Blogi

Nauta -Poikimisen ajoitus-

Poikimisia halutaan ajoittaa eri syistä.

Syitä voi olla loma, maidon jatkuva tulo, tai sää olosuhteet ja juhla pyhät.

Loma:

Jos poikiminen ajoitetaan kaikilla lehmissä samaan aikaan, tällöin saa lypsämisestä lomaa. Maidoton aika vuodessa per lehmä on noin 2 kuukautta. Jos kaikki poikivat vaikka viikon sisällä, niin ne pitää laittaa umpeen myös viikon sisällä silloin maitoa ei tule 6 viikkoon. Joten ei tarvitse lypsää. Tälle ajalle on helpompi saada joku hoitamaan eläinten ruokinnan ja pystyy lomailemaan.

Maidon jatkuva tulo:

Tässä poikimiset limitellään. Eli aina on lehmä lypsettävänä ja saa maitoa. Meillä on nyt tämä limitys menossa. Joulukuussa poiki lehmä ja toinen lypsyssä oleva menee umpeen Helmikuussa. Helmikuusta huhtikuulle on vain yksi lehmä lypsyssä sitten taas kaksi. Maitoa siis saadaan, vaikka joku menee umpeen. Näin toimitaan lypsytiloilla jotta meijerille tuotettaisiin aina maitoa. Meiltä ei vielä meijeriin mene maitoa vaan omaankäyttöön.

Sää olosuhteet ja juhla pyhät:

Kannattaa huomioida se mihin aikaan vuodesta niitä vasikoita tahtoo tai ei tahdo. Maaliskuussa jos sonni hyppää tai siementää niin vasikka tulee joulukuussa haluaako jouluaattona olla synnyttämässä? Jos haluaa välttää Tammikuun ja Helmikuun pakkaset poikimisessa niin ei kannata Huhtikuun ja toukokuun vaihteessa astuttaa. Kesäkuulta mennään jo Maaliskuulle, joka on lauhempaa aikaa.

Tämähän kuulostaa helpolta

Todellisuudessa tulee aina jokin muuttuja. Meillä yhdellä ei kiimat katkennut vaan jatkui ja jatkui. Eläinlääkäri sitten katkaisi ja tiineeksi tuli heti, kun kiimat tuli.

Tiineys ja sen onnistuminen on yleensä helppoa. Jos ongelmat kiinnostaa, voi lueskella NAUTOJEN MUNASARJADIAGNOSTIIKKA Marianna Ryyppö . Yleisesti kuitenkin apu tulee eläinlääkäriltä. Jos käyttää semmaria, niin hänkin tietää paljon ja ohjaa kyllä eläinlääkärille, jos näyttää sitä tarvisevan.