirakkavuoallinen, halkaisija n. 25-28 cm, pellillisen tekemiseen kerro kahdella.
1 pkt Kauramurotaikinaa (400 g)
TAI piirakkapohja itse tehden:
2 munaa
dl sokeria
dl kaurahiutaleita
dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl juoksevaa margariinia tai voita (50 g)
1 dl kermaviiliä, jogurttia, kermaa tai piimää
Voiteluun:
juoksevaa margariinia tai voita
Kaurahiutaleita
Päälle:
4-5 dl raparperia viipaleina ja/tai marjoja
(1 dl rusinoita + 3 rkl rommia)
Kauratosca-kuorrutus:
100 g voita
1 dl sokeria
1 tl kaneli
dl Kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl maitoa
Lisäksi:
1 tlk kermaviiliä
200 g mascarpone- tai tuorejuustoa
vaniljasokeria
hunajaa

Valmistus

Ota kauramurotaikina sulamaan tai valmista piirakkapohja itse.

Jos teet pohjan itse, vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.

Lisää jäähtynyt sulatettu rasva ja kermaviili/jogurtti/kerma/piimä ja sekoita tasaiseksi.

Levitä sulanut tai itse tehty taikina voidellulle ja kaurahiutaleilla leivitetylle piirakkavuoalle.

Kuori raparperit, viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi (voi sokeroida ja antaa sokerin imeytyä tunnin) ja levitä viipaleet piirakalle tasaiseksi kerrokseksi.

Tässä piirakassa on raparperia dl, mustikoita 1dl ja 2 omenaa.
Tässä piirakassa on raparperia 5 dl, mustikoita 1 dl ja 2 omenaa.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia.

(Mikäli lisäät piirakkaan maukkaita rommirusinoita, imeytä rusinoita yön yli rommissa tai mielellään vähintään tunnin ajan.)

Valmista pohjan paistumisen aikana kauratosca: sulata voi kattilassa, lisää sokeri, kaneli, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot sekä lopuksi maito. Anna kiehahtaa vain hetki ja ota kattila pois levyltä.

Toska levitetty päälle ja uuniin.
Toska levitetty päälle ja uuniin.

Ripottele puolikypsälle piirakalle halutessasi rommirusinoita. Levitä lopuksi päälle kauratosca ja jatka paistamista uunin keskitasolla n. 10–15 minuuttia, kunnes tosca saa kauniin värin. Tarjoile kermaviili-tuorejuustoseoksen kanssa.

Valmis piirakka. Tämän voi syödä näin tai jäätelön, vanilia kastikkeen tai
Valmis piirakka. Tämän voi syödä näin tai jäätelön, vanilia kastikkeen tai tuorejuusto tahnan kanssa.

VINKKI: Raparperin joukkoon voi laittaa mustikoita, omenaa, mansikoita tai mitä ikinä keksit.