Blogi,  Suuntan omavaraisuus kausi 1.

Sarjan lopetus Omavaraisuuttakohti 2018. Kiitos ja kumarrus kaikille.

Tämä on nyt viimeinen tai ainakin tämän vuoden kauden viimeinen postaus tätä sarjaa.

Sarja on sitonut minut tavalla tai toisella tietokoneen ääreen kuukauden vaihteessa. Enempi tai vähempi öisin ehkä myös päivisinkin. Sarja on pitänyt kuukausi rytmin kasassa ja samalla on tajunnut kuinka nopeasti kuukausi katoaa. Kuun vaihteessa yrittää sitten kasata kuukauden kuulumiset. Juu hei ja morjesta kuvat on hyvä keino muistaa mitä on tapahtunut ja mihin aikaan.

5. helmikuuta kirjoitettiin suunitelma vuodelle 2018

Tavoitteet oli painotettu uudistamiseen rakentamiseen ja lisäämiseen. Monet pitivät tavoitteita jopa hiukan hulluilta tai liian isoilta. Tarkoitus (meillä) oli laittaa tavoitteet sen mukaan mikä tuntuisi jopa mahdottomalta.

Askeleemme kohti omavaraisuutta 2018

Maaliskuussa oli ensimmäisiä vesiviljely kokeiluja ja samalla tuli yksi komposti lisää. Tämä komposti on koko perheen lemmikki ja hurjassa suosiossa. Madot astuivat taloksi tuolloin. Taisi siinä pimeydessä olla tylsyyden hetkiäkin, kun lypsimetkin on pitänyt mennä purkamaan atomeiksi. Onneksi on vaimo, joka pelastaa kiperistä tilanteista.

Omavaraistelua 2018 osa 2 tilanneraportti

Huhtikuussa teurasteltiin ja suunniteltiin porkkanoiden istuttamista siemen tuotantoon. Nämä porkkanat ovat vieläkin matkalla sinne istutukseen maata ne eivät ole nähneet mutta ulos ovat päässeet ämpäriin odottamaan. Pitäisikin käydä etsimässä se ämpäri.

Omavaraistelua 2018 osa 3 tilanneraportti

Toukokuussa piti kirjoittaa positiivisuudesta. Se nyt ei ehkä tai ehkä jotenkin. Otetaan lainaus tähän jotta voitte päätellä kuinka hyvin suoriuduin: “En vaan voi teille kirjoittaa, että tämä olisi ihanaa joogamaista elämää. Kun tämä vaan ei ole sitä on järkyttävä määrä kipua, kompurointia, paskassa uimista ja rämpimistä.”

Omavaraistelua 2018 osa 4 tilanneraportti

Kesäkuun alussa on ollut jo kyllästymistä kuivuuteen. Onneksi en silloin vielä tiennyt kuinka pitkä kuivuus olisikaan edessä. Kuivuus lykkäsi kasvihuoneen valmistumista rutkasti. Jouduimme jopa muuttamaan rakenteiden valmistusprosessia.

Omavaraistelua 2018 osa 5 tilanneraportti

Heinäkuun taitoksessa olen ensimmäisen kerran maininnut jo tulevan talven pelon. Onhan se niin, että kaikki pitäisi olla jo kasvaneet siihen pisteeseen, että satoa voi alkaa kärkkymään.

Omavaraistelua osa 6 tilanneraportti

Elokuun alussa kirjoittelin meidän lomailusta. Joskus jopa työ voi olla lomailua. Kunhan omat kaavat rikkoutuu niin on aivot lomalla.

Omavaraistelua 2018 osa 7 tilanneraportti

Syyskuun alussa tuli kirjoiteltua sadosta. Vähän myös listattua kuinka on onnistuttu eri jutuissa. Kohtalaisen hyvin on kesä onnistunut kaikesta huolimatta.

Omavaraisuutta kohti osa 8 sato

Lokakuun alku on saapunut pientä pakkasta on jo öisin havaittavissa. Kasvihuoneen kausi päättyi ja sato kerättiin kypsymään sisälle loppuun. Muutamia kasvejakin siirtyi sisälle odottamaan seuraavaa kesää.

Kasvihuone näytti hirveältä pakkas yön jälkeen.

Kasvihuone on tyhjennetty kaikista kasveista ja vedet tyhjennetty järjestelmästä nyt odottaa valmiina tulevaa kesää.

Lievää sähkö touhuiluakin on harrasteltu tässä pimenevässä syksyssä. Yritämme toki välttää sähkön käytön lisäämistä mutta jaamme sen useammalle sulakkeelle ja kytkimelle, jotta toimisi yksilöllisemmin. Näin toivottavasti onnistumme myös säästämään sähköä, kun turhat ei mene päälle.

Yksi isompi projekti on vienyt jonkin verran aikaa tässä kuussa ja jatkuu jatkossakin. Siitä tulen kirjoittelemaan jotain jossain vaiheessa.

 Melkein vuoden mittainen matka

Pidin tätä haasteena osallistua joka kuun ensimmäinen maanantai. Saavutin sen, että sain jotain riivittyä jokaiselle maanantaille. Tämä kesä oli haastava melkein luovutin kirjoittamisesta, koska kun mikään ei tuntunut etenevän.

Alussa päätin olla rehellinen ja päätin takapakkien epäonnistumisen olevan parasta viihdettä. Elämä kun ei ole elokuvaa jonka pystyisi käsikirjoittamaan etukäteen. Tämä kesä oli ihan hirviö kesä lämmön ja kuivuuden osalta. Se koetteli kaikkia ja siitä kirjoitettiin. Se on mielestäni hyvä, koska mikään ei ollut yksinkertaista kuivuus vaikutti niin moneen asiaan, ettei sitä pystyisi uskomaan tai edes varautumaan kuinka pitkään se voikaan kestää.

Juju – Vuori kuvaa sitä ajatusmallia joka pitää olla, että jaksaa ylittää kaikki vastaan tulevat esteet.

Mukana on ollut tällä matkalla useita ihania blogeja joilta on saanut tukea. Olen kiitollinen heille ja heidän panostukselleen, sitoutuminen on ollut huipua. Kiitos lukijoille, jotka ovat seuranneet tätä matkaa eri blogeissa.

Toivottavasti tämä on ollut mieluinen myös lukijoille.

Hiljennymme hetkeksi pohtimaan millainen sarja keksittäisiin seuraavalle vuodelle.

Käykää lukemassa muidenkin blogien lopetus kirjoituksia:

https://maa-tuskat.blogspot.com/2018/10/omavaraisuuden-eteneminen-2018.html

https://maatiaiskananen.blogspot.com/2018/10/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2018/10/askeleemme-omavaraistelussa-102018.html

https://www.harmaatorppa.fi/2018/10/omavaraisuutta-vuonna-2018-osa-9.html

https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2018/10/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html

https://mrssinn.blogspot.com/2018/10/kaikkensa-antanut-i-gave-everything.html

Kiitos tästä matkasta kaikille mukana kulkeneille.

 

 

 

9 kommenttia

 • Marketta

  Kova oli kesä kuumuuden ja kuivuuden suhteen. Verottivat kyllä satoa ja jaksamista. Mutta taidettiin kaikki “hengissä” selvitä! 😃
  Ei muuta kuin leuka maassa kohti ensi kasvukautta!

 • Mari

  Tykkään rehellisestä otteestasi! Ja selvitte tosiaan ja jopa satoa saitte, vaikka koville välillä ottikin, itse kullakin 😅 Mukavia hetkiä talveen, ja peukut pystyyn, jos saataisiin ensi kesäksi sellainen tasapaksu säätila; lämpöä ja sadetta sopivassa suhteessa 👌 ja varmuuden vuoksi kunnon sadetusjärjestelmien rakentaminen ja vesisäiliöiden ja -altaiden täyttö jo aikaisin keväällä 😁

 • satu

  Olen pitänyt rehellisestä tavastasi kirjoittaa, matkaanne on ollut ilo seurata. Toivottavasti jatkat raportointia jatkossakin 🙂

 • Harmaan torpan emäntä

  Rehellisyys maan periin ja mehän opitaan tästä kaikesta eikö vain 🙂 Mä olen nyt saamassa pari pientä peltoplänttiä lainaan.. aion heti keväällä kylvää niihin heinää ja ensi keväästä aloittaa sopivan ladon etsimisprojektin..sillä toista heinäkatoa en samalla tavalla tahtoisi kohdata. Vieläkään ei ole talven heinät ostettuina eli jännitystä piisaa talvellekin

  • Isäntä

   Jos saat jo nyt syksyllä pellot lainaan kannattaa käydä jo heinän siemenet kylvämässä. Näin ehtivät tuottamaan satoa tulevana kesänä.

 • Sanni/Riippumattomammaksi

  Tuo on kyllä ihan totta, että tätä sarjaa kirjoittaessa on herännyt huomaamaan, kuinka nopeaa tahtia kuukaudet vaan sujahtavat ohi!

  On ollut ilo lueskella teidänkin projekteista, hienosti on mennyt vaikka tämä kesä olikin pirun haastava. Ihan erityispaljon tykkäsin tekstistäsi, jossa pohdit, mitä positiivista omavaraistelu on sinulle antanut. Se oli niin raa’an rehellistä ja samaistuttavaa, en voinut kun nyökytellä sitä lueskellessani!

  Kaikkea hyvää teille ja mukavaa talven odotusta! Innolla jo odottelen, minkälainen hauska kirjoitussarja keksitäänkään sitten ensivuodelle 🙂

 • Susa Perätalo

  Vielä taitaa olla pientä spurttia ennen talvilepoa. Jos elukoiden ja tee-se-itse-mentaliteetilla ikinä saa pidempää pätkää lepoa. On ollut kiva lukea tätä teidän postaussarjaa, vaikka aloitin vasta kesäkuussa.

  • Isäntä

   Spurttia on kyllä varmaan koko talvelle. Ainakin jos vanhat merkit pitävät paikkansa on paljon vielä tekemättä ensilumen aikaan.