Blogi

Kanoilla käytävää kaupankäyntiä.

Meiltä myydään välillä eläimiä ja tietenkin joudutaan myös välillä ostamaankin.

Jonkun mielestä voin olla aivan hirveä kauppakumppani. Tieto ja tiedot ovat kaupankäynnissä minulle kaikki kaikessa. Tästä syystä joskus joutuu ajelemaan useita satoja kilometrejä. Eläinkaupassa läpinäkyvyys ja jäljitettävyys on tärkeää.

Kanoja menee ja tulee milloin mitenkin. Nyt meille tuli lisäystä laumaan 20 Hy-line brown kanasen verran. Kauppaa käytiin Puurinkanalan kanssa Kouvolassa.

Kuitenkin juuri ennen hakua näin ilmoituksen myytävistä kanoista lähempänä. Hinta oli myös alhaisempi. Hienoa vähemmän ajoa halvempi hinta jes nyt natsasi näitä mä haluan. Yhteyttä myyjään myyjä oli innoissaan, että nyt tulee tilaus. Erehdyin kuitenkin kysymään kanojen rotua, myyjä ei tiennyt. Epäili niiden olevan erästä jo vähän harvinaisempaa tuotantokana rotua. Tästä innostuneena kyselin kanojen lähtö tilaa. Tätä tietoa en saanut. Valkoiset kanat kun ei kiinnostanut ilmoitin, etten niitä ota. Seuraavana päivänä tämä myyjä ilmoitti, että nyt olisi ruskeita kanoja myytävänä. Nyt olin jo huolissani kanakauppojen tilasta. Ilmoitin kauniisti meidän auto on jo lähtenyt hakemaan kanoja muualta.

Voiko puhua jo kana tehtailusta?

Palataanpa tähän Puurinkanalaan. Tosi mahtava kasvattamo joka antaa mukaan salmonella testauksesta dokumentin ja vaikka on pakannut kanat valmiiksi tarkastaa kanat ennen autoon laittoa. Meidän kuormassa yksi kana vaihtui pienuuden vuoksi. Tästä minä tykkään.

Olen kanoja kuljetellut ennenkin myös toisille. Kanat toimitetaan yleensä suoraan kasvattamosta tilaajalle kulkematta meidän tilan kautta. On myös muutama parvi tullut meille parinpäivän odotukseen. Tällöin niille valmistetaan karanteeni tilat jotka ei ole meidän kanojen kanssa missään tekemisissä. Sama käytäntö on myös tilalle tulevilla kanoilla. Parin viikon seuranta ennen laumaan laittoa.

IMG_0338[1]

Tähän mennessä kanoilla ei ole ollut kalkkijalkoja tai muitakaan ongelmia. Tämän takia haluan aina olla varma mistä kanat tulevat.

Jos pitäisi joku lista kanan ostajalle tehdä:

  1. Tarkista jalat jos valkoista möhnää voi olla kalkkijalka.
  2. Käy hakemassa tilalta.
  3. Vältä välittäjiä jotka eivät kerro mistä kasvattamosta ovat.
  4. Puhaltele peräaukon sulkia ja katso onko sotkuiset tai pientä elämää.
  5. Ostaja ei tee koskaan tyhmää kysymystä ja jos siihen ei tule järkevää vastausta epäile.

Kesä kanan ottajan huomioita:

  1. Ilmoitus Maaseutusihteerille.
  2. Mitä kanoille tapahtuu kun tulee syksy.
  3. Varmista, että on joku joka pystyy tappamaan kanan jos sairaus tai onnettomuus kohtaa kanan. En ole sitä mieltä, että jokaisen pitäisi pystyä tappamaan kärsivä kana vaan varautumaan siihen.
  4. Kanat vievät aikaa ja sitovat kotiin. Ruokinta ja vedet täytyy hoitaa.
  5. Pohdi kuinka hoidat lannan. Tämä on tullut taajamassa monelle yllätyksenä, että ruoka tulee läpi eikä kaikki ole siinä kananmunan muodossa.

Hauskoja hetkiä kaikille kanailijoille.

Iloista kesää kaikille.