Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 4.

Kasvit niin huoneessa kuin pihalla toteutuneet ja haaveissa

Kuukauden ensimmäinen maanantai on varattu yhteispostaus sarjalle, joka käsittelee matkaa omavaraisuuteen. Sen nimi on osuvasti: Suuntana omavaraisuus ja löytyy somesta #suuntanaomavaraisuus #omavaraisuuttarakentamassa # alta. Nyt on menossa jo neljäs kausi. Kiitokset Sadulle, joka on kuvainnollisesti rinnalla ollut koko matkan. Hän on blogi mammamme, joka huhuilee bloggarit koneiden ääärelle ja muistuttelee kuolemanrajan ajasta. Hänellä on rautaiset hermot samalla hän kirjoittaa sarjassa mukana olevaa tsajut.fi blogia. Kiitos Satu! Meikäläinen sitten yrittää pysyä Sadun kannoilla ja hoidella mainoksen someen ja jotain muutakin taustajuttuja. Ollaan kyllä Sadun kanssa hitsauduttu todella hyvin yhteen, vaikka emme välttämättä kuukauden aikana pidä yhteyttä niin olemme varmoja, että toinen hoitaa hommansa ja vielä vähän enemmän.

Kirjoittajia on monenlaisista blogeista ja monenmoisista lähtökohdista. Meillä on mukana mahtavia konkareita, jotka on kirjoittanut blogia/blogeja vuosia ja sitten on myös ihania juuri blogitaipaleen alussa olevia bloggareita. Kynnys on pyritty pitää matalana, koska olemme huomanneet blogien kautta, että ei ole yhtä oikeaa tapaa lähestyä omavaraisuuttaan. Haluammekin tarjota lukijoille laajan kattauksen erilaisia kirjoituksia samasta aiheesta. Samalla voi löytää myös uusia blogeja joihin ei välttämättä olisi muuten eksynyt. Nauttikaa matkasta niin kirjoittajat kuin lukijatkin olette mahtavia, KIITOS!

AIHE: kasvihuoneiden esittely/haaveilu & siemeninventaario

Unelmien kasvihuone

Kevään aikana olen pohtinut, että mitä järkeä on yrittää joka vuosi paprikaa. Nyt meillä talvehti suippopaprika sisällä ja ensimmäinen paprika tuli joulukuun lopulla esiin ja siitä saakka on odotettu, että vihreä muuttuu punaiseksi ja nyt se on tapahtunut. Kelatkaa vihreästä punaiseen neljä kuukautta ja vähän päälle. Tätä mä olen yrittänyt kasvattaa kesässä. Siis joo ei taida olla ihan kesän juttu tämä kasvi. Toki unelmissa kasvihuone olisi sellainen runsaudensarvi, jossa voisi käydä poimimassa päärynöitä ja mangoja ihan vaan ohikulkiessa.

Kuvitus kuvat Canva

Olen toki kokeillut myös aquaponicsia ja se tuntuu olevan meille jopa sopiva ratkaisu, koska kestää kuivuutta ja säästää vettä. Kyllä molemmat kuulostaa hulluilta mutta veden lisäys tarve muutaman tuhannen litran järjestelmässä oli olematon kasvukauden aikana.

Kuitenkin kipuilen itseni kanssa siitä, että sormet pitää saada multaan ja lannasta voimaa. Jotenkin se, että näet maan sisältämät eliöstön ja sen sisällään olevat värit, tuoksut, kivet ja se rakenne. Selkeää käsinkosketeltavaa ainesta, jossa kasvi tykkää kasvaa.

Kun tämä runsauden kasvihuone alkaa tuottamaan satoa runsainmitoin tarvitaan sille säilöntäpaikka ja mikä järkevämpi kuin maakellari. (oma siintää unelmissa)

Unelmien puutarha

Voisin kutsua sitä Ruostiikkiseksi englantilaistyylisen ranskalaisen boheemiksi. Onko puutarhani mitään muuta näistä kuin boheemi, no ei. Eikä edes kunnolla boheemikaan.

Kuvitus kuvat Canva

Olen huomannut, että miehen keski-ikäistymisen kynnyksellä kukkiva puutarha hiipii takavasemmalta ja ohitse. Sitä pitää siis alkaa toteuttamaan keski-ikäisen mies ihmisen viettejä kukkiin. Ikuna kuuna päivänä en olisi uskonut, että voisin tunnistaa näin monta kukkaa lehdistä mitä nyt.

Noin kymmenen vuotta sitten kitkin tyytyväisenä omakotitalon etupihan kukkapenkkiä. Kun olin päässyt hommassa päätökseen oli näky komia. Salava seisoa törrötti yksinäisen näköisenä multavan maan keskellä, jossa kaverina muutama kukka jolla oli sipuli. Ei se salavakaan kauan seisonut kun päätin siirtää, koska näytti yksinäiseltä. Silloinen naapuri kysyi mikä oli metodini tässä kitkennässä niin sanoin kitkeneeni kaikki joita en tunnistanut. Hän ehdotti uudenlaista lähestymistapaa pitäisi opetella yksi rikkaruoho vuodessa ja poistaa se. Aika järkevää näin jälkeenpäin ajateltuna. Tosin talvi on suomessa kovin pitkä niin joutuu kertaamaan jo opitutkin keväisin.

Mutta joo nyt tosiaan olen päätynyt räjäyttämään kukkapotin. Ihan vain muutaman ja harkitusti kuten kuuluukin edetä eli jos nyt sitten aloittaisin kukittaa pihaa. Esikasvatuksessa on siis nyt tuoksuherne, oppineidenkukka, keskipäivän kukka, sinitähtönen, ryhmäsamettikukka, valkoinenkirjekuori, tarhakukonkannus, se keltainenkukka, praktmalva ja muutama joista en nyt saa selvää. Eli homma on täysin hanskassa ja hanskat varmassa tallessa. En kyllä voi möhliä tätä enää oikein mitenkään tänä kesänä mennään kohti kukkivaa puutarhaa ja niin mopo keulien ettei kukaan usko, että voisi jotenkin selvitä.

Raudoitusverkosta, jotka korostaa ruosteisuudellaan ruostiikkisuutta. Sillä on tarkoitus rakentaa sellaisia kaaria ja seinämä juttuja, jotka hallitsevat puutarhan ilmettä. Visio on ihan kirkkaana päässä mutta, kun menee tuonne ulos ja katson pihaa niin se murenee pala kerrallaan. Siis jos tuohon laitan kaaren niin mihin talvella menee lumi. Jos taas tuosta kuopaisee vähän maata pois niin koko piha ui. Mistä tämä kaikki vesi tulee tähän pihan ainoalle tasaiselle kohdalle? Siirrä tramppa jotta voit aloittaaa no se trampan paikka on enemmän suo kuin tasainen nurmialue ja jos sinä hyppii niin pääsee Kiinaan.

Siemeniä on ihan törkeesti ja vähän vielä lisää. Aina kun pääsen kaupunkiin livahtamaan tulee lisää. Viimeksi tuli vain kilo tai kaksi.

Todellisuudessa kasvihuone ja puutarha

Tämä kasvihuone pitäisi siirtää uuteen oikeaan paikkaan. Sisällään on aquaponics järjestelmän testi versio, joka toi uskoa sen kehitykseen. Nyt en ole varma haluanko siirrron jälkeen aquaponicsia vai joku muu, mutta mikä?!? Pohdin esikasvattamoa mutta liian kylmä keväisin…

Puutarha on vähän jäänyt remontin ja nikkaroinnin jalkoihin. Viihtyvyys on mitä on ja nurmikko vihertää kuin viimeistä päivää, lähes kuoleman kielissä. Kukkia on kyllä muutamia seinustalla ja voikukat nurmikolla. Taitaa metsämansikkakin kukkia saunan nurkalla ja pujo pellonpientareella. Puutarhamme on siis sellainen autenttinen keidas keskellä kaaosta. Tästä on hyvä suunnata eteenpäin kohti kartanomaista eleganttia järjestelmällistä puutarhaa.

Saattaa olla hiukan tekemistä, että kaikki on sillain kunnossa…

Nyt sitten ihanien blogien linkit:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html

Keittiössä, kotona ja puutarhassa https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21188

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=755

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=681

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/

22 kommenttia

 • Emma/Caramellia

  Jos se valkoinen kirjekuori on sellainen A6 kokoinen niin se on tod näk täältä ja sisältänee harjaneilikkaa 😀 Harjaneilikka on kyllä oikein kiltti kaveri, jos sen saa alkuun, tulee kaikenlaista punasävyistä kukkaa ihan itsestään eri mallisina.

  Minulla taas on kitkemisen suhteen linjana että jos kasvi on heinä, se poistetaan, kaikki muut entuudestaan tuntemattomat saavat jäädä, jotta selviää mitä ne ovat ja tuleeko niihin kukkia. Mutta jos jossain mitään etäisestikään ruoholta vaikuttavaa niin pois vaan!

  Tuollainen keinu olisi kyllä mahtava olla olemassa, voisin viritellä sellaisen vaikka kanatarhaan…

  • Isäntä

   Saattaa olla juurikin se kirjekuori. Tarkistan vielä kun kahdessa muistaakseni luki. Meillä tuota heinää on niin paljon ympärillä laidunten vuoksi niin siementä tulee nopeammin kuin ehtii kitkemään heinät pois.

 • Jovelan Johanna

  Paprikat, sanos muuta! Huojentavaa, että jollain toisellakin paprikan kanssa ei vielä olla päästy aivan sinuiksi, vaikka ei se toisen laimea sato yhtään omaa satoa kasvata, mutta jotain hengenheimolaisuutta voi kokea. Ei ole paprika meilläkään liian tuottoisaksi päässyt, todellakaan. Mikä lie haasteena, kun on yritetty lämpöä ja valoa, mutta silti sato jää kovin pieneksi.

  Tuo teidän kasvari on huikean hieno. Se on kuin jostain elokuvasta, jossa mennään yhdestä ovesta sisälle ja saavutaan johonkin ihan toiseen miljööseen. Tuo etuosa on vaan niin persoonallinen ja hieno ratkaisu modernille jatkeelleen.

  Runsaasti kukkivaa kevättä ja lähestyvää (no ei nyt säiden osalta) kukkaisaa kesää sinne!

  • Isäntä

   Nyt kun seuraan tuota joka talvehti tuvassa ja aloitti kauden jo jouluna niin taitaa monivuotisuus olla se juttu. Toisena vuonna kunnon sato koska nyt jo enemmän tullut kun viimevuonna.

 • Urban Farming

  Olen usein miettinyt ja havahtunut, että taitaa olla tärkeämpää tehdä matkaa kuin päästä perille, myös näissä hommissa. Kasvattaisin vaikka mitä tykkäisin kokeilla kaikenlaista, jos vain joku valmistaisi niistä ruokaa. Mielenkiinto saattaa lopahtaa heti haastavasta kasvista, kun saa sen kasvamaan ja onnistumaan jne. Olisi ehkä tavattoman tylsää voittaa lotossa ja saada mahdollisuus toteuttaa kaikki puutarha-unelmat. Mitää mää sitte tekisi?

  • Isäntä

   Joo mä oon pohtinut kanssa, että tärkeämpää on matka kuin määränpää. Kannattaa tehdä matkasta mahdollisimman mukava kun on vain hetken perillä ja matka jatkuu taas.

 • Kirsti Kaija

  Olet tosiaan panostanut kukkiin. Minunkin mittapuulla mitattuna sinulla valtavasti lajikkeita esikasvatuksessa.
  Olet pikkuhiljaa lähestymässä visiotasi. Hiljaa hyvä tulee 😀 Mieheni motto on, että valmis talo/puutarha on jo pilalla.
  Lämmintä toukokuuta!

  • Isäntä

   Kyllä ja koska krassit oli unohtunut niin pitihän niitä käydä vielä hakemassa paria erilaista kun en osannut päättää mikä olisi parhaan näköinen.

  • Isäntä

   Onneksi täällä ei ole ihan hurjasti tarvinnut kitkeä kun ne on saanut rehottaa. Panokset on laitettava korkealle jos vaikka pääsisi puoleenväliin.

 • Maija

  Toiset kehittää pihastaan Tukholman saariston huvilamiljöötä, toiset Versaillesin puistoa. Minulla on koko ajan takaraivossa totuus, että Suomi on metsää ja metsäksi se palaa. Ja tiedän, että pihan pitäisi antaa olla, mutta….
  Voikukka on aika kaunis ja sitä jotkut syökin.

  • Isäntä

   Ehkä tuo minun muisteloni edellisestä paikasta saa minusta kitkentä hirmun.

   Täällä ei ole kitketty eikä kitketä. Täällä on rikkaruohoilla eri säännöt. Luen rikkaruohoksi kaikki jotka ”on väärässä paikassa” ja se siirtyy pikeampaan paikkaan. Meillä nykyään rikkaruoho voi olla marjapensas tai puu. Kukkapenkissä saa olla kaikki jotka kukkii tai ei kuki. Keväällä muori kerää kuivat pois ja siinä se. Mutta haluan kukkia enemmän koska haluan pölyttäjien pysyvän meillä silloinkin kun mikään tuottava kasvi ei ole kukassa.

 • Johanna

  Voihan paprika! Meilläkin on ollut haasteita paprikoiden kanssa, muistelen kuitenkin, että ensimmäisinä kasvihuonevuosina saatiin paprikat ihan kypsiksi asti. Taisi olla silloin tosi lämpöiset kesät ja vissiin moukan tuuria onnistumisessa =D.

 • Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä

  Teidän kasvihuoneessa on todella hieno muoto ja päätyseinä!

  Arvostan tässä blogisarjassa eritoten sitä, että mukaan mahtuu, vaikkei ole konkari tai edes tavoittele 100% omavaraisuutta, vaan omavaraistelee osittain. Erityisesti oman mukaan liittymiseni jälkeen olen lukenut postaukset järjestäin läpi ja oppinut joka kuukausi vaikka mitä uutta. Kiitollisena siitä 🙂

  Upeet fiiliskuvat olet löytänyt. Ruostiikkisen englantilaistyylisen ranskalaisen boheemi puutarha sopisi myös mulle 🙂

  • Isäntä

   Anteeksi hyväksyntä jäänyt pikiin kantimiin. Kukat vs. minä, kukat 1-0 minä tuntuu, että kukat ei vaan mene mun ymmärrykseen kasvun suhteen.

  • Isäntä

   Näillä näkymin tänä kesänä ei tule vaikka järjestelmässä ei vikaa ole. On siinä sellainen vika, että on purettu ja kasvihuone muuttokunnossa. Eikä uudessa paikassa oteta järjestelmää käyttöön.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *