Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 3.

Suuntana omavaraisuus 2020, Lokakuu oppia kantapäissä

Sarjassa olevilta bloggareilta pyydän ensinnäkin anteeksi. En ole tänä vuonna yltänyt taustoissa samalle tasolle kuin aikaisempien kausien aikana.

Kiitos seurasta jokaiselle 51 bloggarille, jotka on matkassa mukana. Yksityisyys syistä en jaa bloggareiden nimiä.

1. Pyydä anteeksi kun on tarvetta ja kiitä aina kun se on mahdollista

Alussa oli tavoitteita tälle vuodelle. Lista oli kattava. En uskalla nyt vielä ruksitella mitä onnistui mikä taas ei. Tehdään se myöhemmin.

Ollaan opeteltu tuota traktorin käyttöä. Kun kaksi kaupunkilaissyntyistä opettelee puhumaan traktoria: Se on se juttu siellä niin. Toki työn kautta on tullut tutuksi muutamakin erilainen traktori. Siinä on helpottanut, että vieressä on sellainen, joka on syntynyt sinne traktorin pukille. Tuntien jokaisen nippelin ja nappelin.

2. Opittu traktorin hyödyistä ja käyttöä

Olisihan noissa kantapäissä enempikin rapsutettavaa mutta jätetään myöhemmäksi. Olen niin innoissani. (ai olen vai?) Tästä DIY projektista ja haluan niin kovasti jakaa sen teidän kanssa. Laitetaan nyt otsikko vuorostaan ensin.

Metsä boolssi

Alustuksena, että kopsasin tämän Minna Muorilta, joka on tuossa Nyrölätalolla. Sen jälkeen homma meni niin kuin Korkealassa…

Lähdetään metsään josta etsitään niitä juttuja, jotka joudun kohta googlettamaan. Joo nyt muistin siis lähdetään hakemaan rahkasammalta joista tulee runko ja sen päälle laitetaan kanervaa ja mä lisäsin vielä puolukan varpuja. Ei siis alkuperäisessä.

Sammaleiden ja varpujen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten lupa pitää pyytää ennen keräämistä maanomistajalta.

Ensin etsin rahkasammalta jos sen jostain löytäisin. Muistikuvani oli oikea ja ei paljoa tavinnut etsiä, kun oikea kivenkolo löytyi.

Sitten kanervikkoon jota epäilin olevan hankalempi löytää mutta se oli ihan vieressä.

Puolukanvarpuja vielä tuuheasta puskasta niin varsi on pidempi.

Tarvikkeet on nyt kopassa. Lähdetään lompsimaan takaisin kotia ja ihmettelemään kuinka se Metsä Boolssi alkaa syntymään.

Otetaan sammalta nyrkkiin mahtuva määrä. Yritetään se jotenkin saada pysymään pyöreässä muodossa. Puristellaan ja pyöritellään lisätään sammalta.

Kun se alkaa etäisesti muistuttamaan palloa eli Metsä Boolssia saa olla tyytyväinen.

Ehdottomasti hankalin vaihe on rautalangan pyöritys pallon ympärille. Jätin aloituksessa jo hännän, jonka kautta kuljetin rautalankaa säteittäin palloa ympäri. Siitä hännästä tein sitten ripustuslenkin. Tämäkään ei ollut alkuperäisessä.

Kun sammal on saatu kuriin niin aletaan pyörittämään kanervaa pallon päälle. Käytin apuna puolen pallon mittaisia rautalangan pätkiä joilla lukitsin kanervan kiinni oikeaan muotoon ja paikkaan.

Tulee kyllä kauniimpi jos tekee gallunasta. Enemmän kukintoja ja ei irtoa noin herkästi kuin kanervasta tähän aikaan.

Kuten ohjeen alussa kirjoitin tää meni niin kuin Korkealassa.

Alkuperäisessä ei ollut lenkkiä, se oli isompi, Gallunasta, tasaisempi, ilman puolukkaa ja aika lailla erilainen. Jäljelle jää sammal ja rautalanka.

Tehkää siis rohkeasti omaversionne! Te onnistutte siinä.

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/siemenjoulukalenteri2020/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/11/suojaa-myyrilta-rusakoilta-ja.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/11/solmujen-sommittelua.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/11/omavaraisuuspyrkimykset-vuonna-2020.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-11/

Metsäläisten elämää  https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/11/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-8.

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/11/suuntana-omavaraisuus-osa-11-taman.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20548

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/11/unelmana-omavaraisempi-elama-opiksi.html

Korkeala Eli me

5 kommenttia

 • Satu - Tsajut

  Muistan, kun siellä päin vietin aikaa enemmän, miten paikallisten laaja tietotaito teki vahvan vaikutuksen. Komea on teidänkin versionne Minna Muorin ohjeesta.

 • Jovelan Johanna

  Nuo metsäpallot ovat hienoja! Kivaa myös huomata, että monet nykyään mainitsee, kuten sinäkin mainitsit, noista jokamiehenoikeuksista. Kaikki eivät tiedä, että varpuja ei saa taittaa omin lupinensa ja kanervikkoja kannellaan kotiin korikaupalla tietämättä tekevänsä väärin.

  Mitä mainiointa loppusyksyä sinne!

 • Tiiu/Puutarhahetki

  Hieno sammalpallo! Minäkin kävin keräämässä omasta metsästä tarvikkeita esim. kranssiin tai johonkin vastaavaan, mutta en ole ehtinyt vielä aloittaa sen tekemistä. Viikonloppuna toivottavasti saisin paneuduttua siihen. Mukavaa marraskuuta!

 • marketta

  Meillä on kaksi traktoria. En osaa keskustella niiden kanssa!

  Booltsi on tuollainen kokedama -tyyppinen!