Blogi

Siirrettävä sääsuoja lampaille

Meillä oli tarkoitus tehdä tämä jo syksyllä mutta lumi yllätti. Nyt kevät ja lumien sulaminen paljasti projektiin tarkoitetun kasan materiaalia. Ruuvit on uusia mutta muuten kaikki materiaali on peräisin kahden omakotitalon rakennusprojektista. Materiaali oli “roskaa” talojen valmistuttua. Sitä hukkaa, joka yleensä päätyy johonkin polttolaitokseen.

Laitoimme kopin pohjaksi ison kuormalavan, joka on 208X80cm. Ajattelimme, että koppia pystyy tästä lavasta siirtämään traktorin etunostolaitteilla ja trukkipiikeillä. Ei meillä sitä traktoria ole mutta naapureilla on ja siirto tapahtuu nopeasti, kun kaikki on valmista siirtoa varten.

Suunnitelma muuttui projektin edetessä ja ihan kaikkea ei heti tajunnut ottaa huomioon. Joten koppi piti kaataa nurin, jotta saadaan alle jalakset, joidenka päälle saadaan kulkuseinän tuennat.

Toki kopille tuli enemmän syvyyttä kuin 80cm jätimme ylitulevan osan ilman lattiaa, jotta painopiste olisi enemmän lavan päällä. Samalla kuivitus jäisi niille sijoilleen eikä olisi ylimääräisenä painona uuteen paikkaan siirrettäessä. Lavasta kauimmainen seinä myös tehtiin mahdollisimman kevyeksi, joten päädyimme nakertamaan ristikon.

Valmin kopin mitat on 205syv.X208lev.x130kork.cm vielä oli niin kevyt, että liikkui lihasvoimalla muutamia metrejä.

Koppi päätyi nyt aluksi vasujen kestävyys testaukseen. Jotta voidaan olla varmoja, että kestää lampaiden mekastuksen. Samalla tuli tehtyä myös heinähäkki, joka kulkee myös kätevästi paikasta toiseen. Jatkojalostuksessa tulee ehkä vielä pyörät ja käsikahva.

Toki tässä projektissa olisi vielä hienosäätöä jäljellä mutta kokeillaan kestääkö ensin ja tarvitseeko jotain kohtaa vielä muokata.

Nyt siis vuoden vaihteen vasikat harjoittelee aidoissa pysymistä ja automaattikupin käyttöä. Aitaus kun on pihassa niin sosiaaliset taidotkin hiukan lisääntyy ja arkuuden saisi karsittua pois. Pyrimme tekemään näistä mahdollisimman kesyjä, jotta käsittely olisi isona helppoa.