Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 5.

Suuntana omavaraisuus 2022 aloitus

#Suuntanaomavaraisuus starttaa jo viidennen vuotensa ja samalla kautensa numero 5. On se aika hurjaa, että mukana on vieläkin samoja blogeja kuin ensimmäisenä vuonna kuinka hienoa on ollutkaan päästä tutustumaan näihin blogeihin tekstien kautta.

Facebookiin tehtiin ryhmä Omavaraisuus blogeissa, keskustelu ja sen myötä tulivat myös “mainoskuvat” tai “logot”. Tässä kaikista vuosista näyte.

Sarjan luotseina on edelleen Satu tsajut.fi blogista ja Heikki korkeala.fi blogista. Kumpainenkin blogi on ollut mukana kaikilla kausilla.

Tervetuloa mukaan matkaan kohti omavaraisuutta. Se ei ole nopea matka eikä voi välttyä viivytyksiltä ja pettymyksiltä. Mukana on monia blogeja koko pitkän suomen matkalta ja ehkä muutama naapurimaista. Mukana on ollut kerrostalosta, rivitalosta, omakotitalosta, pieneltä torpalta, mummonmökiltä, pientilalta, siirtolapuutarhamökiltä ja kaupunki maaseutu yhdistelmiä erilaisia. Lähtökohtia on ollut niin erilaisia ja paljon, että vaikka aiheet on samat on elämät täysin erilaisia.

Korkeala 2021 lopussa

Loppuvuosi 2021 oli rajua sopeutumista ja sitä kautta myös supistamista. Tilalle kiiri tieto loka-marraskuussa, että emäntä halutaan töihin tilan ulkopuolelle. Ennen kuin emäntä oli ehtinyt lähteä työelämään soi myös isännän puhelin kutsuen hänet töihin. Olimme suunnitelleet, että nuorin olisi kotona vielä kevään ja syksyllä lähtisi sitten päivähoitoon. Pitikin alkaa suunnittelemaan hoitopaikkaa ja pohtimaan kuinka työt limittyvät tilan töihin ja toisiinsa. Päivähoito onnistui menemään emännän töiden mukaisesti ja isäntä pyrkii olemaan yötöitä. Toki nyt on huomattu, että päivällä tapahtuvat hälytyksetkin saa onnistumaan.

Sonneille oli jo suunniteltu nouto. Nyt kuitenkin uudessa tilanteessa punnitsimme kuinka tulemme jatkossa onnistumaan. Keväällä olisi ollut poikimassa kahdeksan lehmästä. Päädyimme vähentämään myös lehmiä, jotta meillä olisi mahdollisuus pitää heinänkulutus jossain kohtuuden rajoissa, joten lehmiä päätettiin laittaa pois neljä mutta todellisuudessa niitä lähtikin viisi lehmää. Karjamme puolittui joulukuun aikana ja ruoka säästöä tulee enemmän. Heinän ja rehun kulutus on laskenut 60-75%. Se on paljon ja huomattavasti lähempänä omavaraisuutta ja järkevyyttä. Lypsyssä jatkaa kaksi vielä hetkenaikaa mutta niissä siirryttiin kerran päivässä aikatauluun, koska jäljelle jääneet lypsettävät eivät ole kova tuotoksisia vaan kohtuudella tuottavia.

Suunnitelma ja 2022 alku

Perhe asuu 1952 aloitetussa ja 2012 lopputarkastetussa talossa ilman sisälle tulevaa hanavettä. Perheeseen kuuluu äiti, isä (kirjoittaja) ja kolme tytärtä kolmen vuoden välein. Eläin puolella on kissa, koira, kolme lammasta, yhdeksän nautaa ja kanoja reilusti.

Rakennus projekteista löytyy kanalaa, sisävessaa, lypsypaikka/maitohuone ja jotain muuta taitaa tulla vastaan. Nyt en uskalla kovin tarkasti määritellä kuinka ja mitä minne kun meinasi kirjoittaminen tössätä. Aloin pohtimaan kuinka kanalan pölyn saisi hillittyä vain kanala tilaan ja ulos ilman, että se leviäisi muihin tiloihin. Kuinka vanerit menevät limittäin ja kuinka ilmastointi olisi järkevin toteuttaa. Pitäisikö laatoittaa vai riittääkö vanerit eli ihan tyhjänpäiväistä pohdintaa kirjoituksen kannalta.

Esikasvatukseen tulee taas varmaan enemmän mitä maahan saadaan laitettua. Vielä on vähän avoinna mitä laitellaan.

Tammikuu tuli taas liian nopeasti, että kunnollinen suunnitelma on täysin tekemättä.

Mukana matkassa on huikeita blogeja niitä pääset lukemaan alla olevista linkeistä:

TAMMIKUU 2022

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/tammikuussa-alkaa-kasvatus/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/aikaomavarainen-ja-aika-omavarainen-muutenkin

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2022.html

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/01/suunnitelmia-2022-omavaraisuus.html

Kohti laadukkaampaa elämää http://varmuusvara.blogspot.com/2021/12/blog-post.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-osa-1.html

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/1/tulevan-vuoden-toiveita.html

Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2022-osa-1/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=1011

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-1.html

Caramellia https://caramellia.fi/tammikuu2022/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16337

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2022-aloitus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-suunnitelma-2022.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/01/03/tammikuu-22/

8 kommenttia

  • Emma/Caramellia

    Kanalan pöly on kyllä hyvä huomioida suunnitelmissa. Ihan alussa, kun kanoja oli vain 5kpl, en tajunnut yhtään mistä ihmiset puhuvat kun valittavat pölystä. Mutta nyt kun pääluku on yli 10, niin onpahan tämäkin tullut tutuksi. Joten jos keksit tähän jonkun hyvän vippaskonstin niin kerro minullekin!

    • Isäntä

      Olen tätä jo jokusen kerran äimännyt muille. Tosin on ollut myös ongelmana liian märkä kanala. Onneksi on saanut käydä katsomassa muiden ongelmia niin on oppinut samalla ymmärtämään mikä vaikuttaa mihinkin.

  • Marika Tudeer

    Huima lista rakennusprojekteja sinulla. Onpa hienoa, kun osaa rakentaa! Se on varmasti myös antoisaa: nähdä konkreettisesti kättensä jäljet ja vielä pysyvät.

    • Isäntä

      Kuulostaa paljolta ja on sitä myös sisävessan piti tulla jo -21 mutta ei tullut kun ei ollut aikaa. Joten näistäkin voi joku (jotkut) jäädä tulevaisuuteen.

  • Rhia

    Rakennussuunnitelmat kuulostavat hyvältä. Itse en uskalla niitä edes ajatella. Toteutuvat sitten joskus ajallaan kun otollinen hetki iskee. Siihen asti suunnittelen vain kasveja 😀 jos niitäkään.

  • marketta

    Varmaan järkevääkin vähentää nautojen määrää. Itselle on ollut aina elukoiden pidossa se määrä sopiva, että niiden tuotokset riittävät perheen ja kasvimaan tarpeisiin. Muuten eläimet kuluttavat enemmän, kuin tuottavat. Vaikka meilläkin elukat ovat ihan lemmikkistatuksella, silti ne on otettu jotain tarkoitusta varten aikanaan.