Blogi

Matojen siirto peltoon

Pellon kuohkeus ja vesitalous on huolettanut hetken aikaa ja olen päätynyt matoihin. Monet kerrat olen ollut jo tilaamassa matoja mutta aina se vaan jää.

Nyt päätin, että poistan joutomaasta pinta kiviä reunoille pieneksi “muuriksi”. Siellähän olikin sellainen populaatio matoja, että oksat pois. Kiven kun käänsi niin isoja matoja oli kolmesta kymmeneen ja alle kaden sentin mittaisia matoja kymmeniä.

Emäntä on ollut yöt työharjoittelussa, joten uni oli hänelle tärkeää. Keksinkin oivan leikin tyttöjen kanssa minä käänsin kiviä tytöt keräsi madot ämpäreihin ja käytiin sitten viemässä ojan toiselle puolelle peltoon.

 Pellon tämän hetkinen kunto

Pelto on suurelta osin tiivistynyt vettä läpäisemättömäksi. Pelto on nurmella ja takana on toinen laidun vuosi. Ennen pelto on ollut kauralla ja muilla viljoilla. Nurmelle siirryttiin kevyellä muokkauksella aikataulu syistä. Pellon kyntämisestä on todella pitkä aika.

Nyt nurmen aikana ei ole käytetty kemiallisia aineita peltoon. Pellon pitäisi siis olla olosuhteiltaan otollisessa tilassa madoille ja niiden selviämiselle.

Leikki ei enää riitäkkään

Aika on tullut niin kypsäksi, että tilaus tulee piakkoin lähtemään. Tällä pienellä kokeella on jo nähtävissä positiivinen muutos valuma vesien määrässä.

Ehdimme tyttöjen kanssa kantamaan reilut sata matoa. Sitten tajusin, että vielä on paljon peltoa jäljellä. Talvi tulisi nopeammin kuin minä kannan matoja.

Toivottavasti syksy on pitkä jotta tulevat madot ehtivät kotiutua ennen pakkasia.

Matoja maalle, jotta madot tekevät maata.