Blogi

Pavunvarsia ja herneenversoja

Pavut ja herneet ovat hiukan aliarvostettuja. Toki viimeaikoina on pavut saaneet kunniaa enemmän kuin aikaisemmin. Etenkin Härkäpapu on nostanut papujen julkisuuskuvaa. Papu onkin päässyt trendikkääksi ruuaksi vähäpätöisyydenviitan takaa.

Esi-idätys nopeuttaa kasvuun lähtöä ja takaa lähdölle riittävän kosteuden. Samalla nopeuttaa kasvin alkuun lähtöä ja samalla pystyy seuraamaan itävyyden onnistumista.

Olen hurjan huonosti onnistunut liotuksissa, koska ne unohtuu hetkeksi jos toiseksi sinne ja mätänee. Olenkin siis päätynyt laittamaan ne pieniin ruukkuihin ja noin sentti multaa pohjalle ja siemenet päälle. Näin siemenet saavat happea ja kosteutta, juurillekkin on tilaa hiukan kasvaa.

Idätetyn siirto on herkkää puuhaa. Itse yritän välttää koskemasta ituihin käsin koska kasvin solukko on heikko ja pienikin puristus voi rikkoa sen rakenteen. Kippailen siis ruukuista paikoilleen ja jos on useampi niin käsilapion kärjellä siirtelen niin, että en koske ituun vaan alta otan hiukan multaa mukaan.

Kylvösyvyys käyttämieni siementen ohjeissa on 3cm. Meillä on nyt tuo papula kuohkeata multaa ja pinnassa oleva aines kuivaa pölyksi ja paakuiksi. Päädyinkin siis ratkaisuun, että nyt kun on ollut kuivaa jonkin aikaa niin siemenet meni 3cm kostean pinnan alapuolelle. Pinnassa kun oli noin 2cm tomuavaa kuivaa ainesta niin jätin sen huomioimatta. Todellinen syvyys on täten 5cm näin takaan, että siemenillä on riittävä kosteus jatkaa kasvuaan. Tämän jälkeen vielä kävelen päällä jotta vesi sitoutuisi toivotulla tavalla kasvualustaan ja siemenien käyttöön.

 

2 kommenttia

  • Urban Farming

    Pavut ovat todella herkullisia. Harmi, että niille on muodostunut vähän huono julkisuuskuva entisaikojen papusäilykkeiden vuoksi. Ja eikös eräässä “ankka-sarjiksessakin” pavut ole aina jotain pakkoruokaa… Ihmekös, jos lapsilla on negatiivinen asenne niihin. Briteissä pavut ja herneet ovat jokapäiväinen lisäke ruuassa; aina kysytään peas or beans.

    • Isäntä

      Muistan lapsuudesta papusäilykkeen ja se on muistoissa herkullinen mutta sen valmistus ei ollut edes vanhemmilla muistissa. Papujen säilöminen oli syynä niiden tuloon koska voi säilöä myös kuivattuna jolloin energiaa ei kulu talvella niihin.