Blogi

Suunatana omavaraisuus -23 Kylvö ja onnellisuus

Kyseessä on yhteispostaus joka julkaisu kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00

#suuntanaomavaraisuus -postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi) ❤

Kylvöt

Jossain vaiheessa meillä oli tapana kaikki esikasvattaa sisällä ja keväällä taimina peltoon. Nyt on laiskuus astunut kuvaan, koska esikasvatus ja sitten istutus on enemmän aikaa vievää hommaa kuin suoraan kylvää oikeaan paikkaan. Toki vielä on tomaatit jotka esikasvatetaan sisällä ja niiden kanssa pelleillään joskus ehkä liikaakin. Ne on kuitenkin meillä se eniten kuluva kasvis, joten hiukan panoksia on siihen koriin laitettu.

Onnellisuus

Yritin etsiä onnea kauempaa mitä olisi tarpeellista. Kuvittelin, että onnellisuuteen tarvitsee päästä pois, jotta löytäisi onnen jostain. Olen kokeillut olisiko se yöelämä etelässä? Se onnistui kovin huonosti, kävin kaupungissa kävelyllä ja katsoin yökerhojen ulkona olevia ihmisiä ja totesin, että menen 24/7 Prismaan ostamaan aamupalatarvikkeet.

Viimeisen viikon aikana on tullut oltua hiukan enempi tilalla ja painittua sonnien kanssa niin kaulapannan poiston kuin laitumelle opettelun merkeissä. Nyt voin sanoa, että onnellisuus tuleekin siitä, kun saan tilalla jonkun homman hoidettua ja pyyhittyä pois “pitäisi tehdä listalta”. Olenkin pohtinut tulevaa kevättä kuinka aikatauluttaisin sen parhaiten. Tekemättömien lista on aika pitkä ja aikaa rajallisesti mutta jos toukokuussa saisi jo jotain pois listalta.

Eteneminen

Laitumien kylvöä ja ehostusta on päästy jo tekemään. Olemme päättäneet suunnata jossain vaiheessa tilan EU tukien piiriin mutta vielä siihen on matkaa. Olemme kuitenkin hankkineet apua raiviopeltojen hyväksymiseen. Taimikolla on käynnissä huippu kasvut, joten joudumme pohtimaan pitäisikö puusto kasvattaa harvana kerran hakkuu kelpoiseksi ennen pellon raivausta. Tällä tavoin voisimme saada pellon raivaukselle, jotain muutakin tuottoa kuin pelkät tulevat tuet.

Pikku vasu kasvaa vauhdilla.

Mukana on mahtavia blogeja joidenka linkit on kasvuvyöhykkeittäin. Suosittelen käymään suomi kierroksella katsomassa kuinka kevät etenee eritahtia ympäri suomen.

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/onnellinen-omavaraistelija-suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2023

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2023/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/05/suuntanaomavaraisuus-toukokuu-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/05/varakasvihuone.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/05/mita-muut-ajattelevat-touhuistani.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/05/suorakylvot-kasvimaalle-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-5

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/05/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-5.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/05/omavaraisempaa-elamaa-2023-kuulumisia.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/onni-omavaraisuudessa-ja-suorakylvön-salat

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/05/01/toukokiireita-unelmieni-tiluksilla/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17190

Kasvuvyöhyke 4

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/suorakylvoja-ja-onnellisuutta-omavaraisuudesta-suuntana-omavaraisuus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/05/01/toukokuu-23-suorakylvot-ja-onni/

7 kommenttia

 • Jovelan Johanna

  Kyllä se taas vaan niin on, että kaikki se esikasvattelun helmikuinen into on kääntynyt huhtikuun huokailuksi, että eikö jo hitsi vie saisi tuota viidakkoa pois sisätiloista edes kasvihuoneeseen, mutta ei auta kuin odotella yöpakkasten poistumista sääkartoilta. Sen siitä saa, joka vuosi, eikä näköjään opi mitään ;D

 • Urban Farming

  Monesti olen miettinyt, miten erilaisia ihmiset ovat. Itseäni ei saisi kirveelläkään yöelämään enää. Hirvittävää ajatellakin sitä valvomista ja meteliä. Paljon rentouttavampaa on kuunnella pihakeinussa lintujen laulua, katsella pöntöissä pesiviä pariskuntia ja tarkistaa kompostorin lämpötila. Niistä on onnellisuus tehty.

  • Isäntä

   Kyllä. Yritin tosiaan verestellä muistoja vanhasta lapsuuden ja nuoruuden koti kaupungissa. Päätin kuitenkin maalaisena jona nykyään itseäni pidän niin tehdä pehmeän laskun kaupunkiin. Vuokrasin itselleni huoneiston vanhasta omakotitalosta ihan keskustasta koska niissä on oma tunnelma eikä betonia. Kun sen tein ajattelin, että olisipa kiva nähdä vanhoja tuttuja vaikka baarissa kuten joskus nuorena. Ei se oikein viehättänytkään se baari elämä.

 • Maija

  Muutama päivä kaupungissa riittää minullekin vaikka koti on siellä. Toki ei kaikki päivät maalla ole herkkua, tänään sadetta tauotta, päällä villapaita, toppatakki ja sadetakki.

  • Isäntä

   Se on kyllä jännä kuinka se kaikki hälinä ja muiden kiire jotenkin imee voimia ihan kuin itsekin juoksisi vaikka vaan hörppii kahvia ja seuraa ohi kulkevia ihmisiä.

 • Marketta

  Kyllä taas kättä ristiin löin, kun sain vietyä suurimman osan taimista kasvihuoneeseen. Esikasvatus on älytön homma ja rumba!

 • Ilona / Torpan Tyttö

  Yöelämä on mitä parhainta silloin, kun meteli on lintujen yölaulua ikkunan takana ja musiikkina korkeintaan hyttysen ininä moskiittoverkon toisella puolella 😀
  Hyvä huomio tuo, että onni on myös sitä kun saa to do -listalta jonkin homman ruksittua pois. Se on ihan totta sekin!