Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 4.

Omavaraisuuden ja tulevaisuuden Korkealan pohdintoja

Omavaraisuus sana on tullut meidän niskaan alussa kun muutimme tänne. Tarvittiin pari kanaa kun ensimäiset sanoi, te olette niin omavaraisia. Itsestään on omavaraisuuden viitta tullut harteille. Nyt olen tehnyt syksyn luopumistyötä, olen päättänyt heittää omavaraisuuden viitan nurkkaan. Viitta on ollut raskas kantaa, vaikuttanut liikaa valintoihin ja hyvistä valinnoista on tullut liian raskaita. Hyvillä valinnoilla tarkoitan omavaraisuuden kannalta hyviä valintoja, mutta elämän kannalta aikaavieviä, raskaita ja työläitä ratkaisuja. Omavaraisuuden kannalta podin huonoa omaatuntoa traktorista. Enää ei talikoilla talkoilla heitetty lantaa kottikärryyn ja kärrätty sitä satojametrejä. Nyt se talikoidaan traktorin heittäväänlantatalikkoon ja voidaan levittää peltoon ilman miestä ja talikkoa. Huononsin hurjasti omavaraisuuttani, koska ostin polttoaineella toimivan traktorin. Siihen kun pitää tietysti hommata polttoainetta, lisälaitteita ja kunnostaa niitä, joten uppoan vain syvemmälle kapitalistisiin syövereihin.

Matkaamme nyt omanlaiseen onnellisuuteen. Kuulemma ei saisi kerätä rusinoitapullasta mutta minä olen päättänyt tehdä niin. Oma omavaraisuus ei enää määritä tekemisiäni ja valintojani. Suurempaan merkitykseen on noussut jaksaminen, onnellisuus, mielekkyys ja vapaus. Omavaraisuus oli tullut elämän eteenpäin viemisen esteeksi. Tarvitsemme kasvua, jatkuvuutta, rahaa ja aikaa toteuttamiseen. Olemme kuitenkin maalla asuva lapsiperhe ja tilan pitäisi kehittyä eteenpäin. Kehitystä tarvitaan, jotta voimme turvata oman elomme.

Pikku info:

 • Perhe: 2 aikuista ja 3 lasta
 • Tila: noin 10 ha
 • Tulimme tilalle 2014
 • Tilalla on: nautoja, kanoja ja lampaita
 • Blogia kirjoittaa isä(ntä)

Oma omavaraisuus on muuttunut myös töiden vuoksi laajemmaksi käsitteeksi. Omavaraisuus voi olla yksilö, perhe, yhteisö, kylä, kaupunki, maakunta ja valtio. Toivoisin valtiomme keskittyvän myös omavaraisuuteen entistä enemmän.

Oma omavaraisuutemme keskittyy nyt tähän valtio tasoon ja sitä pienempiin omavaraisuus ysiköihin. Haluamme omilla valinnoillamme tukea Suomen omavaraisuutta ja olla sitä rakentamassa omalta osaltamme. Kun kehitämme itseämme ja tilaa, niin kantavana voimana on maamme omavaraisuus. Sisään ostetaan mahdollisimman läheltä tuotteita ja palveluita. Valuuttana oravannahat, vaihtokauppa ja voimassaoleva rahayksiköt.

Suunnitelma 2021

Suuremmat projektit ottaa välivuoden ja pysyvät piirustuspöydällä. Polttopuita aloitetaan jo talvella haalimaan, jotta keväällä voidaan ne tehdä. Esikasvatus aloitellaan kevättalvella. Keväällä ehkä joutuu kyntämään uusia alueita kasviksille ja muutenkin huoltotöitä tekemään. Kevät on myös vasikoiden aikaa ja uusi sonni laitetaan lauman mukaan. Lypsettävä maidon määrä kohoaa korkeaksi ja maidon jatkojalostusta pitää alkaa kehittämään. Separaattori siis varmaankin pitää asettaa paikoilleen.

Meillä on ollut nyt toimivia alueita ja ei niin toimivia alueita puutarha käytössä. Tänä vuonna varmaankin järkeistämme hiukan sitä mitä missäkin kasvaa. Panostamme myös hiukan puuvartisten kasvatusalueeseen. Oikeastaan se muuttaa sellaiselle alueelle, joka oli keittiöpuutarha kasveja ajatellen liian syrjässä päivän toiminnoista. Keittiöpuutarha siirtyy siis lähemmäksi taloa ja näin ollen tulee hoidettua paremmin. Muutenkin yritämme kehittää päivän toiminnat lähelle toisiaan, jotta matkan tekemiseen ei tuhlautuisi turhaan aikaa.

Syksyä ajatellen pitäisi valmistella uusi paalikenttä. Valmista pitäisi olla Heinäkuun ensimmäisellä viikolla, kun se noin 100 paalia tulee pihaan. Tähän mennessä ne on kiertäneet peltoa eri kohtaan joka vuosi, kun tuli traktori niin paalit voivat olla kauempana ruokintapaikasta. Peltokaan ei kyllä paaleista tykkää, joten kun on mahdollista pitää ne pois pellolta niin aina parempi. Saa siitä taas lisää laidunalaa kesälle.

Kevyellä suunnitelmallisuuden suunnittelemattomuudella mennään tämä vuosi. Käy vielä lukemassa kuinka toiset blogit ovat suunnitelleet vuoden 2021.

Vyöhyke 1

Vyöhyke 2

Vyöhyke 3

Vyöhyke 4

Vyöhyke 5

Vyöhyke 7

Norja

23 kommenttia

  • Isäntä

   Kaivinkone olisi kyllä ihan kiva lisä. En tiedä kestäisikö selkä sitä taakkaa? Vai helpottaisiko se selkä ongelmiin?

 • Marketta

  Kuten omassakin postauksessani kirjoitin, ettei omavaraistelulla ole tarkoitus hankkia kurjuutta elämään vaan iloa ja onnellisuutta. Kyllä neuvojia ja huutelijoita aina löytyy! Täytyy kyllä sanoa, että vähenevissä määrin kyllä enään meiläläisiä arvostellaan. Ja jotenkin tuntuu, että täällä päin meidän touhuja pidetään ehkä hieman sympaattisena touhuamisena. Sitähän se vähän onkin!

  Pitää seistä ylpeänä oman elämänsä edessä ja jättää muiden arvostelut oman kuplansa ulkopuolelle!

  Sitä paitsi, sanoohan Tanskalainen maajussikin, ettei ole tarkoitus palata kivikaudelle!

  Mukavaa uutta vuotta Korkealaan!

  • Isäntä

   Ilman somea olisin ihanassa kuplivassa kuplassani vaalenpunaisine elefantteineni. Somesta kun lukee omavaraisuus asteista ja niiden kiemuroista ja yön pikkutunneille laskee kuinka paljon paalaus laskee maidon omavaraisuus astetta. Joo en enää jaksa pohtia kuinka paljon asteet nousee tai laskee. Tärkeintä on elää täysipainoista elämää ja olla murehtimatta kuinka toiset asian näkee. Kiitos. Juu ja Tanskalainen maajussi ei ole kyllä omavaraista nähnytkään jos some kansa alkaisi laskemaan. Hän elää kuitenkin täysipainoista maalaiselämää. Hyvää vuoden alkua myös teille Marketta ja Babe.

 • Satu - Tsajut

  Meillä on pienestä kaivurista puolikas ja aina kun se on käytössämme on se ihana <3
  Tosin itsehän olenkin tämmöinen sunnuntaipuutarhuri…
  Tosiasia on se, että kaikilla ei ole loputtomasti aikaa ja energiaa kaikkeen. Lapset, eläimet j amuu vaativat osansa, samoin työelämä. Onneksi taas blogeissa on hurja määrä erilaisia tapoja etsiä erilaisia tapoja olla hitusen enemmän omavarainen.

  • Isäntä

   Välillä on turhan ankara itselleen. Kumpa olisin edes sunnuntai puutarhuri. Mahtava valikoima blogeja ja kirjoa kuinka selvitä erilaisissa olosuhteissa.

 • Merja / Metsäläisten elämää

  Meilläkin on 1/3 traktori vaikkei edes tarvita sitä välttämättä näillä pienillä tiluksilla. Mutta kätevä sillä on rankoja ajaa metsästä ja pyörittää klapikonetta. En suostu hakkaamaan halkoja kivikirveellä vaikka omavaraisuusaste putoaisi nollaan 🙂

  • Isäntä

   Kyllä noi nykyaikaiset klapikoneet on niin hienoja ja helppoja, että kirveen terotus saa jäädä harrastukseksi. On ne niin käteviä pienienkin määrien kanssa. Satoisia metsäretkiä ja kireitä siimoja.

 • Jovelan Johanna

  Soon justiinsa niin, että silleen on tehtävä, mikä parhaalta tuntuu. Voi sitten ne muut pyhyydessään tehdä toisin omillaan. Omavaraisuudelle asetetaan ihan ihmeellisiä kriteereitä, vaikka tosiasia on, että ihminen ei ole ollut omavarainen todennäköisesti koskaan. Aina on tarvittu jotain joltain toiselta, jossain vaiheessa, jollain tavalla. Vedä siis kaikella ylpeydellä juuri sellainen viitta harteille, joka siihen parhaiten istuu ja mikä mukavalta tuntuu. Fakta on myös se, että ilman teidän kaltaisia ihmisiä, tämäkin maa olisi köyhempi ja lirissä jos ja kun maailmalla jotain sattuu.

  Hyvää alkanutta vuotta sinne ja kiitos kun saadaan seurata jälleen yksi vuosi teidän puuhia siellä.

  Ps. on muuten pahuksen hieno kuva tuosta kapitalistisesta kakansiirtokoneesta 😉

  • Isäntä

   Harmaa torppa on ehdottanut jos vetäisin TuVallisen viitan ylleni. Jotenkin olen pohtinut homestead sanaa ja tutkaillut sen historiaa. Ei osunut siinä kohti kun olisi saanut muutaman vuoden asumisella sato eekkereitä maata tai ostaa dollarilla eekkeri. Kotitila on vähän sinne päin mutta kun ei. Joku niissä tökkii ja kun en haluaisi tuota Ameriian Lontoota käyttää vaan kotoista Suomea.

   Ps. Toussa kapitalistinen kakansiirtokone on kovassa työssä. Yksisiipisellä auralla yritetään kääntää mansikkamaan aluetta. Alueessa oli vaan enemmän päätä isompia kiviä kuin multaa. Päädyin hakemaan töistä kuormallisen turvetta kohopenkkeihin.

 • Puutarhapäiväkirja

  Hauska tutustua! Tästä vinkkelistä katsottuna jo se, että osaa käyttää traktoria on omavaraistelua, kun ei tarvitse siihen muita. Yritin teininä opetella traktorilla ajamista ja ne jänikset ja kilpikonnat meni aivan yli hilseen, enkä sen koommin ole yrittänyt. Ehkä pitäisi. 🙂

  • Isäntä

   Kiitos samoin vuosi on alussa ja syvemmin tullaan tutustumaan. Tuntuu tosiaan olevan siitä vinkkelistä kiinni. Miltä mikäkin näyttää tai tuntuu. Jotenkin tuntuu, että edistäisi sitä omaa tekemistä kun saa tehokkaammin asioita tehtyä, että kaikkeen riittää aika. Mutta toisaalta se nopeuden lisäys kuluttaa polttoainetta enemmän mutta saa enemmän. Miten siis lasketaan kumpi kumoaa ja mitä vai tarvitseeko niitä laskea kun takkiin tulee kuitenkin.
   Ihananan kevään odotusta sinne vielä pohjoisempaan.

 • Kirsti Kaija

  Kannattaa olla itselleen armollinen. Elämästä ei saa kadota mielekkyys hyvänkään asian vuoksi. Tärkeintä on se, miten asiat kokee itselleen parhaaksi.
  On meilläkin joskus tavoiteltu sellaista omavaraisuuden astetta, joka ei ole ollut meille mahdollista. Tai olisi ehkä ollut, jos olisi ollut satumainen onni myötä tai olisimme olleet valmiit tekemään työtä ympäri vuorokauden. Totesimme, ettei maksa vaivaa. Riittää, kun olemme meille itselle riittävän omavaraisia.
  Kiteytit hienosti ajatuksen laajemmasta omavaraisuudesta.
  Hyvää tammikuun jatkoa teidän perheelle!

  • Isäntä

   Kiitos viisaista sanoista kätken ne hetkeksi sydämeeni ja tutkailen niiden viisautta.

 • Maija

  Hyvä ajatus tuo omavaraisuuden laajempi määritelmä. Kun en itse monia asioita osaa tehdä, pyrin käyttämään paikallisia tekijöitä. Naapurilla on kaivinkone ja hetkessä hän teki minulle ojan ja teki siitä vielä kauniin puron.

  • Isäntä

   Laajempi omavaraisuus on juurikin tuota. Jollain on joku kone tai taito ja hyödynnetään niitä lähellä olevia. Kaikkien ei tarvitse omistaa kaikkea tai osata tehdä. On tärkeämpiäkin asioita kuin opiskella kuinka jokin toimii, jotta voi tehdä sen.

   Kuulostaa kyllä kauniilta ojalta.

 • Satu

  Kirjoitat hyvin ja allekirjoitan tuon omavaraisuusajatuksen. Omavaraisuus on lähes mahdotonta, mutta onnellinen elämä ei. Kyllä meidän Leyland on helpottanut meidän arkea niin paljon, että ei siitä halua luopua. Lisää toki kulujakin, mutta kaikessa ei voi säästää. Meilläkin kaivattaisiin suunnitelmallisuutta pihan suhteen. Nyt ensimmäiset kesät olemme kaiken muun puuhan lisäksi kärränneet kaatopaikalle entisten asukkaiden navetan taakse säilöttyjä “aika tavaran kaupitsee” – sälää ja kaivettu villiintynyttä puutarhaa. Ajatuksena muuttaa lähes kaikki koristekasvit syötäviksi. Mutta se suunnitelma on vielä iso kysymysmerkki.

  • Isäntä

   Esteettisyys ei ole ollut alkuvuosien juttu. Ollut muka vähän kiire ja väliaikaisesti kun ja kaikki muut kuuluisat selitykset.

   Nyt on tullut se hetki kun esteettisyyskin on alkanut kiinnostamaan. Todettakoon että talomme on väärinpäin tulotiehen nähden. Meille tullaan “takapihan” kautta ja se on kerännyt nyt sellaisen rytölän tai vähän joka paikka on kerännyt rytöjä. Kesällä jos saisi rydöt rytölään eli “navetan taakse saäilön”. Olen kyllä alkanut pohtimaan koristekasvien lisäystä, jotta pörriäiset viihtyisi.

 • SariW

  Näin kun itse enemmänkin vähän omavaraistelee, niin ihmettelee välillä omavaraisuuteen liittyviä tunteita ja odotuksia. Siinä taitaa olla aika paljon 40-50 -luvun pientilan ihannointia. Ollaan monet kerrat keskusteltu tästä meidän Teräsleidin kanssa, hän kun on elänyt sen ajan pientilalla. Silloinkaan ei kaikkea tehty itse, vaan vaihdettiin, ostettiin tai lainattiin . Se missä oli hyvä tai mitä omassa pellossa parhaiten kasvoi tai mille karjasuojassa oli tilaa, siihen keskityttiin. Muu saatiin vaihtamalla, lainaamalla tai ostamalla. Kaikki työkalut ja koneet on tarkoitettu nimenomaan helpottamaan työtä, myös silloin 🙂

  • Isäntä

   Silloin kun mottona oli perhe matkalla omavaraisuuteen ajatus oli pieni tila, joka pystyy elättämään pienen perheemme. Sitten kun omavaraisuudesta lueskeli ja keskusteli enemmän huomasin ajattelevani, että kuluttaminen on pahasta. Kaikki ulkoa ostettu on pahasta. Olin muuttanut sanat joidenka sisältö oli alussa löysä ja anteeksi antava, sitovaksi ja rajaavaksi. Tein itselleni liian suuret muurit omavaraisuuden rajoiksi. Ainut keino kaataa ne omissa ajatuksissa oli vaihtaa blogin motto. Tunsin koko blogini huijaavan omavaraisuutta ihannoivia.

   Tämä aloitus aihe oli loistavasti ajoitettu kun juuri painin ämän aiheen ympärillä. Työstän ajatusta itselleni kuinka jatkan omavaraisuus sanan kanssa matkaa. Samalla sai purkaa sitä ajatusta jonka pohjalta aiheesta kirjoittaa.

   Kiitos Sari kommantista sain itse kiinni taas siitä omavaraisuudesta josta aikoinaan aloitin kirjoittamaan.

 • Johanna

  Mukava lukea myös “poispäin omavaraisuudesta” ajatuksia. Onnellisuus on kuitenkin hyvä määre ja ajatus siitä, että tekee parhaaksi katsomallaan tavalla ja kompromisseja laadukkaan elämän vuoksi, on varsin hyvä. Mielekästä huomata muidenkin näin ajattelevan ja tekevän.

 • Urban Farming

  Huonoa omatuntoa voi potea milloin mistäkin, mutta eri asia, että kannattaako? Ei kannata, ainakaan niistä asioista, joita sinun plantaaseillasi tapahtuu. Huono omatunto pakkaa olemaan niillä, joille se ei kuulu ja niillä, joille kuuluisi, ei ole tietoakaan mitä koko termi tarkoittaa, valitettavasti.

  • Isäntä

   On varmasti olemassa isompia kupruja kuin minun omavaraisuusaste, josta voisi potea huonoa omaatuntoa. Toisaalta asiathan on aika hyvin kun oma tekeminen on suurin huoli. Sen muutokseen voi itse vaikuttaa. Kiitos anteeksi antavista sanoista.