Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 3.

Jo joutui aika Jouluhun

2016 Blogi oli jo mutta Jouluna ei silloin kirjoitettu.

2017 Blogi julkaisi Joulukalenterin joka oli suosittu mutta työläs. Julkaisimme myös salaisen vaaleiden pipareiden reseptin. Nyt leipomaan ja joulun makuja ja tuksuja haistelemaan.

2018 Meidän joulumme alkoi synnytys-sairaalasta pienen tytön huutaessa ensimmäistä kertaa elämästään. Hiljennyimme yhden julkaisun jälkeen vauvantäyteiseen jouluun.

2019 Julkaisemme meidä Juolun salaisen reseptin.

Marras-joulukuun vaihteessa on aika jolloin koti tuoksuu voimakkaasti lehmän-, lampaan- ja kananpaskalle. Siihen sekoittuu vieno ureanhaju lisäämään aromaattista tuoksujen sinfoniaa. Nämä hajut jo ovat niin vahvoja, että pieni hien haju ei enää erotu vaikka olisi kuinka hikoillut. Tämä on vahvasti merkki joulun saapumisesta tälle mäelle. Eläimien joulusiivous on aloitettu ja he valmistautuvat rauhallisesti puhtaissa tiloissa talviseen oleiluun. Suursiivous menee aina tänne joulukuun alkuun, vaikka kuinka sitä ajattelisi tekevän aikaisemmin. Jotenkin kun pieni pakkanen kuivattaa paikkoja ja ilma on kuivaa niin hommat tuntuu rullaavan mukavammin kuin vetisenä syyspäivänä. Päivät ei ole kovinkaan kevyitä, joten kotia on turha siivota ennen operaatiota, kun muuten siivottu koti haisisi paskalle ja taas siivottaisiin.

https://www.korkeala.fi/jouluun-valmistautuminen/

Annamme myös ohjeen maksalaatikon valmistukseen naudan maksasta. Vadelmainen kerroskiisseli myös virittää maku hermoja. Kun hiljaiseen perheeseen tulee vierailulle Maaseudun tulevaisuus.

Joulu 2020

Vaikeuksista joulu mielelle. Vuosi on koetuellut varmasti kaikkia.

Myrskyä, sähköttömyyttä ja sähköpalo. Melkein kaikki sisällä olleet sähkölaitteet on nyt uusittu, kun maajohdotukseen tuli vika.

Nyt on maalliset asiat saatu takaisin raiteilleen. On aika aloittaa rauhoittuminen ja siirtyminen Joulun aikaan. Naapureiden kanssa on jo kuusi katsottuna. Joulun ruokia ja leivonnaisia aloitetaan valmistelemaan.

Joulumme ruokapöydän ranka on laatikot. Valmistamme itse (mummin kanssa) imelletyn perunamuussin, porkkanalaatikon, lanttulaatikon, bataattilaatikon, maksalaatikon, karjalanpaistin ja rosollit.

Sitten niitä vaihtuvia on kinkku, joka on ollut myös nautaa. Hillot, pikkelssit, muut syksyllä tehdyt säilykkeet. Voisikin siis ajatella, että jouluna esitellään ja maistellaan mitä satoa on tullut ja mitä on tullut kokeiltua. Rauhassa ilman kiirettä päästään maistelemaan tuotoksia.

Makeissa vaihtuvuutta on kanssa mutta perusrunkoa pitää pystyssä piparit, piimäkakku, tortut ja pulla. Sitten lisäksi kakku ja leivos muodin kuuminta kärkeä.

Aaton ohjelma on rauhallinen, eläimille joulun toivotukset ja lähdetään valumaan mummille saunaan. Puhtaina sitten syödään ja hiukan lisää syödään. Pelaillaan korttia ja turistaan. Joulupukki saattaa tulla jossain vaiheessa, kun kiireiltään kerkeää.

Rauhallista joulua kaikille!

Jouluisissa tunnelmissa on myös:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2020/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/12/luukku-7-monivuotiset-joulukukat.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/12/joulu-lahestyy.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/12/omavarainen-joulu.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-12/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/12/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-9.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/12/suuntana-omavaraisuus-osa-12-hiukan.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/12/7-luukku-omavaraisuus-ja-joulu.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/jo-joutui-aika-jouluhun/

5 kommenttia

    • Isäntä

      Koska ollaan Korkealassa niin palokin menee niin kuin Korkealassa. Eli ei vaaran tunnetta, eikä savua. Pieni paikallinen mutta vaikeasti löytyvä. Turhan paljon tuhoa tuli kuitenkin.

  • Jovelan Johanna

    Tulipa hyvä mieli näitä lumisia kuvia katsellessa ja hyvän joulumielen tekstiä lukiessa. Kiitos tästä vuodesta, hyvää ja iloista joulua sekä ehdottomasti parempaa alkavaa uutta vuotta sinne poppoollenne 🙂

    Ps. Kokeilkaapa joskus sitä porlankkaa, siis porkkana-lanttu-palsternakkalaatikkoa. Luulen, että se teidän perheen suussa maistuisi mainiolta muulloinkin kuin jouluna 😉