Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 2.

Suuntana omavaraisuus Kierrätys

Omavaraisuudessa kierrätys on suuressa osassa, koska materiaali on tärkeätä ja uudelleen käyttö välttämättömyys.

Hukkaa ja haaskuuta ei saisi syntyä mutta kaikkessa ei välttyä niiltäkään. Muovia on monissa pakkauksissa ja keväällä kun tuli muovien keräyspiste kaupalla niin aloimme keräämään pakkausmuovit takaisin kiertoon. Metalli ja lasi lähtevät myös kierrätykseen kierrätyspisteiden kautta, vaikka olenkin sitä mieltä, että keksin niille omaakin käyttöä mutta ilmeisesti minun keinoni on niin hidas, että tila loppuisi ennen kuin olisi uudelleen käytössä.

Käytettynä ostettu on myös kierrätystä omalla tavallaan. Huudatko nyt sormea heristellen ei se ei ole kierrätystä. Totta jos termit lokeroidaan tarkasti. Tuotteet tai tavarat saavat kuitenkin lisää aikaa palvella käyttötarkoituksessaan tai modifioidussa käyttötarkoituksessa. Näin siirrämme aikaa, koska siitä tulee jätettä.

Kierrätys joka ei tunnu kierrätykseltä

Me ollaan keskitytty erilaisiin komposteihin ja myös ravinteiden kierrätykseen. Pyrimme tuottamaan omat lannoitteet ja “sisäiseen kiertoon”. Hukkaheinä on ollut meille aluksi hiukan ongelmallinen hitaan maatumisen vuoksi mutta löysimme madoista siihen ratkaisun. Kun keräämme kortista heinää ruokintapaikoilta riittävän suureksi läjäksi niin madot pystyvät toimimaan myös talvella, koska läjä ei jäädy kokonaan. Näin korren maatuminen nopeutuu ja jae koko on sopivaa lannoitteeksi nopeammin. Toki mukana tulee myös hiukan lantaa, joten voimaa on hurjasti. Keskellä kompostia oleva tavara on vuoden päästä jo käyttövalmista. Kanalasta taas saamme pikalannoitetta, koska kanankakka on käyttövalmista tavaraa jo suoraan kanalasta annostuksessa kannattaa käyttää malttia.

Madoille ruokaa

Rikkaruohoista saa myös kuohkeata multaa kompostoimalla. Siemenien siirtämisessä kannattaa olla tarkkana joten tähän käytämme lämpökompostointia jotta emme siirtäisi rikkaruohojen juuria ja siemeniä neitseelliselle alueelle. Tällöin suosittelen ennemmin pitkää kompostointia kuin nopeaa kiertoa. Lämpökompostista otetun tavaran voi laittaa jälkikompostoitumaan mustiin säkkeihin jotka ovat ilmatiiviitä. Ilmatiiveys ei ole niin tärkeätä kuin se, ettei massa saa aurinkoa ja vettä kasvua kannustamaan. Säkit toki kannattaa olla auringossa, jotta lämpenevät.

Edistyminen

Tällä ei pääse paljoa kehuskelemaan.

Kuukauden jokainen vapaa on mennyt erilaisissa talkoissa. On ollut ralleja ja katon maalaus projektia mummolassa.

Sutii sutii jaksaa jaksaa.
Päivystin hetken myös AREA52:sella.
Kuukausi on vain kadonnut johonkin seikkaillen sumussa. Muistikuvia on menneestä kuukaudesta yllättävän vähän. Koulun alku teki taas uuden rytmityksen erkeen johon totutellaan vielä.

Mukana on mahtavia blogeja joista saan vertais tukea lukekaa ihmeessä:

13 kommenttia

 • Harmaan torpan emäntä

  Jos mulla ois ylimääräistä energiaa nii hommaisin tuollaisen matokompostin myös.. niin ja ylimääräistä tilaakin pitäisi olla 😆 Upeaa että saatte korret uudelleen kiertoon 🙌

  • Isäntä

   Matokomposti on kyllä helppo ja pieneen tilaan menevä. Meillä on sisällä pienempi ruuan tähteille josta voi sitten siirtää ulkoilemaan tyyppejä. Käsittämättömän helppo juttu ja nopea.

 • Marketta

  Meillä ei tule ihan hirvittävästi hukkaheinää. Johtuen ehkä siitä, että me annostellaan ruoka monta kertaa päivässä. Vaatii kyllä vaivannäköä, mutta säästää heinää. Hukkaheinää käytetään kanoille alusina ja märät ja sontaiset ollaan laitettu esim. katteksi vadelmille.

  Kesä taas tuntui loppuvan kesken!

  • Isäntä

   Isot ei meilläkään paljoa sotke mutta nuorisolla on ollut pahatapa mässätä.

 • Jovelan Johanna

  Oisko tuosta hukkaheinästä katteeksikin, vai onko siinä rikkaruohohaaste edessä? Me ollaan käytetty nurmikkonurmea jonkin verran katteena keväällä, kun heinä on seissyt ensin kesästä keväälle ruohokompostiläjässä, joka on vaan trukkilavakehikko.

  • Isäntä

   Osassa olisi mahdollisuuksia katteeksi. Ruokintapöydältä kaavittu on taas niin siemen pitoista, että istutettu jäisi varjoon.

  • Isäntä

   Suosittelen on ollut yllättävän positiivinen kokeilu. Hyvää syksyä.

 • Susa

  Tutunkuuloista tavalliseen arkeen paluun kauhistus. Varsinaisia kesälomia meillä ei ollutkaan, mutta jo pelkkä koulujen alkaminen sai koko pakan hetkeksi ihan sekaisin.

 • Monika

  Tänään juuri tyhjennettiin 3-vuotiaan kanssa kompostia. On se jotenkin mielekästä puuhaa.. 🙂

  • Isäntä

   Kompostit ovat ällistyttävän mielenkiintoisia. Se on jotenkin huimaa kun näkymätön voima muuttaa äsken syötävän tuotteen mullaksi. Sitten on tietysti vielä matokomposti jossa näkee sen tyypin joka muuttaa sen tuotteen mullaksi. Sitä on ollut lasten kanssa hauska seurata kuinka populaatio lisääntyy ja koko ajan homma nopeutuu.

 • Satu - Tsajut

  Meillä on pitkäaika siitä, kun kotona on asunut koululainen ja olemme voineet leikkiä kesän jatkuvan ja jatkuvan. Teillä tuntuu olevan kaikenlaista puuhaa, oli koulu tai ei. Ihaillen seuraan 🙂

  • Isäntä

   Välillä tässä toiminnassa ei tunnu olevan mitään ihailtavaa. Kiitos kauniista sanoista.