Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 4.

Meidän ajan läpileikkaus

Tämä on Suuntana omavaraisuus sarjan yhteiskirjoitus. Mukana on useita blogeja ja yhtään samanlaista ei ole. Aihe on meillä kaikilla sama josta kirjoitamme ja jos ei aiheesta ole kirjoitettavaa niin on oma edistyminen omavaraisuuden matkalla. Tätä edistymistä seurataan jokaisessa jaksossa enempi tai vähempi riippuen onko jotain mainittavaa tapahtunut. Lopussa on tuttuun tapaan linkit jokaiseen mukana olevaan blogiin. Hoputtajana ja kapteenina toimii Tsajut.fi blogin Satu ja minä Heikki sitten auttelen mainoksien suunnittelussa ja jossain muussa näkymättömässä.

Kausi 4. osa 6. Kesäkuun tehtävä

 • Omavaraisteluni tausta, mikä innosti minua?
 • Miten päädyin nykyiseen paikkaani?
 • Tulevaisuuden haaveeni?
 • Lisäksi oman suunnitelman eteneminen.

Pahoittelen tähän alkuun, että vahingossa keskeneräinen teksti on ollut luettavissa.

Palaamme vuoteen 2012

Suomea ristiin rastiin kiertävä perhe on saanut esikoisensa. Kiertämistä on eletty jo jokunen vuosi ja kesät on silponut perheen eripaikkakunnille ympäri suomenmaan. Nopeita näkemisiä huoltoasemien pihalla, kun on tarvinnut saada jokin tavara toiselle. Aloimme yhdistämän tapahtumia, jotta saisimme olla yhdessä. Tämä nakersi tulostamme ja kokeilimme kivijalkakauppaa, jota toinen jäi hoitamaan. Ikävä kalvoi ja kiertävätyö ihanine kesäisine ihmisineen ei antanut sitä iloa, jota siitä oli saanut aikanaan. Elämään oli tullut perhe, jota oli suunnaton ikävä, joka hoiti vauva- arjessa kivijalkaliikettä. Verkkokauppa oli uutta ja hienoa mutta myös niin lapsenkengissä, että ei siitä ollut tulonlähteeksi. Eräänä syksyisenä iltana ehdotin perheelle, että kokeiltaisiinko asua äitini syntymäkodissa, jossa olin majaillut kesäisin. Tämä ajatus hautui puolisolla aika pitkään mutta huomasi myös ajan olevan oikea. Se oli tehtävä nyt ennen kuin lapsi juurtuu kouluun ja kavereihin. Keväällä alkoikin Korkealan sauna remontti jotta saadaan lattiat, viemärit ja vedet kuntoon ennen syksyä jolloin koko perhe muuttaisi metsään.

Sanomattakin oli selvää, että emäntä jää hoitovapaalle lämmittämään taloa puilla synkkinä talvipäivinä. Isäntä taas nopealla päätöksellä haki Maatalous kouluun vähän minne sattuu ja arpa osui Kajaaniin. Harva varmaan päättää opiskelupaikkaa tietämättä missä se on mutta minäpä päätin, kun koulusta soitettiin, että olisi mahdollisuus alku haastatteluun. Olin tästä niin innoissani, että ilmoitin: ei mitään skybe haastattelua vaan tulen koululle itse. Onneksi Riitta opettajalle ei sopinut seuraava päivä, kun puhelun jälkeen kurkkasin karttaohjelmasta matkan olevan 309km. Opiskeluiden jälkeen Riitta opettaja myönsi, että oli päättänyt: jos tuo tulee 309km haastatteluun on hän opiskeluunkin motivoitunut ja saisi opiskelupaikan. Montaa kertaa ei tarvinnut koululle huristella vaan tein kahdella eri tilalla etäopiskeluna suuren osan opinnoista. Toki tein myös näyttöjä Kajaanissa aamunavetalla ja saattoi Äkäslompolokin eksyä matkanvarrelle. Perusopinnot suoritin nopeasti mutta erikoistumisia otin sitten toiselle vuodelle.

Jotkut odottavat, että lehmät lentää, toiset opettavat niitä lentämään.

Meidän piti kehittää tilaamme lampailla ja vuohilla. Lampaita monipuolisesti hyödyntäen ja vuohet maitovarastona itselle ja karitsoille. Meille tuli ostettua toiselta opiskelutilalta Kardemumma alias Mumma, joka muutti suuntaan. Jostain vääränkoivun kuusen alta pompsahti meille hoitoon kaksi Nenos kyyttö lehmää sonnin kanssa, nämä olikin sitten pari vuotta hoidossa ja sekoittamassa päätä nautojen suuntaan. Naudat on saanut sorkkansa nyt niin vahvasti maaperään ja sydämeen, että vaikeeta tekee. Aloitimme vuohien vähentämisellä ja lopulta poistimme kaikki. Huomasimme, että oman tilan lehmämaito ei aiheuttanut karitsoille ripulointia, eikä muitakaan ulkoisesti havaittavissa olevia muutoksia. Huomasin myös, että pystyin juomaan tuota maitoa ilman ilmavaivoja. Lampaita aloimme myös vähentämään, koska koimme lampaiden teurastus matkan liian pitkänä ja villan muuttaminen langoiksi on kallista. “Tukku kauppaa” ei pysty langoilla tekemään, koska silloin ei voisi ottaa mitään katetta. Suoramyynti on taas erittäin hidasta ja vaatisi aktiivista tapahtumissa pyörimistä.

Nyt on aloitettu panostamaan kasviksiin. Koneita ja laitteita on investoitu tähän projektiin. Suurena etuna tietenkin naapureiden laitteiden lainaus mahdollisuus on edes auttanut viljelyalueiden isontamisen ja sitä myöden tuloksetkin pitäisi olla kohtalaiset. Toki koneellistuminen on luonut meille hiukan lisää aikaa tai siis nopeuttanut entisiä hommia niin, että uusille asioille on aikaa. Muistellaan hetki aikaa ennen traktoria, painimme tuolla pyöröpaalin kanssa. Ensin kippasimme sen kumoon ja pyöritimme ruokintahäkille muutaman satametriä, jossa nostimme sen pystyyn ja häkki päälle. Toki kuntosali suoritus tuli jo siinä mutta aikaa saattoi mennä mutaiseen aikaan pari kolme tuntia. Nyt se on ihan liian helppoa tökätään paali piikkiin ja hurautetaan häkille ja lasketaan siihen. Häkin siirron jos joutuu tekemään niin saa tuhlaantumaan puolisentuntia. Toki jos unohtaa tankata ja aine loppuu taimikkoon. Silloin pitää kipaista kanisterille ja takaisin, ilmata polttoainejärjestelmä. Tietenkin myös akku loppuu niin kannetaan kuorma-auton akku avuksi ja startataan. Silloin saattaa mennä se pari tuntia ja hermot omaan idiotismiin.

Tulevaisuus on vielä avoinna.

Kovasti kuitenkin pohdimme kuinka saisimme tilamme tuottamaan sen meidän jokapäiväisen leivän. Mahdollisuuksia on paljon ja nyt on muutama vaihtoehto paremmassa nosteessa kuin muutama muu.

Suunnitelma

Suuremmat projektit ottaa välivuoden ja pysyvät piirustuspöydällä. Polttopuita aloitetaan jo talvella haalimaan, jotta keväällä voidaan ne tehdä. Esikasvatus aloitellaan kevättalvella. Keväällä ehkä joutuu kyntämään uusia alueita kasviksille ja muutenkin huoltotöitä tekemään. Kevät on myös vasikoiden aikaa ja uusi sonni laitetaan lauman mukaan. Lypsettävä maidon määrä kohoaa korkeaksi ja maidon jatkojalostusta pitää alkaa kehittämään. Separaattori siis varmaankin pitää asettaa paikoilleen.

Meillä on ollut nyt toimivia alueita ja ei niin toimivia alueita puutarha käytössä. Tänä vuonna varmaankin järkeistämme hiukan sitä mitä missäkin kasvaa. Panostamme myös hiukan puuvartisten kasvatusalueeseen. Oikeastaan se muuttaa sellaiselle alueelle, joka oli keittiöpuutarha kasveja ajatellen liian syrjässä päivän toiminnoista. Keittiöpuutarha siirtyy siis lähemmäksi taloa ja näin ollen tulee hoidettua paremmin. Muutenkin yritämme kehittää päivän toiminnat lähelle toisiaan, jotta matkan tekemiseen ei tuhlautuisi turhaan aikaa.

Syksyä ajatellen pitäisi valmistella uusi paalikenttä. Valmista pitäisi olla Heinäkuun ensimmäisellä viikolla, kun se noin 100 paalia tulee pihaan. Tähän mennessä ne on kiertäneet peltoa eri kohtaan joka vuosi, kun tuli traktori niin paalit voivat olla kauempana ruokintapaikasta. Peltokaan ei kyllä paaleista tykkää, joten kun on mahdollista pitää ne pois pellolta niin aina parempi. Saa siitä taas lisää laidunalaa kesälle.

Kevyellä suunnitelmallisuuden suunnittelemattomuudella mennään tämä vuosi.

Toteutuminen

Jotenkin ajattelin vain ison kasvihuoneen tekemistä kun tuon kirjoitin. Polttopuita on tullut jo keräiltyä vielä pitäisi tehdä polttopuu pituuteen. Esikasvatus on kyllä tehty ja osittain on epäonni ollut matkassa. Kukkia piti tulla reilusti mutta osa on hiipunut sirkkalehti vaiheessa. Kynnettiin meidän testialue josta tuli hyvä kasvimaa ja keskitti hyvin puutarhan toimintoja. Vasikoita on tullut ja nyt taitaa olla hetken tauko poikimisissa. Separaattori etsii edelleen paikkaansa.

Juu ei tehty noin kaikki meni saunan taakse.

Uusi paalikenttä on ottanut jo aimoharppauksen kun siinä ollut kasvihuone lähti siirtymään uutta paikkaa kohti. Osoite muuttui matkalla joten jäi parkkiin tienvarteen.

Sulo Vileen iski, joten tuli vahingossa yksi rakennus lisää. Vielä ei ole ihan varmaa mikä siitä tulee.

Suunnitelmat uusiksi

Isoja siirtoja ei pitänyt olla mutta taitaakin tulla kesä jolloin kaikki siirtyy uusiin paikkoihin. Jotenkin kun siirto alkaa niin siirtäminen vaan jatkuu ja jatkuu.

Mukana olevat blogit:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html

Vyöhyke 2

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/06/omavaraistelupuutarhailuni-historia.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/06/kesakuu-2021.htm

Keltainen kahvipannu https://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2021/06/ruokaa-omasta-maasta.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/06/sukuvika.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/06/helppo-hyotytarha-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-6/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/06/omavaraisuutta-vuodelle-2021-kesakuu.html

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/06/07/mika-ajaa-kohti-omavaraisuutta/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=774

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/06/taustoja.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21274

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meidan-ajan-lapileikkaus/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/

10 kommenttia

 • Jovelan Johanna

  Onpa mielenkiintoinen tarina matkastanne Korkealaan! On ollut mahtavaa lukea muiden matkaa nykyiseen elämään. Niin erilaisia, mutta samalla jotenkin samanlaisia ajatuksia tarinoiden taustoilla. Ihanaa alkanutta kesää sinne. Olkoon se satoisa ja mukava 🙂

 • Kirsti Kaija

  Olen ollut mukana niin vähän aikaa, että tämä teidän tarinanne alku oli minulle uutta ja kiinnostavaa luettavaa.
  Tuli todistetuksi, ettei “etsivä löytää” ole vain sanahelinää.
  Hatun nosto opintielle lähtemisen ja kaiken aikaansaamanne johdosta.
  Onneksi suunnitelmissa ei ole pakko roikkua kynsin hampain, vaan suuntaa voi muuttaa.
  Meillä on lääniä vain vajaa hehtaari ja mekin keksimme tavan tehdä työtä kotoa käsin.
  Hyvää kesäkuun jatkoa!

 • Marketta

  Suunnitelmana suunnitelmattomuus on kyllä päivän sana meilläkin! Yleensä ne asiat toteutuvat tosta noin vaan, mitä ei olla suunniteltu. Pitkään suunnitellut roikkuvat to do -listalla vuosia.

  Samoin allekirjoitan täysin sen, että kaikki liikkuu koko ajan. Paikasta toiseen. Ihme touhua ja eikä ihme, ettei mikään tule valmiiksi! =’D

  Mukavaa kesää!

 • Maija

  Kun katsoin YLE:n Omavaraiset-ohjelman ensimmäisen osan, närkästyin suunnattomasti. Kuinka voidaan kuvitella, että viljelijäksi tai eläintenpitäjäksi voi ryhtyä noin vain, simsalabim. Hienoa kun lähdit ensin opiskelemaan!

  • Isäntä

   Koulu kyllä antoi paljon nopeassa ajassa ja loi pohjan. Vaikka en ehtinyt ihan kaikkiin eläimiin erikoistua mutta sain tehtyä itselleni karkean pohjan mitä pitää tietää uudesta lajista ennen ja mitä voi vielä opiskella/hienosäätää sitten kun eläin on fyysisesti läsnä. Yksi eläinlaji vuoteen on mielestäni sopiva tahti kun on alkutaipaleella kun jokaisella lajilla on aina se jokin juttu.

  • Isäntä

   Koulu kyllä antoi paljon nopeassa ajassa ja loi pohjan. Vaikka en ehtinyt ihan kaikkiin eläimiin erikoistua mutta sain tehtyä itselleni karkean pohjan mitä pitää tietää uudesta lajista ennen ja mitä voi vielä opiskella/hienosäätää sitten kun eläin on fyysisesti läsnä. Yksi eläinlaji vuoteen on mielestäni sopiva tahti kun on alkutaipaleella kun jokaisella lajilla on aina se jokin juttu.

 • Urban Farming

  Te, kuten moni muukin tähän yhteiskirjoitussarjaan osallistuvasta, on toteuttanut unelmansa. Itse olen vasta matkalla jossain lähtökuoppien esivalmisteluissa. Kiinnostavaa lukea tarinoitasi ja matkastanne.

  • Isäntä

   Onneksi otettiin pelastusrenkaana opiskelu mukaan niin ei hukuttu.