Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 4.

Kokeiluita ja kokemusta -21

#Suuntanaomavaraisuus -sarja

#Suuntanaomavaraisuus -yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahollaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan ja suurempien ja pienempien projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.

Kirjoitukset julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 9.00. Kaikissa kirjoituksissa on linkit muihin kirjoituksiin.

Alku lainattu www.tsajut.fi Sadulta ilman lupaa… Kokonaisuudessaan luettavissa täältä.

Kesä heinäkuun vaihde ja heinä aika

Heinät on nurin ja kohta paalataan yritän raapia ajatuksia koneelle, vaikka pää on täynnä kaikkea muuta. Tiedossa on ehkä normaaliakin sekavampaa tekstiä.

Ollaan tosiaan edistytty jonkun verran sahuri kävi ja saatiin kivasti tarvepuuta. Tällä kertaa sahuu oli nopea hikinen rutistus, joka imi kyllä mehut.

Kasvihuone saatiin siirrettyä paikalleen ja uusi kastelu järjestelmä on siellä kokeilussa.

Uusi paalikenttä saatiin tasattua tai siis tasataan nyt heinien kuivuessa.

Sahuu -21

Talvivia tuulenkaatoja tuli taas hankittua tarvepuuksi sahattavaksi. Sahuu olisi ollut järkevämpää aikaisemmin mutta jotenkin kevät pääsi yllättämään ja katoamaan. Jos vaikka juhannukseksi kuitenkin. Meillä kylällä kiertää sahuri Tuomo, joka sai meidän nuorimalta uuden nimen hän on nyt Poikanen. Hiukan hauskalta se tuntuu, kun noin kaksivuotias tyttö katsoo ikkunasta pihalle aikamiestä ja sanoo -no nyt se Poikanen aloittaa jo työt ja te olette sisällä.

Puut laitettiin taapelin nopeasti, koska säätiedotus lupaili epävakaata ja tuulista ilmaa.

Kasvihuone kurvaili uuteenpaikkaan

Kasvihuone oli taas jotenkin väärässä paikassa, joten se piti siirtää. Todellisuudessa se ei koskaan ole ollut hyvässä paikassa mutta on ollut helposti poistettavissa. Nyt se on hankalammin poistettavissa mutta oikeammassa paikassa. Kasvihuoneessa oli vanhassa paikassa aquaponiks järjestelmä joka oli toimiva siinä kohdassa. Uudessa kohdassa taas päästään maata hyödyntämään paremmin, joten nyt vain tomaatti huoneena toimivassa kasvarissa on tihkuletkusta tehty kastelujärjestelmä, joka pitää maan kosteana kokoajan. Aquaponiks järjestelmästä oli jäänyt pumppuja nyt yli joten teimme kierron tihkuletkulla. Vesi lähtee pienellä pumpulla kiertämään 15 metrin letku lenkin ja palaa takaisin säiliöön mitä ei tihkunut läpi.

Uusi paalikenttä

Kasvihuone siirtyi paalikentän tieltä pois. Kenttä on nyt tien vieressä jotenka paalien tuonnille ei ole enää sää rajoitusta. Aiemmin meillä paalit olivat pellolla ja veivät osan laidunalasta. Nyt kun on traktori voidaan paalin siirtomatkaa pidentää ja vapauttaa pelto tuottavampaan toimintaan.

Kukkien vuosi

Kylvin ihan hullunlailla ja epäonnistuin tavallaan. Olisi pitänyt siirtää ulos mutta kuivuus niin venytin ja venytin ja sainkin sisällä kuolemaan siihen samaan tai liika kasteluun. Jotkut on tosin kestänyt tämän karun alun ja teen siitä postauksen jotka pitäisi itseltäkin onnistua toisenkin kerran.

Kukista on tehty meillä tänä vuonna paljon havaintoja ihan siis luonnonkukista. Keväällä oli keto-orvokki löytänyt tiensä meille, joka ilahdutti runsaudellaan. Viinimarja pensaat oli kukkameren peittämät vielä viimeviikolla ajatuksella, että pölyttäjät oli jo pölyttäneet meille marjat mutta jätetään muuta syötävää. Lisäsimme toki peltoonkin kukkivia mutta on siellä luonnostaankin.

Semmoista tälläkertaa ja käy lukemassa myös muiden kuulumiset:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-mehilaiset/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/07/uusia-kokeiluja-omavaraistelun-suhteen.html

Kakskulma https://kakskulma.com/uuden-pihan-kasvatuskokeiluja/

Vyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/07/heinakuu-2021.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/tomaatit-vattumaalla-kokeilu.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/07/satokausi-alkoi.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-7/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/07/kokeiluja.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/07/05/uusia-kasveja-ja-kokeiluja/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/07/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-uusia.html

Caramellia https://caramellia.fi/heinakuu2021/

MetsäHeini https://metsanheini.wordpress.com/2021/07/05/kesan-uudet-tuttavuudet/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21379

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/unelmana-omavaraisempi-elama-uusia.html

Me https://www.korkeala.fi/kokeiluita-ja-kokemusta-21/


Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/07/05/7-heinakuu-uudet-kokeilut-kasvimaalla/

12 kommenttia

 • Satu

  Meillä on ensi kesän suunnitelmissa sahurin vierailu. Tänä kesänä rautakaupassa liian monta kertaa vierailu sai päätöksen vahvistumaan. Kyllä on puutavaran hinta noussut! Tänä kesänä on mielestäni ollut enemmän luonnonkukkia. Vai johtuukohan se siitä, että olen pysähtynyt useammin katselemaan mitä ympärillä näkyy. Tuottoisia viljelysäitä toivotellen Puutteelan väki.

  • Isäntä

   Suosittelen sahuria, on monin verroin edullisempi ratkaisu. Meidän kylän sahuille saa mennä kuokkimaan jos on vähän puita (tai vähän enemmänkin). Jotenkin tuntuu, että tämä nykyinen ilmasto on ollut otollinen kukkiville kasveille joskin jotkut hyötykasvit taas on kokenut kovia. Eli jos kuulet sahan laulavan kylälläsi niin kysy saatko muutaman rungon tuoda jos ei ehdi isompaa kasaa kerätä.

 • Jovelan Johanna

  Huh mitä hommia siellä on jaksettu puskea helteillä! Vaan tehtävähän se on jos meinaa. Onko teillä riittänyt hyvin vettä viljelyksillä? Eilen, kun kävimme kaupalla, katselin viljelijöiden peltoja täällä ja kovin kuivalta monella pellolla näyttää. Vilja tuntuu pärjäävän, mutta suuret kasvimaat selkeästi ovat jo hieman pulassa, kun vettä täällä ei olla saatu taas viikkoihin ja puro-ojat, joista monet vetensä ottaa, ovat kuivia. 😛

  Mitä parhainta kesää sinne ja voimia kaikkiin mahtaviin puuhiinne!

  • Isäntä

   Viljelykset ja vesi juu esikasvatetut on aikalailla menetetty mutta onneksi laitoin samaa kasvamaan siemenestä viereen niin nämä voi paremmin. Osa sitten ei voi ollenkaan mitenkään. Vesi on varattu eläimille ja muut saa jos jotain on jaettavaksi. Kasteluun en kuitenkaan tuhlaile.

 • Kotivaaraska

  Meilläpäin ei sahapalveluita ole enää saatavilla, vaikka tarvetta olisi. Tuppaa tuo kaupan oleva puutavara olemaan melko kelvotonta… Vesi on melko kysyttyä tavaraa myös meillä, ihan yhden kerran on satanut reilu 15 mm, vaan ei sillä pitkälle pötkitä. Toisaalta omaa napaansa kun tuijottaa, ei meillä pahemmin mitään ole kasvatuksessa, se mitä on, on katettu oljella, luotan siihen että kosteus on riittävä.

  Heinäilmoja on tosiaan pitänyt ja paarmoja sitten kaupanpäälle!

  • Isäntä

   Tänä kesänä tuo kaupan hinta on noussut hurjasti ja kummasti sai katetta omalle työlle. Tämä on nyt kolmas kuuma kesä täällä nyt meillä oli kevät viileämpi ja kuivuus alkoi kuukautta myöhemmin. Kaivo ja tuontivesi on täyttänyt aikaisemmin osan viikko ohjelmasta vielä ei ole tarvinnut turvautua vara veteen. Kasvimaan kastelu ei ole jotenkin minun juttu tai oikeastaan toivon sen pärjäävän ilman veden vähyyden vuoksi. Meilläkin pidettiin “rikkaruohot” pitkään mansikkamaan päällä ja perattiin nyt välit kun satokausi alkoi. Muutenkin kitkijä on ollut laiska… Ensin meillä oli inisevät ystävät ja niitä oli paikoissa joissa niitä ei ole aikaisempina vuosina ollut. Sitten tuli paarmat eikä riitä yksi variaatio vaan viisi ja se yksi on niin sitkeä, että hermo menee.

   Ihanaa kesää kaikesta huolimatta!

 • Kirsti Kaija

  Sahurin käynnistä lukiessa tuli nostalginen olo. Tuolla tavoin meille hankittiin ensimmäisten projektien rakennuspuut. (Nyt ei ole enää, mistä sahauttaa. Hyvä, kun polttopuut löytyvät ja ne saadaan tehtyä omin voimin ja välinein.)
  Tuosta teidän tytön poikasesta tuli mieleen, kun meille tuli sähkäri ja meidän silloin 2-vuotias pikkuneiti huusi innoissaan: “Iskän leikkikaveri tuli!”
  Tämä hellekesä on ollut monille kasveille melko haastava. Eläimiä ja ihmisiä taas kiusaavat paarmat ja muut ötökät.
  Hyvää heinäkuun jatkoa!

  • Isäntä

   Ei meiltäkään helposti omalta tontilta sahapuita löydy. Kylällä tulleet tuulenkaadot on hyvä hyödyntää ja siinä voittaa kaikki. Muutama puu on meille riittävästi mutta yhtiöille liian vähän.
   Kiitos! Hyvää heinäkuuta myös sinne!

 • Maija

  Heinäntekoa sää taitaa suosia, mutta sydäntä särkee, kun katselen mökkipaikkakunnan viljelyksiä, joiden sato on lähes kokonaan tuhoutunut.

  • Isäntä

   Kyllä tämä lämpö alkaa koettelemaan myös heinäkoneita ja kuljettajia. Heinäsato on kyllä kohtalainen ja vielä ei näytä kuivuus vaikuttaneen tuhoisasti viljoihin täällä.
   Juures ja muu oma viljelmä sitten jonkun verran kärsiikin jo.

 • Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä

  No onpa vaan kätevää, että sahuri ajaa koneistonsa paikalle, eikä puita tarvitse kuljettaa pois tontilta. Mitä kaikkea puusta on suunnitteilla?

  Sitä vaan tässä ihmettelen, että olette jaksaneet näillä helteillä siirrellä kasvihuoneita ja muuta puuhata. Meillä seisoo kaikki rakennusprojektit, kun hiki valuu jo pelkästä ajatuksesta 😀

  Kauniita kesäpäiviä sinne!

  • Isäntä

   Juu tuo sahuu homma on kyllä sellaista lähipuuta kun muutenkin puhutaan lähituotteita. Huomattavasti pienemmällä polttoaineella liikkuu saha kuin suuri määrä puita. Varmoja suunnitelmia ei ole. Nyt teetettiin niitä kokoja mitkä oli loppu tai huomattavasti vähentynyt edellisestä sahuu taapelista. Jotenkin siihen on vain tottunut, että lautaa lankkua ja muuta sekalaista on aina käden ulottuvilla jos joku paikka alkaa repsottamaan niin korjaus tarpeet on tai kun tulee inspiraatio tehdä huussi.

   Helteeseen alkaa tottumaan ja samalla jännittää kuinka kylmä tulee talvesta.

   Kaunista kesää myös sinne!