Blogi,  Innovaatio

Matokomposti 5 viikkoa

Nestettä on tullut ala-astiaan ja se on poistettu. Saatiin nyt noin 1 litra, joten ei ihan hurjan paljon mutta kuitenkin. Kaikki perheemme biojäte on nyt mennyt madoille. Harkitsin jo jakamista uuteen astiaan osan en vielä kuitenkaan tehnyt sitä.

Kurkistus pinnan alle

Uteliaisuuteni oli taas koholla niin päätin kaivella ja katsoa löytäisinkö isoja matoja. Niitä löytyi toisesta päästä mutta havaitsin, että kompostin keski kohta on lämmin siis huomattavan lämmin. Tästä syystä jätin nyt sanomalehden pois kompostin pinnalta. samalla kun möyhin kompostia tasoittelin sitä. Sain sen vajoamaan 7-8 senttiä alaspäin.

Tästä pyörityksestä johtuen sain aikaan myös hajuhaittoja. Mittailin myös PH arvon ja päädyin laittamaan kananmunan kuoria lisää. Ylemmässä kuvassa näkyy taas muutaman päivän vanhoja pikku matoja ja noita “isoja matoja”.

Väliaika ajatuksia

Pohdin jo välillä, että onhan se kiva kun matoja tulee lisää. Hiukan vaivasi, kun pinta kompostissa nousee nousemistaan. Pohdin laitanko sinne liian paljon jätettä? Onko matoja liian vähän? Vastaus on kyllä, koska syövät oman painonsa kolmikertaisesti vuorokaudessa. Ylimääräinen jäte ei kuitenkaan ole ilmeisesti haitaksi ja matoja tulee sinne koko ajan lisää niin kohta pitäisi matoja olla riittävä määrä.

Tuore biojäte ei ole kovin maistuvaa eli vaatii pienen pehmenemisen ennen kuin mato alkaa sitä syömään. Onhan se loogista, kun eihän niillä ole “hampaita”.

Lämpö ja kosteus

Matokompostin pitää olla kostea ja saa vähän lämmetäkkin. Nyt kun tuota kompostia olen seurannut niin olen havainnut, että kosteus ajaa madot seinille ja niin tekee lämpökin. Ne siis pakenee sitä mikä ei ole niille hyväksi.

Yllä kuva: Madot pakenemassa epäsuotuisia olosuhteita.

Madot välttävät valoa ja olen hiukan ihmetellyt, kun ne meillä tulee läpinäkyvän astian reunoille. Syy oli kompostin keskellä oleva lämpö.

4 kommenttia

 • Matojen ystävä

  Hyvältä näyttää! Varo kuitenkin matokompostin muuttamista taviskompostiksi liian suurella biojätemäärällä, joka alkaa kuumeta. Minulla matoja oli syksyllä 2014 35 yksilöä, kevään koittaessa niitä oli n. 400. Viime syksynä tyhjensin kompostini palstalle, en enää laskenut matoja, koska niitä oli ainakin 1500. En silti koskaan vienyt kahden hengen taloutemme kaikkea biojätettä madoille. Astiana oli iso vesisaavi, jossa alareunassa reikä kompostiteen valutusta varten. Sijoituspaikkoja olivat varasto +16 C ja autotalli +8 C. Peitin jätteet aina vanhalla kukkamullalla tai turpeella.

  • Isäntä

   Huimasti nuo on lisääntynyt. Tuota lämpötilaa olen nyt seuraillut kun tuntui menevän liian kuumaksi. Tämä on koko perheen hauska harrastus. Tytötkin tykkää seurailla matojen elämää lähes päivittäin. Aloitimme noin 30-40 madolla. Nyt niitä on jo huimasti enempi. Yhdessä laskennassa oli jo toista sataa pientä matoa.

  • Isäntä

   Laji on kotimainen mutta olen antanut itseni ymmärtää, että ei kestä pakkasta matona. Säilyy kompostissa jos ei jäädy ja sitten taas kotelossa/munassa säilyy talven yli ja kuoriutuu sitten keväällä. Tämä on hiukan vielä selvityksessä mutta tälläisen tiedon varassa vielä olen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *