Blogi

Ryystetään omavaraisesti

Olet aloittamassa lukemaan kirjoitusta, joka on tehty yhteistyössä muiden blogien kanssa. Tämä julkaisu on osa #suuntanaomavaraisuus sarjaa. Käynnissä on nyt neljäs kausi. Osa blogeista on mukana nyt neljättä vuotta. Mukana on kuitenkin myös blogeja, jotka nähtiin aivan ensimmäistä kertaa viimekuun postauksessa.

Jokainen blogi kirjoittaa asiat omasta näkökulmastaan omalla tyylillään ja ajatuksillaan. Meillä on kuitenkin sama aihe. Nyt aiheena oli juomat, vesi ja jotain… ÄÄÄH!!! Tarkistan. Kopsasin aiheen tuohon viereen.

Meni sitten googletteluksi, että mikä on Kombucha. Lyhyesti sokeroitua mustaateetä, jossa kasvatetaan Volgansientä. Nestettä nautitaan ja sieni jatkaa kasvua astian pohjalla. Kuulosti kiinnostavalta ehkä kokeilen kesällä.

Juoma, itse valmistettu, oma kaivo, “tee”, lähdevesi, itse lypsetty, kombucha muu? Oman suunnitelman eteneminen/ päivittyminen.

Lainattu aiheen annosta

Kaikki lähtee kaivosta

Kaiken takana on vesi ja omakaivo. Meillä on matala pieni rengaskaivo 220 metriä merenpinnan yläpuolella. Tämä suloinen pieni kaivomme tuottaa meille viidelle ihmiselle, muutamalle lampaalle, kymmenille kanoille ja noin kymmenen naudan laumalle juomaveden. Kuivina kesinä sen tuotto on jäänyt jälkeen jolloinka on jouduttu säännöstelemään ja tilanteen pitkittyessä hakemaan vettä lähteeltä.

Maitoa omasta takaa. Maidossa on pysytty nyt kuutisen vuotta ainakin. Tilan maitohanoja kun aloitimme uudestaan avaamaan tapahtui se vuohien maidolla. Syynä oli meijereidenmaidon sopimattomuus. Lypsytila työskentelyssä kuulin, että tankkimaito saattaisi käydä minunkin masulle. Näin se vaan on, että masu kestää raakamaitoa ihan juodakin.

Juomiin vahvasti kuuluu myös mehut ja keväisin on sima kausi. Omenamehua pyritään puristamaan koko talven ajaksi. Syksyisin myös keitellään pakastimiin tilaa uusille marjoille, joten hilloja ja mehuja tulee myös mehumaijasta.

Suunnitelman eteneminen 2021

Polttopuita ei vielä ole haalittu pihaan. Kuitenkin tuli tarvepuita, jotka pitäisi sahurin kanssa sahata lankuiksi ja laudoiksi. Nämä ovat omalta kylältä, tuulessa kaatuneeita kuusia.

Esikasvatusta harkitaan jo. Oikeastaan tutkimme siemenvarastoja ja muutaman kohdalla päivyri kertoi, että esikasvatuksen aloitusta aikaistetaan, jotta satoa ehtii tulla. Samalla vahva usko siihen, että toukokuu on taas niin lämmin kuin tähän mennessä on ollut ja ulos siirtäminen ei myöhästyisi kovin paljoa. Tila loppuu jos kuukaudella aloitusta pitäisi siirtää.

Vyöhyke 1

Vyöhyke 2

Vyöhyke 3

Vyöhyke 4

Vyöhyke 5

Vyöhyke 7

13 kommenttia

 • Jovelan Johanna

  Onpa mahtavaa, että teillä on lähde lähettyvillä kaivon tueksi. Olen miettinyt kovasti miten täällä on ennen pärjätty ihmisten ja eläinten veden suhteen, kun täällä on ollut vaan jokin vaatimaton rautapitoista vettä sisältävä kaivo ja navetalta on vedetty putki tien yli pikkuruiseen lätäkköön tien toisella puolella. Ei juurikaan suurempi kuin lasten uima-allas kooltaan. Vissiin jollain käsipumpulla on sieltä sitä vettä otettu jos kaivosta ei ole riittänyt. Täälläkin on kuitenkin eläimiä ollut useampikin juotettavana, hevosia, karjaa ja kaikenlaista vipeltäjää.

  • Isäntä

   Meidän kaivo on myös pieni ja ollut eläimiä ennen meitäkin. Kyllä ne pienet kaivot tuottaa paljon vettä kun on oikeaan paikkaan osunut.

 • Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä

  Jos sima maistuu, niin luultavasti maistuu myös kombucha. Osa niistä on hyvinkin simamaisia. Myös vihreään teehen tekemistä kannattaa kokeilla. Itsellä on ensimmäinen erä edellämainittua valmistumassa, mutta kaupan pulloista vihreä pohjaiset on usein mun makuun raikkaampia.

  • Isäntä

   Täytyy varmaan ensin kokeilla kaupan valmisteilla, että tietä mitä makua lähtee hakemaan.

 • Kirsti Kaija

  Hyvä vesi on kaiken perusta.
  Ja minusta kaikkein paras janojuoma.
  Kombuchaa ei meilläkään ole kokeiltu. Uutuudet jäävät usein testaamatta, kun perinteisten ruokien ja juomien suhteen olemme lähes omavaraisia.
  Puut ovat täälläkin vielä metsässä.

  • Isäntä

   Vesi on kyllä ehdotonta olla hyvän makuista. Nyt on vanhemmiten huomannut, että veden maussa on eroja.
   Kombuchaa meidän pitää ilmeisesti tänä vuonna kokeilla niin tiedetään mikä hitti on mennyt ohitse.

 • Urban Farming

  Tankkimaito on taivaallista! Valitettavasti sitä ei ole saatavilla. Kerran pääsimme lasten kanssa kylässä sellaista maistamaan ja voihan sentään, miten se maistui. Muistelen menneeltä vuodelta esikasvatuksiasi… oli melkoinen määrä, ellei muistini nyt ihan petä.

  • Isäntä

   Tiloilta voi kysyä tankkimaitoa mutta se harvemmin on kauppamatkan varrella.
   Yritän vielä hillitä istutusintoa ja tyytyä tuohon paprikaan joka aloitti juuri kukintansa.

 • Tiiu/Puutarhahetki

  Te olette kyllä upeasti omavaraisia juomien suhteen! Toivottavasti toukokuu olisi tosiaan lämmin, muuten käyvät tilat meilläkin ahtaiksi esikasvatettavien kanssa. Mukavaa helmikuuta!

  • Isäntä

   Esikasvatuksessa on kyllä haastavinta tietää koska se pitää tehdä jotta tilat riittää. Kiitos. Mahtavaa helmikuuta myös siine pakkasten keskelle.

 • Satu -Tsajut

  Mitä aiotte tarvepuista vai ihan jemmaan tulevaa varten?

  Teillä on siellä hyvä lähde, en tiedä missä meidän lähellä olisi vastaava. Pitänee ottaa asiaksi selvittää, ihan kesäretkeä ajatellen.

  • Isäntä

   Tarvepuut on nyt jemmaan kun on huomattu, että sitä menee vuodessa X-määrä ja nyt oli tarjolla sen verran mitä on taapelista kulunut parissa vuodessa. Niin seuraavat kuivumaan.

   Lähteiden metsästys on mukavaa hommaa. Juu on useampi luonnontilainen lähde tiedossa. Meillä tuo veden hätävara lähde on oikean lähteen alapuolelle tehty iso rengaskaivo eli itse päälähdettä ei ole rengastettu vaan ylivuoto. Tässä lähteessä on reilu tuotto, joten pystymme ottamaan 3 kuutiota kerrallaan.

 • Marketta

  Meillä on talonkirjoihin merkitty, että lähimetsässä olisi lähde, missä kyläläiset ovat käyneet pyykkiä pesemässä. Mutta emme ole sitä löytäneet ja naapurikaan ei muista, missä se tarkalleen sijaitsee. Epäilen vahvasti, että se on aikanaan metsäkoneella survottu tukkoon.

  Näin koulun kanssa eräässä kansallispuistossa viime syksynä vieraillessamme lähteen, mitä oli metsähallituksen kustannuksella kunnostettu. Harvoin olen nähnyt mitään niin kaunista!