Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 2.

Omavaisuus sarjan aloitus vuodelle 2019

Vuosi on vaihtunut ja muutama huili kuukausi on takana.

Aloitetaan menneestä vuodesta

” Korkeala-blogissa  Korkealan tarmokkaan isännän suunnitelmat ovat äkkilukemalla aika kunnianhimoisia. Listalta löytyy niin aurinkoenergia, kalankasvatus, vesiviljely kuin kasvihuonekin! Siinäpä pyrintöä yhdelle vuodelle (vaikkakaan en maininnut tässä kaikkia listan kohtia vielä)! Haukkaako Korkealan väki liian ison palan?  Tätä jännäämme – kalenterimerkintä siis aina kuukauden ensimmäiseen maanantaihin!

Korkealan blogista muutes näkee, että tilanteiden vaihteluun kuuluvat myös ajoittaiset vastoinkäymiset ja takaiskut – kasvihuone on näet listalla, koska “talvi runteli edellisen”. No, kaikesta päätellen takaisku on kuitenkin samalla mahdollisuus rakentaa entistä harkitumpaa ja toimivampaa tilalle. Vaikeuksien kautta voittoon!”

Näin kirjoitti Rami omavaraisuus.org:issa viimevuoden aloituksestamme. 

Suunnitelma vuodelle 2018:

  • Kasvihuone!!! Onnistui nyt laajennetaan
  • Vesiviljely Onnistui tämäkin laajenee
  • Aurinkoenergia Tuli myöhään syksyllä ei tuloksia 
  • Kalankasvatus Jatkuu mutta vain lannoitus tarkoituksessa
  • Omenapuut Tuli suuria tappioita toivotaan, että edes 3/7 eläisi
  • Maito Olen jo ostanut separaattorin mutta en käyttänyt (pitäisiköhän?)
  • Liha Nautaa tuli paljon. Tulevana vuonna liha tulee todennäköisesti lampaasta
  • Kompostit Uusia en ehtinyt tekemään vaikka kuvittelin 
  • Puutarha kasvit Keskityttiin marjapuskiin ja monivuotisiin 

Kaikkia emme ehtineet sarjan aika rajoissa toteuttamaan. Lihasta tuli jopa hiukan yli tarjontaa meidän perheen tarpeisiin. Ensin teimme kipeän päätöksen teurastaa kaksi nautaa toinen oli sonnimme ja toinen vetohärkä projekti. Sonnia emme voi käyttää hänen jälkeläisilleen ja vetohärästä tuli liian kesy työkäyttöön. Näistä teimme jauhelihaa, paistipaloja, paisteja, pihvejä, palvilihaa ja säilykkeitä.

Kun tämä ruljanssi oli tehty tuli vasikointi aika. Vasikka syntyi ilman apua metsään kaikki meni sen osalta todella mallikkaasti. Kannoin vasikan metsästä ja laitumella jouduimme tekemään FBI tyylisen evakuointi kaappauksen. Emäntä huristeli laitumella avolavalla puskan viereen jossa odotin vasikan kanssa. Vasikka heitettiin lavalle ja itse hyppäsin perässä. Emäntä kaasutti avolavalla hurjistunutta lehmää karkuun pitkin peltoja ja haasta ulos.

Emme luovuttaneet lehmän suhteen vielä. Yritimme saada hänet lypsyyn mutta epäonnistuimme aina uudestaan ja uudestaan. Utareet turposivat ja halusimme tarjota helpotusta, että vasikka saisi emon juoda tyhjäksi jotta lypsylle tulo helpottuisi. Vasikka epäonnistui myös yrityksissään. Odotimme, seurasimme ja toivoimme, että vasikka onnistuisi. Emo alkoi runnoa vasikkaa nurin ja painaa maatavasten. Meidän oli vihellettävä peli poikki. Emosta oli tullut vaarallinen meille, vasikalleen ja koko lauman järjestys järkkyi. Nopealla aikataululla saimme järjestettyä metsästäjän apuun ja lihat hyötykäyttöön.

Omavaraisuutemme

Tämä vuosi tulee olemaan aivan toisenlainen kuin viime vuosi. Vaikka siihen sisältyy rakentelua ja nikkarointia niin se on helpompi. Tätä ajatusta on hankala selittää. Nyt enemmän keskitytään tason leventämiseen kuin uusiin tasoihin. Nyt meillä on kasvihuone ja kasvit siellä niin nyt vain laajennamme. Tulemme kasvattamaan myös ulkona, joka on ollut tauolla. Jotenkin siis kuvailisin tätä taulun maalaamiseksi meillä on nyt se valkoinen pohja jo tehty nyt me maalaamme sitä. Meillä on ollut myös työkaluja koko ajan mutta tänävuonna me kehystämme ne jotta ne pysyisi joissain raameissa.

Tänä vuonna pääsemme kaikessa paljon kevyemmällä kuin aikaisemmin. Tosin on monta asiaa myös muuttunut. Sato haaveita ei olla vuosiin pidetty keskityttiin vain kesän tarpeisiin ja suoraan kuluttamiseen. Tänä vuonna on käytössä maakellareita, vaikka ne ei samalla tontilla ole. Nyt on vihdoinkin  paikka johon hillota ja hamstrata satoa. Tietenkin tämä sato onnistuu yli odotusten varsinkin, kun inhoan kitkemistä ja harventamista. En vain tykkää olla pyllypystyssä pitkin peltoa tai laatikonreunalla. Siinä ei kertakaikkiaan ole mitään mielenkiintoista tai houkuttelevaa. Yritän tässä kevään aikana, jotenkin luovia itseni sellaiseen puutarhaan jossa ei tarvitsisi kitkeä. Lopputulokseen en kyllä oikaise kasvinsuojeluaineiden kautta vaan yritän vaikuttaa jotenkin muuten rikkaruohojen viihtyvyyteen.

Viimevuodesta varmasti monelle päälimmäisenä jäi mieleen kuivuus. Meillä se työllisti ihan kivasti, kun ajoimme vettä 1000 litraa joka toinen päivä. Huomasimme vesiviljelyn olevan yllättävästi vettä säästävä tapa viljellä. Vesi siis kiertää umpinaisessa järjestelmässä eikä pääse imeytymään maaperään kasvien ulottumattomiin. Kasvit toki joi siitä mitä tarvitsivat mutta eivät määräänsä enempää. Tästä syystä se saa jatkoa tänäkin vuonna. Keväällä meillä oli vettä ihan liikaa ja kaivo täyttyi yli äyräiden ja pumppasimme sitä pois. Nyt meinaamme varastoida tämän veden kasvihuoneen käyttöön. Vesi kun ei kauan säily juomakelpoisena mutta kasveille hyödyllisiä leviä siinä alkaa kasvamaan hyvinkin pian. Näin saamme “lannoitettua vettä”, vaikka seisoisi hiukan odotettua pidempään.

Suunnitelma vuodelle 2019:

  1. The Työkalupakki
  2. Kylvö
  3. Erilaisten kasvu paikkojen testaus
  4. Kasvihuoneen laajennus
  5. Vesiviljelyn jatkaminen ja laajennus
  6. Runsas sato
  7. Maakellarin opiskelu, kunnostus ja tuunaus
  8. Säilönnän saloihin perehtyminen
  9. Aurinkosähkön hyödyntäminen ja sen testaus
  10.  Maitohuoneen eristäminen
  11. Lypsypaikalle vihdoinkin lattia jäi jo viime vuodesta roikkumaan
  12. Ullakolle pitäisi tehdä jotain
  13. Parantelua siellä täällä
  14. Aitauksien ja talvi tarhojen parantelua
  15. Yllätykset ja huomiot mitä ei tullut ajatelleeksi
  16. Rakentelua, nikkarointia, korjailua ja puhdetöitä
  17. Polttopuut

Luettelo ei ole aika eikä tärkeys järjestyksessä.

The Työkalupakki

Vanha Coca-cola kontti saa uuden käyttötarkoituksen ja siitä tulee The Työkalupakki eli liikutettava verstas, paja, autohuoltamo, mitä ikinä keksiikään tehdä. Tämän aloitusta hidastaa hiukan Scanian ongelmat, jotka alkoivat kesä dieselin tankkauksella. Auto siis jämähti, kun suodatin tukkeutui ja tuli matkaan vielä pari muuttujaa.

Kylvö

Tätä todellakin odotan. Me on päätetty tehdä kaalimaa lehmien talvitarhaan, koska sen heinäpeite on rikkoutunut ja talven aikana lannoitus on hoidettu todella hyvin. Tietenkin on myös kohopenkkiä ja kasvilavaa. Unohtamatta kasvihuoneen tulevaa viidakkoa.

Erilaisten kasvu paikkojen testaus

Testataan tosiaan tänä vuonna erilaisia kasvatus muotoja. On kasvihuoneessa kivipetiä ja vesiviljelyä. Ulkona tulee olemaan kohopenkkiä, pelto viljelyä, kasvulavoja ja kompostiviljelyä. Kokeilemme ehkä jotain muutakin kunhan kesä sulattaa lumet ja muistaa mitä oli suunnitteilla.

Kasvihuoneen laajennus

Viimevuoden heinäkuussa saatiin kasvihuone valmiiksi jotta edes jotain satoa päästiin maistelemaan. Tänä vuonna otamme kasvarin päästä kiinni ja venytämme peräseinän kauemmaksi jotta tilaa tulee lisää. Ihan helppo homma nyt kun on kehitetty järjestelmä joka ei ole säästä kiinni.

Vesiviljelyn jatkaminen ja laajennus

Kokeilu onnistui yli odotusten ja nyt saadaan koko kasvukausi käyttöön niin satoa odotellessa. Toki kasvihuoneen mukana laajenee myös vesiviljely ja nyt tiedämme kuinka se tehdään.

Runsas sato

Siemeniä on jo tilattu ja saatu. Nyt niitä on joku 45 tuhatta joten jos edes yksi kasvis per siemen niin sato on kiitettävän kokoinen. Lisää pitäisi kyllä vielä tilata. Hulluus mikä hulluus.

Maakellarin opiskelu, kunnostus ja tuunaus

Meidän on pitänyt rakentaa maakellari mutta loppuvuodesta tuli muutoksia. Yksi isovanhemmista muutti samalle kylälle asuttamaan torppaa. Torpalla on pari eri maakellaria joten röyhkeästi aiomme käyttää hyväksemme kellareita. Toki niiden sielunelämään pitää tutustua ja hyllyjä, laareja nikkaroida.

Säilönnän saloihin perehtyminen

Säilöntä on meillä ollut pakastin niin monessa asiassa joka voisi säilyä nyt maakellarissa. Kuivatusta on myös harrastettu. Nyt avautuu toisenlainen maailma, kun sadon saa säilöä kellariin.

Aurinkosähkön hyödyntäminen ja sen testaus

Kasvihuone on aurinkosähkössä täysin ensi kesänä. Paneelit tuli syksyllä ja pimeys alkoi, joten testaus jäi lyhyeksi.

 Maitohuoneen eristäminen

Osittain se on eristetty mutta tämän osittaisuuden näkee sähkö laskussa. Ei siellä ole koko ajan kyllä lämmöt päällä mutta sulanapitokaapeleita kun joutuu käyttämään sisällä niin ne olisi kiva saada pois.

Lypsypaikalle vihdoinkin lattia jäi jo viime vuodesta roikkumaan

Kuivuus riivasi ja kukaan mitään betonia kuvitellutkaan alkaa valamaan. Kokeilemme siis jos nyt olisi normaalimpi kesä.

Ullakolle pitäisi tehdä jotain

Suunnitelmaa ei ole vielä ihan täysin tehty mutta kun vauva ei alkanut tulemaan nosteli emäntä muutaman kymmenen lautaa vintille “lattian” tekoon.

Parantelua siellä täällä

Pieniä hommia loputon lista. Sinne tänne muutama nippeli ja nappeli. Pitäisi selvitellä varavirran käyttöä tietyille toiminnoille. Samalla selvitellä mistä varavirta otetaan vain onko se johonkin säilöttyä. Paljon muutakin pikku puuhaa on niin kuin aina vanhemmissa taloissa.

Aitauksien ja talvi tarhojen parantelua

Talvisin huomaa aitausten hmmm olemattomuuden. Nyt osa aidoista on täysin kadonnut lumen syvyyksiin. Onni on hemmetin kesyt elukat ei ne karkaa noistakaan aidoista. Osaan kohti olisi kyllä tarvetta vankemmalle aidalle.

Yllätykset ja huomiot mitä ei tullut ajatelleeksi

Näitä tulee meillä aina ja kun jonkun aloittaa se johtaa seuraavaan ja seuraavaan jatkuvaan tekemisen kierteeseen joten laitoin sen myös listaan.

Rakentelua, nikkarointia, korjailua ja puhdetöitä

Lisää tehdään, kukkalavoja tehdään, vanhaa ylläpidetään ja meinasin jokusen luudan valmistaa kesällä.

Polttopuut

Nämä pitää listata ihan siitä syystä, että näille ei koskaan uhraa liikaa aikaa. Pitäisi myös tehdä lisää tilaa polttopuille. Näiden kuluminen yllättää, joka talvi jollain kummalla tasolla. Olisi kiva jos saisi joskus tehtyä muutaman vuoden puut kerralla. Haluaisin, että olisi aina pahan päivän varalla muutama kuutio kuivumassa. Nyt on muutama pino metsässä joita ei kesällä tultu siirtäneeksi pihalle. Olisi ehdottomasti pitänyt. Nyt pitää kesällä vähän urakoida puita ja ehtiä niitä kuljettamaankin.

Meni taas kuin Korkealassa

Luin suunitelmamme ja pohdin, että ei kai saisikaan sanoa vähäpätöiseksi. Se on yllättävän kunnianhimoinen kun sitä alkoi kunnolla pohtimaan. Viime vuonna oli uusia juttuja hurjasti ja rakentelua. Ne on meille luontevia juttuja ja valmistautuminen helpompaa. Nyt olen tehnyt kasvivihkoa (muuttui monikoksi tehdessä). En usko kylvö ohjeita vaan haen kylvöihin vahvistusta muistakin tietolähteistä kuin siemen pussin ohje. Samalla myös tieto tulva on ollut valtava se kaikki suodatus prosessi kuinka se meillä tullaan toteuttamaan.

Laitoin listaan ristiriitaisesti kasvupaikkojen testailua ja runsas sato. Pitäisi ehkä puhua kasvupaikkojen optimoinnista. Jokaiselle kasville tullaan luomaan kasvupaikka mahdollisimman lähelle kasvin vaatimuksia. Vaatimuksiin lukeutuu maan koostumus, lannoitus ja Ph. Keväästä tulee kiireinen, jotta saamme kaiken onnistumaan.

Tervetuloa siis matkaan mukaan. Saatan muuttua jossain vaiheessa Ärräpäiseksi puutarha tontuksi. (Toivottavasti ei ollut juonipaljastus)

Yhteisöllisesti erillään suunnittelee omavaraisuuttaan myös:

Tsajut
Pienenpieni farmi
Iso-Orvokkiniitty

38 kommenttia

  • Tuula/Maalaiskaupungin piha

    Veljet mitkä suunnitelmat. Omavaraisuuteen tähtääminen on todella tähtäimessä.
    Nyt kyllä hypähti ihan kammottava rimakauhu…

    • Isäntä

      Rimoja on hyvä laittaa mä laitan ne ylös ja välillä ne rimat tippuu mukana kun yli yritän. Sitten vaan uutta vauhtia ja joskus se onnistuu jos on onnistuakseen vaikka riman ali ryömien.

    • Isäntä

      Tähdätään matalalle tai korkealle nin se menee niin kuin korkealassa. Ensin päin mäntyä mutta jotenkin kummasti se kaartaa takaisin onnistumiseen. Aluksi kuvittelin, että tälle vuodelle ei kyllä ole mitään tehtävää eikä kyllä kirjoitettavaakaan mutta mitenkäs kävikään. Kirjoitin itseni pissiin tai ainakin hikoilemaan.

  • Sanni / Riippumattomammaksi

    Mahtavat suunnitelmat teillä, taas kerran! Tuo on äärimmäisen fiksu veto kirjata vanhojen juttujen parantelut ja korjaukset jo suunnitelmaan. Niitä hommia kuitenkin riittää aina, ja osaavat olla yllättävän aikaa vieviä.

    • Isäntä

      Vanhoissa nurkissa aina jokin repsottaa enempi tai vähempi. Niin annoin itselleni luvan ympätä tämän myös tähän omavaraisuuteen koska onhan se osa kun jossain on vaan asuttava.

  • Susa

    Paljon kaiken sorttista puuhaa näyttä olevan luvassa. Kaikkein enitenhän aikaa ja muitakin resursseja saa nimenomaan tussattua tuommoiseen hiukan siltä ja täältä rassaamalla. Kaikki hommat tuntuu ensin helpolta, nopealta ja halvalta 🙂 . Me mennään siihen halpaa joka kerta.

    Aurinkosähkö- ja vesiviljelyhommat kuulostaa eniten itseä kiinnostavilta. Aurinkosähkö kun on omallakin haavelistalla.

    • Isäntä

      Todellakin tuossa ohimennen napautan nurkkalaudan kiinni. Seuraavassa hetkessä koko seinä on auki ja eristeitä vaihdetaan seinään. Onneksi ei ole noin käynyt mutta lähtee aina vähän lapasesta.

      Aurinko sähkö tosiaan tulee kasvihuoneeseen. Kun ajatus joskus oli, että jos kulutus lisääntyy on se lisääntynyt kulutus tuotettava itse. Ei ole ihan vielä onnistunut mutta pieni askel siihen suuntaan.

  • Kevät

    Hurja määrä hommia teillä tulossa, mielenkiinnolla odotan! Toivottavasti ei joudu ärräpääpuutarhuriksi ihan heti.. Tsemppiä projekteihin.

    • Isäntä

      Toki kuulustaa hurjalta ihan itseäkin hirvitti mutta käytän muutamaa oikopolkua. Oikeastaan syksyllä on jo esivalmistettu muutama juttu joka helpottaa kevään kiireessä. Niistä kyllä rehellisesti mainitsen (tai sitten en) nyt on vaan niin paljon lunta, että ei muista kaikkia.

  • Marketta

    Tykkäsin erityisesti tuosta “Parantelua siellä täällä” – kohdasta. Se on tärkeä kohta, ellei jopa tärkein. Rakentelun ja puuhastelun ohella. 😂 Hienoja suunnitelmia teillä taas! 👍

    • Isäntä

      Joskus sekin on vaan kirjattava ylös ettei unohdu. Pitää pitää yllä niitä rakenteita ja rakennuksia jotka jo on. Antaa niille niiden kaipaama arvostus.

  • satu

    Teillä on taas ihan huikeat suunnitelmat ja jos homma menee kuten viimeksi, saatte todella paljon aikaan 🙂

    • Isäntä

      Saattaa olla tai sitten tulee joku sää ilmiö joka ainakin viivästyttää jos ei estä.

  • Urban Farming

    No huh! ihan hengästyy pelkästä lukemista, niin paljon teillä on suunnitelmissa. Vesiviljely kiinnostaa. On ostettuna jo putket ja pumput, enää pitäisi vain kasata laittaa taimet kuntoon. Ehkä jonain vuonna…

    • Isäntä

      Vesiviljely on meillä tosiaan jo toiminnassa. Löydät kun laitat haku kenttään vesiviljely. Viimekesänä siitä vähän perus juttuja kirjoitin oiskohan kolme tai neljä julkaisua.

  • Merja /Metsäläisten elämää

    Teillä on omavaraistelu kyllä ihan huikealla tasolla! Aurinkosähkö kiinnostaa erityisesti, meillä olisi tarkoitus mökille rakentaa aurinkosähköjärjestelmä ensi kesän aikana. Mielenkiinnolla jään seuraamaan 🙂

    • Isäntä

      Meillä onneksi tuo kasvihuoneen kulutus ei ole hirmuinen. Tosin kaikki sinne hankitut sähkölaitteet harkittiin tarkkaan ja W luku mahdollisimman pieni.

  • Laura eli Javis

    Hertsileijaa, mitkä tavoitteet! Ja tämä vuosi on “viime vuotista helpompi” 😀 Nostan hattua. Toisaalta jos noista saa vaikka puolet tehtyä niin on saanut jo paljon aikaan.

  • Hanna

    Mulla olis yksi toivomus, nimittäin separaattori. ota työnalle kun kerkiät ja kerro kuinka hemmetissä se värkki toimii. Meillä on, ihan se ikivanha veivattava, ollaan sitä käytettykin mutta joku siinä sakkaa. Onkohan koottu se persiilleen vai mikä, mutta netistä löytyy niitä videoita, tiiätte, se hymyilevä karjalaismummo kukkamekossa lauleskellen veivaa separaattoria ja kerma valuu nätisti suoraan kultareunuksiseen nekkaan..

    Meillä kaadetaan rohkeasti masiinaan ämpärillinen maitoa, pakotetaan mies veivaamaan, alkuun se veivautuukin ihan sopuisasti, sitten veiviin tulee hirveä vastus ja maitoa alkaa tursuamaan joka ikisestä välistä pitkin kyökin lattioita. Ei ole hymyilevää karjalaismummoa vaan yhden sellaisen vimmatusti kiroileva jälkeläinen..
    että joku siinä nyt ei oo kohillaan.

    • Isäntä

      Onko teidän separaattorissa kello? Meillä meinaan on ja separaattorin kello kilkkaa niin kauna kun vauhti on liian hidas. Kun oikea vauhti on saavutettu niin kello on hiljaa ja silloin vapautetaan maito. Separaattorin pitää myös olla täydellisessä vatupassissa.

      Arvatkaa kuinka helppoa se on talossa jossa lattia elää. Pakkasella ja kesällä on ihan eri vinkkelissä lattia. kiilaileppa siinä niin, että hurjasti hyrräävä separaattorikin pysyisi paikoillaan. Kerran se lähti jo kävelemään vaikka on julmetussa tukissa kiinni. Se vasta on pelottavaa kun separaattori jahtaa tuvassa pahaa avistamatonta veivin pyörittäjää. Pitää kokeilla hymyillä ja laulaa sille jos vaikka toimisi.

  • Hanna

    Ei tuossa mitään kelloa ole. melkosia helvetinkoneita ovat kun meillä syöksee maitoa ja teillä jahtaa. Täytyy sanoa että melko kylmähermoista väkeä ne karjalaismummot kun hymyillen veivaavat riivattuja vehkeitään.

    Voi olla että virhe oli siinä että tuota on vaan veivattu ihan täysiä, eli liian lujaa?

    • Isäntä

      Sitä kammetaan aikas kovaa ja aikamoinen poppamies pitää olla jotta ylinopeutta pääsee. Jostain arkistoista löysin meidän separaattoriin käyttöohjeet ja varaosa hinnaston. Nyt en muista mikä arkisto…

  • Jenni Metsälä

    Maitohuone!!! Voi vau! Kerrotaanko siitä tarkemmin jo jossain aiemmassa postauksessa? Pakko tulla ajan kanssa tutkailemaan blogiasi! Onko teillä monta lehmää? Meillä vain yksi lypsylehmä, ehkä toisen voisi vielä tuohon kasvatella.. vuohiakin tarkoitus lypsää joten jonkinsortin maitohuone olisi kyllä mahtava juttu! Teillä on valtavasti suunnitelmia ja puuhaa! Montako henkeä teitä siinä oikein häärää?

    • Isäntä

      Lypsyssä on nyt yksi lehmä. Kolme lehmäksi laskettavaa, hiehoja on jokunen, kolme vasikkaa ja sonni. Maitohuone ja maitohuone maitotankki ei ole vielä mahtunut ovesta sisään tosin niin pienessä maidossa että ei suoranaista tarvettakaan (nyt). Meitä häärää tässä emäntä ja minä ja kolme alle kouluikäistä tyttöä. Mummi on suurena apuna kun isompia talkoita tehdään. Tuossa on jotain joka antaa suuntaa mistä lähdettiin nyt on jo vähän toisen näköinen. https://www.korkeala.fi/lypsyasema-prototyyppi-yhdelle-lehmalle/

    • Isäntä

      Muistamme pyhittää levolle aina loppuvuoden. Kun sää ei enää salli touhuilua ulkosalla.

  • Emma

    Vesiviljelyn aloitus on muuten täälläkin listalla! Kaivon täyttymistä odottelee nimittäin 700 litran akvaario mikä on tarkoitus hyödyntää osittain myös kasvien kasvatuksessa. Tuumailin että ihan jo pikkulimaskan kasvatus akvaariossa olisi kanoille mainio salaatti pitkin talvea nautittavaksi. Täytyy vaan vielä selvitellä että mitkä olisivat sellaisia hyötykasveja mitkä parhaiten soveltuisivat tuollaiseen viritelmään. Talvella tila on n. 15 asteen lämpöinen joten kovin arkoja kasveja ei voi laittaa kasvatukseen vaikka valoa olisikin saatavilla.

    • Isäntä

      Talvella en edes yritä saada mitään kasvia pysymään hengissä. Joskus päätin etten kasvihuonetta lämmitä jos se ei lämpiä puulla. Vielä se ei lämpiö joten nukkuu autiaasti “talviuntaan”. Jos toi vesiviljely järjestelmä kiinnostaa enempi niin tule käymään.

    • Isäntä

      Kiitos. Suunnitelmaan halusin laittaa monta eri tietä kun yleensä joku tyssää johonkin ja sitten pitää keksiä jotain tekemistä tilalle. Ensin on yleensä se suunnitelma ja sitten mennään aakkosiin ja runotaan väkisin läpi.

      Me ajatellaan, että monta eri juttua ja jos ei helpolla etene vaihdetaan toiseen ja kun se lamppu taas välähtää palataan siihen joka ajettiin jo umpikujaan. Näin tarvitaan vähemmän suunnitelmille kirjaimia. Vaikka ehkä se oikeasti on suunnitelma Ä joka toteutuu.

  • Hunajapupuli

    Ai vitsit, miten hyvin sulla on hommat jo suunnitteluvaiheessa 😅 Innolla jään seuraamaan teidän suunnitelmien toteutusta.

    • Isäntä

      Osa tuli kirjattua ihan sillä kun syksyllä jo pohjustettiin niin pakko jatkaa loppuun.

  • Mari

    Pääsisinkö lukemaan ne sun kasvivihkot läpi! Mulla juuri tuo asia hataralla pohjalla, ja tähän asti olen vain noudattanut kylvöaikoja pusseista. Toki olen käyttänyt maatiaislajikkeita ja vanhoja perinnesiemeniä, joten niissä olevat ohjeet soveltuvat varmasti paremmin meidänkin oloihin 😊 En ole vielä siemeniä tilaillut, mutta näitä postauksia lukiessa inspiraatio iski. Pitänee hakea vanhat pussit esille ja ryhtyä inventoimaan tilannetta 😊

    Tsemppiä tulevaan! Suunnitelmanne kuulostavat mielenkiintoiselle, joten innolla odotan, miten asiat etenevät!

    • Isäntä

      Kasvivihkot on vielä vahän vaiheessa kasvihuoneeseen menevien osalta. Ne toki olisi ne tämän hetken jutut jotka pitäisi olla jo. Niin tietäisi rämän herken aikataulun. Tosin monesta paikasta olen saanut vahvistusta, että myöhään kylvetyt ottavat kiinni liian aikaisin kylvetyt. Saahan meille tulla.😁 Olen kyllä pohtinut miten julkaisisin järkevässä muodossa myös täällä blogissa. Kuitenkin niin, että lukijatkin ehtisivät toimia omien siementen kanssa. Kokeilen nyt paljon Venäläisiä maatiais lajeja. Kun ovat samoilla leveysasteilla meidän kanssa (toivottavasti) vaikka Venäjä on suuri maa.

  • Jovelan Johanna

    Jestas mikä uutteruus! Nostan hattua! teillä on homma hanskassa ja hanskat kädessä. Ihan huikean upeaa meininkiä teillä!

    • Isäntä

      Hanskoja on moneen lähtöön ja osa on hukkunut matkalla.Osa hanskoista saattaa jäädä naulaan tänä vuonna mutta tahto olisi kova saada edes osa tehtyä.