Blogi,  Suuntan omavaraisuus kausi 1.

Askeleemme kohti omavaraisuutta 2018

Muutama blogi tekee yhteispostaus sarjan, joka käsittelee omavaraisuuden pyrkimyksiä. Ensimmäisessä julkaistaan tämän vuoden suunnitelma. Seuraavassa kerrotaan miten suunnitelma on edennyt ja sarja julkaistaan aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Tervetuloa meidän kaikkien mukaan niin ylä- kuin alamäessä. Kerromme siis rehellisesti jos jokin suunnitelma ei tulekkaan toteutumaan, vaikka olisi suunnitelmassa. Omavaraistelu on pitkälti sitä, että tulee niitä kuoppia matkan varrelle.

Suunnitelma vuodelle 2018:

-Kasvihuone!!!

-Vesiviljely

-Aurinkoenergia

-Kalankasvatus

-Omenapuut

-Maito

-Liha

-Kompostit

-Puutarha kasvit

 

Kasvihuone

Tarvitsemme kasvihuoneen, koska talvi runteli edellisen. Tätä on pohdittu, sunniteltu ja taas pohdittu. Tämä tulee olemaan kolmas kasvihuoneemme. Nyt tiedämme mitä tällä hetkellä siltä haluamme mutta vielä pitää viilata sitä kuinka se tulee kestämään luonnon oloja. Piirtämään ja laskemaan joutuu vielä muutaman kerran.

Kuvaaja: LH 4v.

Vesiviljely

Haluan kokeilla tätä, koska haluaisin jatkuvan sadon kesän ajan. Pohdin, että tässä järjestelmässä se voisi olla järkevällä tavalla mahdollista toteuttaa.

Aurinkoenergia

Kasvihuoneessa vesiviljelyn toiminnot olisi tarkoitus laittaa toimimaan aurinko energian avulla. Sitähän käytetään silloin, kun aurinkokin on käytettävissä.

Kalankasvatus

Meillä asuu kala allergikko, joten ei ehkä luulisi tämän meille tulevan.

Omenapuut

Viime syksynä niitä tänne istuteltiin. Osassa oli jo viime syksynä omenoita, joten jotakin kait niille pitää tehdä. Siis niille puille vai tarvitseeko? No selvitetään se tässä keväällä.

Maito

Napsista nam nam!!! Aikaisemmin meitä lukenut tietää, että meillä lypsetään lehmäsiä. Olen etsinyt separaattoria ja se jatkuu edelleen. Haluaisin osata käyttää maitoa monipuolisemmin ja samalla antaa vinkkejä maidon käytöstä. Aion opetella tässä keväällä tekemään voita ja kertoa myös teille kuinka se tehdään helposti. Vaikeastihan en jaksa tehdä mitään (tahallani).

Lehmille pitäisi saada lypsypaikka tehtyä loppuun, vaikka toimii se näinkin.

Liha

Tämä on kulkenut maidon rinnalla ja ollut kyllä jo ennen sitäkin. Teuras kuvia en varmaan vieläkään tule julkaisemaan lihasta kirjoitan kuitenkin.

Kompostit

Niitä on nyt monen moisia ja meilläkin käytössä on viisi kompostia ja kuudes on odottamassa. Taitaa olla seitsemäs paperilla suunnittelu asteella voi olla, että se ei ehdi tälle kesälle.

Puutarhakasvit

Yritän nyt lopputalven aikana kartoittaa mitä ja minne. Mitä me tarvitsemme ravinnoksi. Saattaa tulla jotain pistokkaista ja muutenkin kasvien lisäämisestä koti konstein. Tähän varmaan kuuluu myös kasvit, jotka tulevat kasvihuoneeseen.

Kuvaaja: LH 4v.

 

Jotain mietteitä tähän vielä

Aika karkea tuli tuosta listasta. Tätä tullaan kuitenkin seuraamaan nyt jokaisen kuukauden ensimmäinen maanantai eli seuraava jukaisu on 5.3.2018.

Mitäs odotuksia on seuraavan kuukauden postaukselle?

Se on jo maaliskuu, joten silloin pitäisi olla selvillä mitä taimia aletaan kasvattamaan. Toivottavasti olisi jo edes sirkkalehdet. Yritän siihen uhrata aikaa ja jopa vaivaa.

Käykää vielä lukemassa mitä muut ovat suunnitelleet:

https://maa-tuskat.blogspot.fi/2018/02/askeleemme-kohti-omavaraisuutta-2018.htm

https://maatiaiskananen.blogspot.fi/2018/02/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html

https://riippumattomammaksi.blogspot.fi/2018/02/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.fi/2018/02/askeleemme-omavaraistelussa-22018.html?m=1

https://olipakerranarki.blogspot.fi/2018/02/omavaraisuuden-kehittamissuunnitelma.html

https://farmertobee.blogspot.fi/2018/02/askeleemme-kohti-omavaraisuutta-2018.html

http://kah-villakoira.blogspot.fi/2018/02/omavaraisuutta-vain-haaveissa.html

https://ekokulta.blogspot.fi/2018/02/suunnitelmia-vuodelle-2018.html

http://www.omavaraisuus.org/single-post/2018/02/05/Askeleita-kohti-omavaraisuutta-vuonna-2018

12 kommenttia

  • Isäntä

   Toivotaan ja kyllä siinä on muutama joiden toteutus tai siis toteutuminen vielä kelluu mutta toivotaan kaunista kevättä.

  • Isäntä

   Niin näytti teilläkin olevan… Eikös tämä ollut sellainen joulupukin toive lista…

 • Marketta

  Hyviä suunnitelmia teillä siellä!

  Ai että, kun meilläkin olisi tuo maidon omavaraisuus! Toivottavasti meidän Hehku nyt on tosiaan tiine, että vihdoin saataisiin vassu ja maitoa.

  Voita on tosiaan helppoa tehdä, kun vatkaa kerman vain voiksi. Ottaa kirnupiimän talteen ja huuhtelee voita kylmällä vedellä, jotta se “puhdistuu” lopusta herasta. Sitten vaan vaivaa suolaa sekaan ja täts it!
  Meillä tehdään silloin tällöin voita ihan noista kauppojen oranssin lapun kermoista.
  http://rakkauttajamaanantimia.blogspot.fi/2015/03/ihan-ite-tehtya-voita.html

 • Päden paja

  Tämä omavaraistalous kuulostaa kyllä niin hyvältä ja hienoja suunnitelmia olikin jo melkoinen määrä! Komeankokoinen on ollut kasvihuone..harmi että talvi on aiemmin noita kasvihuoneitanne runnellut:( Toivotaan oikein kaunista kevättä/kesää, jotta suunnitelmat onnistuisi mahdollisimman hyvin:) Mukavaa alkanutta helmikuuta!

  • Isäntä

   Kasvihuoneiden suurin surma on ollut unohdus ja hetken myöshästyminen. Näkee sen lumi kuorman ehtiii ajatella, että pitäisi tyhjentää ja kun seuraavan kerran muistaa on katto jo sisällä. Kattokulmaa pitää nyt kovasti pohtia ja lumen poisto muistaa.

 • Sanni/Riippumattomammaksi

  Hienolta kuulostaa teidän suunnitelmat, minäkin innolla odotan erityisesti maitopostauksia! Vuohi pitäisi astuttaa piakkoin ja sormet jo syyhyää odotellessa, kun päästään lypsämään ja testailemaan maidon käyttöä esimerkiksi juustojen tekoon. Vaikka siihen nyt aikaa vielä meneekin, kun nyt tosiaan tiinehtyy ensin.. 😀

  Muutenkin täytyy perehtyä blogiisi paremmin, mielenkiintoisia juttuja teillä siellä vaikuttaa olevan muutoinkin meneillään!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *