Blogi

Istutusvihkot ja kevään suunnittelua

Alkuvuodesta on tullut otettua lyhyt oppimäärä puutarha englantia ja latinaa.

Siemenet tuli jo tammikuun alussa ja päätin tehdä kasvivihkon, jotta pysyisin jotenkin mukana milloin mikäkin pitää istuttaa tai kylvää. Helpommin sanottu kuin tehty ensin piti suomentaa itselle mikä se pienen pieni siemen on. Sen jälkeen lukea englannin kieleinen kylvö ohje ja sen jälkeen vielä googlettaa kuinka se tehdään suomessa. Sitten vielä muokata kuinka se tehtäisiin meillä.

Päätin lähestyä asiaa vähän toiselta kantilta kuin siemen pussien ohjeet yleensä. Ohjeissa kun yleensä on jotenkin merkattu kuukaudet, koska kylvetään ja koska korjataan satoa. Päätin optimoida kylvöt kasvi kohtaisesti ja etsiä missä lämpötilassa kasvin siemen parhaiten itää.

Esimerkki

Bush Beans Borletto ( phaseolus vulgaris) Pensas papu
  • Kylvö: Kun maan lämpötila yli +10 astetta
  • Taimirivi 30cm, taimiväli 8-10cm, 3cm syvyyteen
  • Kasvuaika 60-80 vrk
  • Kasvualusta PH yli 6

Jos kasvilla on alustan suhteen, jotain erikoistoiveita kuten punajuuri tykkää ruohosilpusta niin lisäsin sen kohtaan kasvualusta. Mangoldi sadon yhtäjaksoinen riittävyys edellyttää toista kylvöä kesäkuun lopulla niin riittää pakkasiin asti syötävää.

Kun aloitin vihkon kirjoittamisen kuvittelin yhden riittävän. Tiedättekös ei muuten riittänyt piti jatkaa toiseen puolesta välin toukokuuta ja kukille tuli sitten vielä ihan oma. Epäilen kyllä suuresti, ettei nämäkään vihkot riitä vaan pitää aloittaa neljäs.

Epäonnistumisien takia piti tehdä oma järjestelmä

Liian monta kertaa olen ollut liian laiska. Lukenut pussin kyljestä milloin kylvetään ja sillä selvä. Epäonni on vaivannut tätä systeemiä ja sato on jäänyt pieneksi tai kokonaan epäonnistunut. Päätin siis keksiä keinon millä onnistun varmimmin. Istutus aikaa ei määrääkkään kuukausi, kuunkierto, pohjoisentuulen kääntyminen vaan se rankin paikallinen fakta eli lämpötila. Meidän paikallinen oma ilmastomme on niin erilainen verrattuna muihin, että yleis ohjeet eivät toimi. Miten pystyisin optimoimaan jonkun ohjeen edes meille sopivaksi, kun kalenteri ei toimi. Ilman ja maan lämpötila on sama missä tahansa vaikka se olisi eri kuukausina. Tämän takia lähdin metsästämään tietoa missä lämpötilassa mikäkin siemen onnistuisi parhaiten.

Huomasin tätä tietoa kerätessäni, että en ollut ihan hakoteilla. Useassa eri lähteessä tuli vastaan lämpötilan vaikutus siemeneen. Syytä en tiedä mitä siemenessä tapahtuu mutta jos istutti siemenen liian kylmään maahan sen itäminen hidastui. Tähän asti se on ihan järkeen käyvää. Sen itäminen siis hidastui niin paljon, että viikkoa myöhemmin samaan paikkaan kylvetty oikeassa lämpötilassa ilmestyy maanpinnalle nopeammin. Ilmeisesti liian kylmä istutus laittaa jonkin talvehtimis vaihteen päälle ja herääminen kestää vaikka lämpötila olisi noussut jo optimaaliin. Kylvöissä siis voisi käyttää sanontaa: Parempi myöhään kuin liian aikaisin. (pikkasen muokkasin sanontaa) 

Lämpötila ajattelun kautta pystyin ammentamaan itselleni tietoa myös ulkomaisilta sivustoilta ja muuntamaan sen omaan tarkoitukseeni sopivaksi. Vihkoihin tuli laitettua kuukaudet ennen kun tiesin kuinka ne erottelisin ja järjestelisin sinne. Aakkosellinen tuntui hankalalta, joten kuukausi kalenteri tyyli sopi parhaiten miten ne löytäisin.

Esikasvatukseen tulee toki kasveja. Niiden kylvössä taas en katso kylvöksen läpötilaa vaan tuijotan kasvuaikaa. Istutuksesta satoon kestävä aika vaikuttaa, koska kylvän esikasvatukseen. Näin voin vaikuttaa, koska meillä alkaa tomaatti kausi tai kurkku kausi. Kurkku on tosin niin nopea kasvuinen, että en sille hurjia esikasvatus aikoja anna. Tomaatteja tulee meillä monen moisia, joten ajoitan myös niitä hiukan porrastetusti tulemaan.´Todennäköisesti osa ajoittautuu niin myöhään, että saa suoraan kasvihuoneeseen laittaa kasvamaan.

Yrteissä kaikki ajat menevät päälaelleen. Niitä käytetään jo koko kasvukauden ajan jotta ne haaroittuisivat ja tuuheentuisi tehden suuremman sadon. Niissä ei voi tuijjottaa mitään vuorokausi määriä. Meillä laitetaan osa sisälle persiljasta kasvamaan ja ulos sitten enempi kun kesä tulee. Se onnistuu pienillä ruukuilla hyvin eikä kasvi vie tilaa paljoa. Yrtti ominaisuuden vuoksi se ei myöskään pääse kasvamaan valtaisan suureksi pitkällä kasvukaudella. Sitä saa ja pitää leikata käyttöön, kun muutama oikea lehti on ilmestynyt.

Kasvu alustan tarkkailussa käytän pH:ta se kertoo vain osan totuudesta. Meillä on kuitenkin eri tavalla lannoitettuja ja kalkittuja paikkoja joten etsin pH:n avulla kasville oikeimman paikan. Näin ei tarvitse lähteä kääntämään maan pH:ta uuteen suuntaan. Toki pitää samalla katsoa onko se sopiva paikka kasville auringon ja kosteuden suhteen.

Kukkavihko pitää sisällään niin yksivuotisia kuin monivuotisia kukkia. Pystymme näin tallentamaan tietoa mitä on istutettu ja minne. Jos jotakin haluaisikin jatkossa lisää onnistuisi löytämään sen nimen myös myöhemmin. Osalla kukista on myös terveydellisiä vaikutteita ja löytyy sieltä mausteitakin. Kirjataan myös nämä käyttötarkoitukset ylös.

Puutarhan huoltokirja

Autoilla on ollut jo pitkään huoltokirja. Nykyään myös talot on saaneet huoltokirjan jotta muistettaisiin, koska se katto maalattiinkaan.

Nämä vihkot toimivat eräänlaisena puutarhan huoltokirjana. Mitä minne milloin on laitettu. Osa on kaksivuotisia kasveja eli niistä keräillään jatkossa sitten siemeniä ja olisihan se kiva muistaa missä se kasvi on, ettei kitke sitä keväällä pois. Osa on myös monivuotisia ja niidenkin paikka olisi kiva muistaa keväällä. Valkoinen aine talvella saattaa deletoida tietoa pään kovalevyltä, joten varmuus kopiointi on suotavaa. Todennäköisesti pysyvät kasvupenkit ja lavaviljelykset tulee saamaan omat vieraskirjat mitä on ollut kasvamassa ja onko jossain kiinteä asukas. Tämä on tosin vielä suunnittelu vaiheessa.

Mukavaa kevään odotusta kaikille!