Blogi,  Innovaatio

Vanha juomakuppi lämmitettäväksi juomakupiksi

Tänä syksynä törmäsin yhteen huippujuttuun. Nimittäin olen jo jonkin aikaa haeskellut, että saisin sähkövastuksen juomakuppiin. Nyt tähän toiveeseen on vastattu ja mikä parasta se on toteutettu 24v järjestelmänä omalla sulakkeella.

Ai mikä tässä on niin hienoa?

Ensinnäkin se, että on 24v järjestelmä niin se on turvallinen eläimille, vaikka jostain syystä pääsisi johtoihin käsiksi. Toisekseen ei tarvitse ostaa lämmitettävääjuomakuppia jonka hinta on alkaen 100€ ja siitä ylöspäin. Meillä on metallisia kuppeja ostettu ja tullut erinäisiä reittejä. Kaupassa nekin maksaa paperirahaa mutta käytettynä löytyy muutamalla eurolla.

Näihin kuppeihin nyt sitten saan lämmittimiä, jotka maksavat vajaan 50€ kpl.

Mitä kaikkea järjestelmässä on ja miksi.

Sulanapitokaapeleita on laitettu neljä erimittaista.

Yksi: on pitämässä tulovettä sulana maanaltatuleva putki maitohuoneeseen tämä on asennettu putken ulkopintaan. Tässä käytettiin 4m 20w/m.

Toinen: menee  maitohuoneesta seinäkupeille menevän putken ulkopinnalla 4m 20w/m.

Kolmas: poikittainen “kahvihuone” ulkoseinä välillä 6m 20w/m putken ulkopinnalla. Ulkoseinällä kaksi juomakuppia lypsyssä oleville ja ummessa oleville. Tähän jätettiin myös kuppivaraus sisäpuolelle mahdolliselle vasikkakarsinalle.

Toisen ja kolmannen välillä on reilu metri, jossa ei ole lämmityskaapelia ainoastaan eristys.

Neljäs on sitten laidun kupit ensimmäinen on maitohuoneen seinässä, jonka läpi on viety lämmityskaapeli putken sisään. Tässä olemme käyttäneet 24m lämmityskaapelia 10w/m. Putki on folio teipattu, sen päälle laitettu 12mm putki eristys ja maahan noin 70cm syvyyteen. Laitoimme lämmittimen putken sisälle, koska jos menee epäkuntoon on se helpompi vaihtaa. Ei tarvitse kaivaa putkia ylös maasta, kun sen saa liittimestä vedettyä pois ja uuden tilalle.

Kaikki lämmittimet myös maitohuoneen patteri tulee jäätymissuojatun termostaatin taakse. Eli jos ulkoilma lämpenee riittävästi kaikki lämmittimet lopettavat toiminnan. Vastaavasti jos ilma jäähtyy asetetun lämpötilan alle niin kaikki lämmittimet menevät päälle. Tällä järjestelmän osalla haemme säästöjä sähkölaskussa ja samalla helppoutta, että toimintavarmuutta.

Miksi

Tämähän on se tärkein kysymys, kun jotain tehdään. Lypsypaikka pysyy edelleen kylmänä, joten putket eivät lämpene tilan mukana, kun tila ei lämpene. Eläimet ovat vapaina paitsi lypsyn ja terveyden vaatimien tarkastusten ajan. Ne ovat siis laitumella myös talvella, joten kupit ovat ulkona. Eläimillä on sääsuojat mutta ovat sähköttömiä rakennuksia vahinkojen välttämiseksi. Juoton keskittäminen pienemmälle alueelle on myös taloudellinen kysymys. Kuppien toiminnan seuraaminen on helpompaa, kun ovat lähellä.

Samalla on myös eläinten terveydentilan seuranta helpompaa ja tarvittavat huoltotoimet kupeille. Järjestelmään on jätetty useita kohtia laajentamiselle, jotta toimisi erilaisien muutoksienkin jälkeen.

 

Samalla tulee valaistus uusiin puihin.

Ennen tätä ei ollut valaistusta, joten pääsee toteuttamaan tyhjältä pöydältä. Olemme valinneet valaistukseen LED:it ja niissä on riittänyt 10w lamput. Maitohuoneen lamppu on liiketunnistimella varustettu, jotta olisi käyttäjäystävällinen. Oven avatessa menee päälle ja jonkin ajan kuluttua sammuu (aika säädettävissä). Samanlaista on nyt alkanut kaipaamaan myös vessan puolelle. Lypsyllä käytettävä valaistus hallitaan maitohuoneesta ja toteutettu LEDvalaisimilla.

 

Eläimien puolella emme käytä liiketunnistimella varustettuja valaisimia, koska toiminta säde on lyhyt ja voi säikyttää eläimiä turhaan. Päädyimme “yö valaistukseen” johon riittää 10w LED lamppu, joka tuo vain yleisvaloa juomakuppien läheisyyteen. Ajastin on ollut haastava löytää näille “yö valoille”, joten se hoidetaan manuaalisesti toistaiseksi. Jotkut ajastimet päästävät virtaa läpi niin, että LED:it välähtävät joka sekuntti.

Noita on nyt pimeän aikaan siirrelty eri kohtiin ja alkaa olemaan aika varmaa mihin kohti tarvitaan tulevat valot. Watti määrä halutaan pitää pienenä, jotta valot olisi helppo siirtää aurinkoenergialle sen salliessa.

Kesällä pitää tehdä johdotuksia, jotta kaikki menee oikein.