Blogi

Meidän top 10 syytä omavaraisempaan elämään.

1. Aika ja sen käyttö

Talvella on aikaa mm. tuijottaa palavaa tulta, laskea pulkkamäkeä, miettiä tulevan kevään/kesän projekteja. Istuskellaan miettimässä mitä kannattaisi muuttaa ja miten ajatellen seuraavaa talvea. Kesällä tehdään projekteja ja viihdytetään kyläileviä sukulaisia / ystäviä. Koska suurin osa töistä tapahtuu oman tontin sisällä, on aikaa perheelle / lapsien seuraamiseen ja yhdessä tekemiseen.

2. Historia ja vastuu sekä tekemisen merkityksellisyys

Tila on ollut pitkään suvun hallussa, joka luo oman näkökulman asioiden tekemiseen. Edelliset sukupolvet ovat käyttäneet maata kekseliäästi ja monipuolisesti. Toki on nähtävissä myös metsäteollisuudelle tehtyjä hakkuita. Kun tila on monia vuosikymmeniä kokenut ja isäntiä nähnyt niin kaikki kehityksen vaiheet löytyy. Tämä on suvun paikka ja tulee sellaisena myös pysymään. Tämä ajattelu tuo tilan hoitoon useamman näkökulman ja ehdotuksia mihin suuntaan maita hoidetaan. Kukaan ei maista odota suuria tuloja, joten ympäristö muokkaantuu puistomaisempaan suuntaan.

3. Vapaus turvallisuus

Monen mielestä voi kuulostaa kliseeltä sanoa, että lasten on parempi ja turvallisempi kasvaa täällä. On meillä toki monia vaaroja joita ei kaupunkilapset koe tai joudu niihin. Eläimet nostavat tapaturmariskiä ja niiden vakavuutta. Lapset ovat tietoisia kuitenkin kiimojen aiheuttamasta hulluttelusta ja karitsoiden/vasikoiden tuovasta ylimääräisestä puolustautumisesta.

4. Ilo

Vaikka välillä tuntuu, että elo koettelee niin meillä on suuret ilot pienestä. Nyt kirjoittaessa katson kuinka kevät aurinko paistaa ja valkoiset hanget hohtaa auringossa. Pian hanget alkavat sulamaan ja keväiset purot valtaavat alan. Kevään kukat ja taimet heräävät eloon. Kesällä saa nauttia kuinka oman maan kasvikset kasvavat. Sysksyllä nautitaan vesisateesta ja sadon tuloksista. Ensilumi tulee joka vuosi verhoamaan kaiken syksyn harmaan ajan valkoiseen vaippaansa. Talven pulkkamäet, hiihtoretket ja muut talven riennot.

5. Ympäristön viihtyvyys / väljyys /maisema

Ennen kun täällä tontilla käytiin vain kesäisin, aina kevään ensimmäisiin hommiin kuului raivaussahan käynnistys ja pihan avartaminen. Nyt kun on asuttu muutava vuosi lampaiden ja vuohien kanssa niin ojan penkat ei enään kasva pajua niin ettei koko ojaa nää. Ja muutenkin puita/pusikoita tulee kaadettua polttopuiksi. Myös maisema muuttuu, kun eläimet putsaavat hakkuuaukeita ja villivadelmatkin ovat saaneet kyytiä. Kaiken kaikkiaan pihasta on tullut vähitellen selkeämpi, kun kaikki löytävät oman paikkansa; laitumet, marjapensaat, kasvihuone, varasto, lastenleikkipaikka yms.

6. Tuoreus / puhtaus / kestävyys

On se hieno, kun huomaat tomaattien loppuneen sisältä ja kävelet vain kasvihuoneesta hakemaan lisää. Ei tarvitse pohtia kauppareissu vaan montaa mahtavaa vihannesta, tuoreita munia ja maitoakin saa omasta pihasta. Tietää mitä kasvattamiseen on käytetty ja mistä mikin tulee. Tietysti kanoja on välillä haudottava lisää, taimia/siemeniä istutettava mutta se on myös ihan kivaa puuhaa. Lapsien ilmeet, kun pieniä pehmoisia tipuja tai karitsoita syntyy on näkemisen arvoisia. Kyllä tässä tietysti joutuu myös välillä teurastuspuuhiin mutta oman tilan liha on oman tilan lihaa, olkoon se sitten kanaa, kukkoa tai lammasta.

Ravinteiden kierrätys takaa kestävää kehitystä ja kasvua. Pellot ovat olleet vuokrattuna useamman vuoden ja lannoitettu keinotekoisilla lannotteilla, muokkaustakin on laiminlyöty. Tämä oli osa syynä eläimien ottoon jotta saamme lannoitetta omasta takaa. Lannalla on helppo saada peltoon humusta ja kuivalanta muokattuun maahan antaa voimaa kolme vuotta.

Ihmis Urean kierrätystä aijotaan vielä tehostaa jotta saadaan lyhyt kestoista super voimaa ilman muokkausta. Samalla saadaan tehtyä täsmä lannoitusta samalla tavalla kuin kemiallisilla lannotteilla.

Kun on kotona tai lähellä tuotettua ei tule niin paljon pakkaus jätettä.

7. Elämänlaatu

Kun asiaa miettii lapsen kannalta on turvallinen leikkipaikka ja ihania eläimiä, joiden tekemisiä voi seurailla, leikkiä niiden kanssa ja muutenkin olla melkein päivät vapaasti pihalla touhuumassa ja tekemässä. Eihän tämä kiireetöntä elämää ole, kun tekemistä riittää ja välillä vietetään unettomia öitä, kun karitsoinnit on käynnissä mutta tämä on meidän valinta ja tärkeintä on onnellinen perhe.

8. Helppous / huolettomuus

Eihän elämä maalla ole helppoa ja huoletonta mutta tämä on ehkä enemmänkin asenne kysymys. Kauppaan on matkaa noin 20km suuntaansa niin ei siellä viitsi joka päivä käydä. On jotenkin kuitenkin oppinut itse ja myös opettanut lapset siihen että jos jotain ei ole eikä sitä omalta tilalta tai naapureilta just nyt saa me pärjätään ilman. Kyllä voi sanoa et joskus raskaan päivän jälkeen olis vaan kiva röjähtää sohvalle ja tilata pitsa mutta aina voi sitten tehdä vaihtoehtoista esim. täytetyt letut, munakkaan tai lämpimät voi leivät saa tehtyä nopeasti ja pienellä vaivalla.

9. Vaihtotalous

Tämä ei ollut suunniteltua toimintaa kun tänne lähdettiin. Puskaradion levittyä ja naapureihin tutustuttua on virennyt monen moista vaihtotaloutta.

10. Raha

Kun kevät tulee ja lähtee siemen kaupoille. Kun astun sisälle ja näen siemen hyllyt meno on kuin olisi mennyt Tokion pörssiin. Mihin sijoitan, mikä antaa rahoilleni suurimman kasvun. Tulee tehtyä varmoja sijoituksia ja sitten niitä uhkarohkeita. Uhkarohkeisiin tulee sijotettua siemen määrällisesti enemmän. Jotta saisi edes pienen maistiaisen ja samalla opettelee sen kasvurytmiä. Vakaat ja varmat siemenet otetaan oman kulutuksen mukaan. Kun oppii tietämään kuinka monta tomaatin tainta tarvitaan omiin tarpeisiin ei tule enää yli lyöntejä.

Teimme yhteisen postauksen joten käykää lukemassa muiden ajatuksia:

kotiva(a)ra

farmer to bee

maa-tuskat

pihlajamaenkotitila

sininentupa

pienenpienitalo

Mukana on tietenkin omavaraisuus.org ja viisi hyvää syytä omavaraistella.

6 kommenttia