Blogi

Omavaraisen onnen hippuset

Tämä julkaisu on vuoden 2022 viimeinen sarjassa #Suuntanaomavaraisuus kiitokset tulee nyt tähän alkuun koska ne on tärkeitä.

Kiitos matkaseurasta Riikka Villa Varmo, Maija Oma tupa, tontti ja lupa, Marika Pilkkeitä Pilpalasta, Mirja Korpitalo, Tiiu Puutarhahetki, Meri Evil Dressmaker, Emma Caramellia, Hanna Majalevo, Luotsi Satu Tsajut, Sari Sarin Puutarhat, Helka Apilankukka, Nora Kakskulma, Suvi Harmaa torppa, Marketta Rakkautta ja maan antimia, Maria Luomulaakso, Nina Nina Sointu, Tuula Maalaiskaupungin piha, Sanni Sanni & Farmi, Krista Korpikuusen tila, Sofia Multavarpaan maailma, Susanna Villa Millington, Anne-Mari Palokankaan pientila, Sylvi-Helena ja kaikki te lukijat, kiitos tuhannesti kuluneesta vuodesta. Varmasti mukana on muitakin, jotka pitäisi muistaa kiitos siis juuri sinulle.

Omavaraisuuden ilon aiheet

Itse pidän uuden oppimisesta pikku poikamaisella uteliaisuudella tartun tilaisuuteen oppia jotain uutta. Olen myös oppinut kuinka opin ja omaksun asiat mahdollisimman nopeasti ja saan asian haltuun täysivaltaisesti. En vieläkään voi sanoa itseäni täydelliseksi koska tiedän, että opittavaa on paljon ja niissäkin taidoissa joita osaan voisin syventää tietämystäni ja taitojani hurjanpaljon lisää. Nyt taidot ovat suhteessa siihen tarpeeseen, joka tilalla vallitsee. Olen myös oppinut, että kaikkia taitoja ei tarvitse itse osata vaan voi pyytää apua sellaiselta joka sen jo osaa.

Omavaraisuuden ja varsinkin blogin kautta on tullut sellainen verkosto ihmisistä, että eipä suomen maassa ole montaakaan paikkakuntaa josta ei “kahvipaikkaa” löydy. On tullut todella läheisiä lukijoita joidenka kanssa viestitellään ja soitellaankin kuulumisia. Blogit ovatkin sitten ihan omaluku ja yhteydenpito kanavia on hurjasti enemmän ja kuinka yhteen hiileen tämä porukka puhaltaa, kun jollekin sattuu jotain niin ollaan valmiita auttamaan. Voisi sanoa, että yhteisömme on pieni kylä, joka auttaa silloin kun on menettänyt melkein kaiken niin autetaan nousemaan uudestaan ylös. Se saisi levitä myös muihinkin ihmisiin se on varmaankin lähimmäisen rakkautta, vaikka harva meistä kirjoittajistakaan on toisiansa nähnyt oikeassa elämässä.

On ollut onni olla monen erialan opiskelijan päättötyön kohteena tai haastateltavana. Kiitos kaikille opiskelijoille ja kuten tiedätte ovet ovat teille edelleen avoinna.

Suurimman onnen olemme omavaraisuudessa löytäneetkin erilaisista ihmisistä joita olemme päässeet kohtaamaan omavaraistelumme kautta.

Suunnitelma ja 2022 alku

Perhe asuu 1952 aloitetussa ja 2012 lopputarkastetussa talossa ilman sisälle tulevaa hanavettä. Perheeseen kuuluu äiti, isä (kirjoittaja) ja kolme tytärtä kolmen vuoden välein. Eläin puolella on kissa, koira, kolme lammasta, yhdeksän nautaa ja kanoja reilusti.

Rakennus projekteista löytyy kanalaa, sisävessaa, lypsypaikka/maitohuone ja jotain muuta taitaa tulla vastaan. Nyt en uskalla kovin tarkasti määritellä kuinka ja mitä minne kun meinasi kirjoittaminen tössätä. Aloin pohtimaan kuinka kanalan pölyn saisi hillittyä vain kanala tilaan ja ulos ilman, että se leviäisi muihin tiloihin. Kuinka vanerit menevät limittäin ja kuinka ilmastointi olisi järkevin toteuttaa. Pitäisikö laatoittaa vai riittääkö vanerit eli ihan tyhjänpäiväistä pohdintaa kirjoituksen kannalta.

Esikasvatukseen tulee taas varmaan enemmän mitä maahan saadaan laitettua. Vielä on vähän avoinna mitä laitellaan.

Toteutuma 2022

Rakennus projekteista jäi tulevaisuuteen kanala, sisävessa, lypsypaikka/maitohuone ja jotain muuta.

Esikasvatus ei lähtenyt lapasesta mutta eipä sinne maahankaan mitään mennyt.

Suunnitelma hiukan alkoi elämään kun maailman tilanne muuttui levottomammaksi ja ihan päivittäinen elämä alkoi kallistumaan monessakin suhteessa. Kuitenkin tämän kriisin keskellä päätin perustaa yrityksen jotta talous saataisiin jollekin tasolle ja tulevaisuudessa kohoavien urakoitsijoiden laskujen nousuun olisimme varautuneita ja selviäisimme myös kohonneesta taksasta. Nyt kun ensimmäinen tilinpäätös on takana on takki aivan tyhjä. Vauhti on ollut hurjaa kun on ottanut vastaan erilaisia ja isompiakin urakoita. Kaikista on selvitty hyvin, osa on talvilevolla mutta keväällä ne taas käynnistyy ja olen todella tyytyväinen kuinka kaikki on lähtenyt käyntiin.

Joulukuu 2022

Kasvuvyöhyke 1

Jovela  https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2022

Kasvuvyöhyke 2

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisuus-12

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/12/lahiruokaa.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-12/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16735

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisuus-osa-12-itselle.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraistelijan-ilon-aiheet

Caramellia https://caramellia.fi/joulukuu2022

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/12/5-luukku-unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/12/05/joulukuu-22-ilonaiheet-omavaraistelussa

Kommentit pois päältä artikkelissa Omavaraisen onnen hippuset