Navetta

Johdanto

Isännälle tuli naudoista paljon kokemusta koulun kautta. Ollessaan ensin emolehmä- ja sen jälkeen lypsylehmätilalla. Kuitenkin ensimmäinen nauta tuli lypsylehmätilalta. Lempeä jättimme joka on Holten (Freesiläinen) Emän ja Limousine Isän jälkeläinen.

Tila oli ollut viisikymmentä vuotta ilman nautaa. Hieman tuntui historian havinaa, kun metsälaitumelle lähti uusin tulokas  2014.

Seuraavat naudat tuli kesän loppupuolella 2015. Nämä sankarit ovat Nenosen Kyyttöjä. Kokoonpano on kaksi lehmää ja sonni. Lehmät ovat hoidossa poikimisen ja vieroituksen yli, joten palaavat kotiinsa 2017 keväällä.

Kyytöt ovat huomattavasti pienempiä kuin omamme. Kuten emäntä jossain vaiheessa sanoi: Hyvä, että isoin tuli ensin.

Ruokinta:

Talvella

-Kuivaheinä

-Säilöheinä

-Kaurajauho

Määrät vaihtelevat tuotoksen vaiheista. Heinä on kuitenkin vapaasti saatavissa koko ajan. Jauhoja annetaan “tarpeen mukaan” tähän vaikuttaa sää ja tuotannon vaiheet. Meillä ulkoillaan myös talvella joten kovemmilla pakkasilla saavat enemmän jauhoja. Pakkanen kuluttaa enemmän joten ruokintakin pitää olla vahvempaa.

Kesällä

-Kuivaheinä (helpottaa tuoreesta heinästä tulevaa löysää vatsaa)

-Laidun

-Kaurajauho menee minimiin

Vesi on tärkeä ympäri vuoden kulutus nousee kuumana- ja kylmänä-päivänä.

Blogiin tehtyjä päivyksiä aiheesta:

Käsinlypsy

Ihmisen ja eläimen rinnakkaiselo.

Odotus on päättynyt

Imemisen estäjä kokeilussa

-Lypsyasema prototyyppi yhdelle lehmalle

Naudan kiima