Blogi

Bokashi on ollut jo hetken kokeilussa.

Tosiaan olen tutustunut kevään mittaan Bokashiin monelle se on jo tuttu. Se on omanlainen tapa kompostoida tai oikeastaan tapa tehdä multaa voisi olla parempi sana.

Olen ollut super laiska tämän kanssa ja oikonut kaikki mahdollise,t jotka on oijottavissa. Voi olla ettei tuotokseni ole se mahtava super multa mitä monet hehkuttaa mutta multaa kaikesta huolimatta tulee.

Lähes kaikissa ohjeissa kehoitetaan käyttämään rouhetta tätä tehdessä. Rouhetta en itse käyttänyt ollenkaan vaan Effective microorganisms active nestettä. (Laitoin Wiki linkin koska tätä tekstiä ei kukaan taho ole rahoittanut tai sponsoroinut millään tavalla sillä vältän kaupallisia linkityksiä.)

Kuinka bokashia on meillä tehty.

Näin se tehdään meillä, jotkut tekevät sen enemmän ohjeita noudattaen.

  1. Pönttö, jossa erottuu neste massasta eli “välipohja reijällinen” alaosassa hana josta neste tulee pois.
  2. Heittelin sen kummemmin pilkkomatta vihannesten kuoret ja muita pilalle menneitä kasviksia pönttöön. Saattoi mennä puurot ja kahvin suodatinpussitkin. Kahvinsuodatin pussit täyttää nopeasti ja eivät kutistu prosessissa kuten muut.
  3. Lirautin pikkaisen EM active nestettä päälle.
  4. Kansi kiinni ja odottamaan seuraavaa tankkausta.
  5. “Pisua” alkoi tulemaan alakerrasta jo täyttö vaiheessa ja koska olen laiska niin liruttelin kippoon ja kippasin täytön yhteydessä takaisin yläkerran päälle.
  6. “Pisua” alkaa koko ajan tulemaan enempi, koska kasvisten yms. solukosta irtoava vesi lähtee mukaan. Ämpäri tai astia vajenee ja lisään vaan päälle uusia jätteitä. Välillä vähän olen kuopinut ja painellutkin, jotta seuraavat mahtuu.
  7. Multatehdas on se mihin tämä yläkerran massa sitten kumotaan, kun aika on kypsä. Itsellä tuli laidat vastaan ja kyllästyin kuoputukseen. Olisi sinne vielä mennyt mutta vajaampi astia on helpompi täyttää. Alin massa oli tässä vaiheessa ollut tuolla noin kaksi kuukautta. Eli toivottu prosessi todenäköisesti on hyvin käynnissä.
  8. Multa tehtaan tein 10 litran ämpäreihin. Noin 5 cm kerros multaa pohjalle ja tuotos ja päälle vielä 5cm multa kerros. Tuotos oli kosteahkoa, joten laitoin kannen kiinni ja aurinkoiselle paikalle. Multa tehtaan kosteutta pitäisi seurata no se unohtui. Oli se vielä kosteaa kuukauden päästä kun ei ollut päässyt haihduttamaan.

Joidenkin ohjeiden mukaan tätä pitäisi seisottaa jonkun aikaa, jotta fermentointi olisi täydellistä. Olen tietysti myös kyseenalaistanut nämä kaupalliset aineet ja pohtinut voisiko valmistaa itse. Ohjeita on itse tehtäväänkin aineeseen netti pullollaan. Kuitenkin teen tämän kokeen kaupallisella tuotteella, jotta tietäisin kuinka sen pitäisi toimia. Mietin myös voisiko tämän korvata maitohapolla, jota käytetään heinän säilöntään ja lisätä siihen melassin, jota käytetään eläinten rehun lisänä. Tällä järjestelmällä olisi litra hinta edullisempi, mutta monet ovat sanoneet, että silloin puuttuisi joitain hyviä bakteereita. Tosin kukaan ei osaa sanoa mitä ne bakteerit olisivat, koska kaava on tuotesuojauksen alainen.

Tietysti aluksi tuntui ajatus myös hassulta, että laitan roskille säilöntään tarkoitettua ainetta, jotta saan siitä tehtyä multaa. Kuitenkin monet innovaatiot ovat tulleet erehdyksen kautta joku vaan uskaltaa kyseenalaistaa alkuperäisen käyttötarkoituksen.

Kuvia tästä erilaisesta brosessista.

Bokashin täyttö .
“Pisua” jota voi käyttää kukkiville kasveille ravinteena suhteessa 1/200 laimennuksella.
Multatehtaaseen tyhjennys. Vielä oli paprikassa värit tallella vaikka oli ensimmäisten joukossa.
Mullattu ja tasoitettu nyt kansi vaan päälle.

 

Jotakin härmää oli edellisen multatehtaan päällä. Hajua ei ollut juurikaan.
Sekoitus ja härmä on kadonnut. Pieniä sattumuksia on joukossa mutta muuten näyttää elin voimaiselta mullalta. Tämä ollut noin kaksikuukautta multaantumassa. Jatkaa vielä oloaan, koska en keksinyt kasvia jolle antaisin.

Omaakin omempi mielipide asiasta.

Ihan vielä en usko tai luota kaikkiin hyviin voimiin mitä myynti puheissa kuulee. Kuitenkin helppouden ja hajuttomuuden takia suosittelen rivitaloihin tätä biomassan kadottamiseen. Toki myös omakotitaloihin mutta massaa tulee suhteessa vähän tontin kokoon nähden. Kerrotalo on vähän siinä ja tässä. Siis toki toimii sielläkin mutta mihin laittaa mullan, no sisäkasvit ja parvekepuutarha. Toivon kuitenkin, että mullassa on voimaa, joten onko liian rankkaa sisäkasveille.

Vielä en ole tehnyt siis mullalla mitään kokeita sadon lisäämiseksi. Ensi kesänä varmaan kokeilen laatikkoviljelmässä onko tässä mullassa voimaa enemmän kuin tavallisessa peltomullassa.

Mitä haluaisin, että tällä saavuttaisin?

Prosessin nopeudella ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Tosin talvella toimiva järjestelmä on plussaa.

Toivoisin, että tämä auttaisi lierojen lisääntymiseen maaperässä, jotta maa pysyisi kuohkeana. Tämä vähentäisi maan muokkauksen tarvetta ja sitoisi toisella tapaa vettä ja samalla myös läpäisisi paremmin, jottei vesi vain huuhtoisi pintaa.