Blogi

Vesiviljely sisälle ja kuinka se tehtiin?!?

Tiedän, että moni on seurannut tiukasti kesällä alkanutta vesiviljely kokeilua. Nyt on tullut jo niin kylmä, että kasvihuone on pakattu talviteloille mutta kasvatus jatkuu tästäkin huolimatta mutta nyt tuvassa.

Kasvihuonetta tyhjentäessämme vesistä, jotta jäätyminen ei rikkoisi järjestelmää havaitsimme jotakin, jota emme osanneet odottaa. Luulimme poistaneemme kaikki kalat, koska veden lämpötilaa emme pystyneet kontrolloimaan. Kalat olivat kalamaiseen tapaansa ilmeisesti luoneet itsellensä hyvän suojavärin, joten emme olleetkaan kaikkia huomanneet. Nyt emme olisi huomanneet muuten mutta, kun veden pinta laskeutui alkoi vesi elämään.

Kesän kuumuudesta huolimatta kalat ovat selvinneet, vaikka muutamakin asiantuntija varoitti liian kuumasta vedestä. Tämän kuuman veden olisi asiantuntijoiden mielestä pitänyt tappaa nämä kalat. Ei tietenkään nopeasti mutta hitaan kivuliaasti jota en voinut hyväksyä. On siis kuitenkin tapahtunut ihme ja kalat ovat selvinneet.

Hapetin ja pumppu siis siirrettiin sisälle ja viljelykset jatkukoon. Nyt meillä on vain salaattia ja mansikkaa kasvamassa mutta kevään kylvöihin pitäisi tätä laajentaa.

Nyt meillä on ruokaseurana kaloja. Yksinkertaisuudessaan vihreäletku on pumpussa joka pumppaa putkeen vettä 45 minuutin välein mutta yöllä pitää taukoa, ettei aamulla ole kaikki vedet lattialla. Näin siis ehkäisemme vesivahingon mahdollisuuden. Pumppu aloittaa aamulla siihen aikaan, kun keitellään aamukahvia ennen aamulypsyä ja lopettaa ilta yhdeksän aikoihin, jotta ollaan varmasti vielä hereillä.

Rönsyjä kasvatellaan ensikesän taimiksi, jos vaikka laitettaisiin jopa maahan kasvamaan.

Teimme tälläisen rännin jo kasvihuoneeseen laajennuksessa. Jos haluat lukea kuinka se tehdään niin se onnistuu tästä. 

Joillekkin tämä vesiviljely on varmaan ihan uusi juttu, joten laitampa linkin jossa kerron erilaisista järjestelmistä tähän.

Eilen jäi hommat vähän puolitiehen tuolla huussilla, lypsyhuoneelle vai lypsypaikalla no monta on nimeä mutta sähköjä vedettiin. Voit käydä lukemassa eilisiä tekosia tästä.

Viikko on onnistunut niin hyvin, että katsotaan saadaanko huomannakin jotain tehtyä…

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *