Kasvatus ja kokeilut
#Suuntanaomavaraisuus -sarja
#Suuntanaomavaraisuus -yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahollaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan ja suurempien ja pienempien projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.
Kirjoitukset julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 9.00. Kaikissa kirjoituksissa on linkit muihin kirjoituksiin.
Alku lainattu www.tsajut.fi Sadulta ilman lupaa… Kokonaisuudessaan luettavissa täältä.
Viime vuoden kokeilu jaksosta kuulumiset
Silloin oli tarvepuita sahailtu, kasvihuonetta siirretty ja paalikenttä valmistumassa. Heinätöitä tehtiin kovasti kirjoituksen aikaan ja ajatukset harhaili säätiedotuksissa. Nyt tätä kirjoittaessa ajatukset harhailee säässä ja pohdin kuinka paljon tuleekaan lunta. Hiukan on eritunnelmat kuin silloin. Kävin lukemassa viimevuoden julkaisun sen voi lukea täältä.
Tarvepuut on edelleen taapelissa ja voivat todella hyvin. Ei olisi voinut uskoa kuinka hinta nousee tarvepuulla talvenaikana. Käsittämätön nousu ja tuli tehtyä kyllä siihen kuuluisan oikeaan aikaan nuokin puut. Käyttöön ne menee ainakin osittain ensikesänä.
Kasvihuone nyt kurvaili uuteen paikkaan ja kasvatus aika kärsi siinä sivussa, joten paikan vaihdoksen hyödyt jäi epäselväksi. Ensimmäisenä aloin muistelemaan tihkukastelujärjestelmän toimivuutta. Kyllä se pelitti jotenkuten ja nyt todennäköisesti umpijäässä, koska taisi unohtua tyhjennys, pohdin myös, että onkohan pumppukin siellä. Jatkaa kuitenkin samalla paikalla tämän kesän ja toivotaan hyvää tulosta kasvatuksista.
Paalikenttä on ihan huippu. Paalit on näkösällä kaikkien mielestä ei ehkä paras ratkaisu mutta pysyy todella hyvin kartalla varastotilanteesta. Tämän kentän nopea tyhjentyminen herätti syksyllä myös nauta lauman pienentämiseen. Meillä on vakioksi muodostunut noin 100 paalin vuosikulutus joka heittää 10% suuntaan tai toiseen. Syksyllä viikko kulutus heitti jo 30%, joten varastossa ei ollut varaa tähän kulutustasoon.
Kukkienvuosi ja muistaisin mitkä onnistui… Tiedättekö kun ei ole mitään muistikuvaa yhdenkään kukan nimestä. Onnistuin siis täysin unohtamaan epäonnistumisen jokainen kukka oli taas niin helppo kasvatettava, että taidankin alkaa esikasvatus tarpeita kasailemaan.
Kasvatusvinkit
Aloin mutustelemaan sanaa kasvatus. Kun meillä on ollut eläintä jos jonkin näköistä ja kokoista. Pohdin onko kaikkia kasvatettu vai onko ne ollut vaan ja kaikkia on kasvatettu mutta kaikki ei ole lisääntyneet. Mahaa meillä on kasvatettu ja se on onnistunut todella hyvin mitään erikoista vinkkiä en osaa sen kasvamisen onnistumiseen antaa.
Minkä vaan saa kasvatettua ja kasvamaan vaikka ilman mitään tietoa ja taitoa. Kun taas puhutaan THE kasvatuksesta (suomassa on huonosti taipuva kieli vaikka taipuukin moneen). Taustalla on jo jokunen epäonnistuminen ja lukuisien tietojen yhdistämisen yhteen punoutuva vyyhti. Kasvatus on tiedettä ja tiede on tietoa mutta myös erehdyksiä, jotka kuljettavat onnistumiseen.
Eläinten kasvatus pienestä isommaksi on helppoa kuin heinänteko. Sen kun seuraa tarkasti lajityypillistä ruokavaliota. Jos joutuu pohtimaan sopiiko joku kasvis eläimelle niin kannattaa pohtia missä se on alunalkaen elänyt ja onko se ollut mahdollista olla sen saatavilla. Sitten kun on aloitettu viilaamaan ruoka-asioita niin tulee huomioida suhde. Märehtijöiden vatsa toimii heinällä ja vaikka pelkällä heinällä. Kun heinä ruokintaan lisätään viljoja niin se tehdään pikkuhiljaa ja on tarpeetonta lisätä viljoja olemaan suurin osa ruokintaa. Ruokinnalla pystyy vaikuttamaan moniin asioihin ja tietenkin suurin vaikutus sillä on kasvuun ja tuotokseen. Tuotos voidaan mitata vaikka maito määränä. Ruuan pitää myös vastata tuotokseen.
Nyt on päästy tuotokseen, jonka alla voidaan puhua niin munivista linnuista, maitoa tuottavista nisäkkäistä kuin kasveistakin. Ravinnon pitää aina kaikkien kasvien ja eläinten kohdalla vastata iän tuomiin tarpeisiin, kasvuun, kasvunvaiheisiin ja kehitykseen. Kasvatus on siis elämän perus ajatus. Voisiko siinä kaikua joku pieni keinotekoinen ihmisen puutuminen asioiden kulkuun, ehkä hiukan. Meidän pitää siis oppia jäljittelemään luontoa, jotta päästään parhaaseen tulokseen.
Helmikuu 2022
Kasvuvyöhyke 1
Apilankukka https://www.apilankukka.fi/kanojen-kasvatus-kotipihalla/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2022/
Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/02/viime-vuoden-kokeilut-omavaraisuus.html
Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/02/omat-kasvatusvinkit-kaudelle-2022.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/02/omavaraisuushaaste-2-mita-uutta-teimme.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/02/helmikuun-ensimmainen-maanantai.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-2/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia blogspot com/2022/02/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-2.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kasvatusasioita
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16358
Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/02/suuntana-omavaraisempi-elama.html
Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvatus-ja-kokeilut/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Kasvuvyöhyke 5
Kasvuvyöhyke 6
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/02/07/helmikuu-22/
6 kommenttia
Marketta
“Kuka kasvattaa ja ketä?” Tää on niin totta! 😆
Marika Tudeer
Olipa piristävän erilainen aloituskuva!
Nora/Kakskulma
Vau, noista taapeleista voi todella olla iloinen! Hauska esimerkki meiltä: ostimme vuosi sitten kattopaneeleita ja nyt uuden satsin. Tällä kertaa hinta oli tuplat ja laatu puolet siitä mitä viimeksi – ongelma ei siis mielestäni ole edes puutavaran kalleus vaan se, ettei rahalla saa hyvää puuta! Tuo itse kuivattama on varmasti parempaa kamaa kuin kaupasta saatava…
Isäntä
Monessa asiassa nopeus on tullut pilaamaan hyviäkin tuotteita ja materiaaleja.
Jovelan Johanna
On kyllä puun hinta hipaissut kattoa viimeisen vuoden aikana ja meinaavat, että tuosta vielä nousee, kuten vissiin vähän kaikki muukin. Kahvin hinta pomppaa ja pakkauskoot pienenee samalla, mutta hinnat nousee silti. Ei vissiin ole montaa “puolen kilon pakettibrändiä” enää markkinoilla, vaan ennen puolen kilon paketit heiluvat nyt jossain 425-475g välimaastossa. No, itse siirryin kahvista sikurijuomaan jo tuossa 2 kesää sitten, joten tuo ei heilauta, mutta aitaa pitäisi laittaa lisää ja siinä tuo puun hinnan nousu sitten jo tuntuukin. Sähkön ja polttoineiden hinnoista puhumattakaan. Ja meinaavat, että Suomessa loppuu perunat kaupan laareista ennen toukokuuta. Että jos jotain, niin luonnetta tämä omituinen aika historiassa kasvattaa ;D
Isäntä
Kahvissa paahtoaste paisuttaa papujen kokoa, joten koko on sama mutta paino eroaa. Mitä tummempaa paahtoa ostaa sitä kevyempi paketti.