Blogi

Vesipumppu vaihtoon kriitisellä hetkellä

Pumppu meni rikki, kun vaihdoimme kesävettä taas käyttöön, vaikka onkin jo syksy. Tarvitsimme teurastuspaikalle vettä ja pumppu päätti hajota korjauskelvottomaksi.

Pumpun yläpuolella on painetukki, josta vesi menee pumpun alla olevaan painesäiliöön ja lähtee myös tarvittaviin paikkoihin samasta. Tämä osa katkesi ja sen kierteet on liimattu pumppuosan kanteen, joten irroitus on lähellä mielenkiintoisen ja toivottoman rajaa.

Päädyimme nyt ostamaan uuden pumpun. Vanha oli tehoiltansa 1300w pumppasi 3200l/tunnissa. Nyt siis oli uuden osto edessä ja tehoja tuli tutkailtua ja vertailtua. Energia ja sähkön säästö eli vähennys on koko ajan mielessä, jotta laskut pienenisivät. Kaikki varmaan tietää, että se säästää ulos maksettavaa rahaa. Nyt asensimme sitten pumpun, joka on tehoiltaan 800w ja pumppaus teho 3000l/tunnissa. Teho tosiaan laski mutta pumppaus teho pysyi lähes samana (ei muuten huomaa tuota 200 litran katoamista).

Näitä on meillä asenneltu ja korjailtu jo jonkin verran täällä asuessa. Kun uutta pumppua kaivoin laatikosta ja liitokset liittelin jo tuttuun totuttuun tapaan, koska niitä on tullut muutettua, vaikka pumppu on toiminut. Syynä on ollut jäätymiset ja milloin esteettinen kulku ja turvallisuus, lisäys, muutos.

Kun sain putket paikoilleen mielessä pyöri ajatus tämä on kyllä sellainen homma, jonka olen oppinut niin hyvin, että mestariksi voisin jo itseäni kutsua. Siinä sitten pumppu käyntiin ja ilmaamaan. Ilmaa tulee ja tulee ja tulee. Hiipii päähän ajatus onko pumppu tehoton, kun ei sitä vettä tule. Pieni kiirus olisi jo muihin hommiin. Vaimo jatkaa ilmausta, koska alkaa olemaan aika etevä näissäkin hommissa. Hän siis jäi ilmaamaan ja siemenvettä lisäilemään.

Tulen takaisin kotiin, kun kuutamo valaisee mailmaa. Löydän epätoivoisen vaimon joka ilmoittaa löytäneensä ilmalähteen. Pumppumme on siis liitetty johonkin toiseen ulottuvuuteen josta pumppaamme ilmaa tähän mailmaan. Mystistä todella mystistä. Väsymys ei enää vaivaa, kun aloitamme yhdessä ilman pumppauksen tähän mailmaan. Puhelin yhteydellä toinen pumpun vieressä ja toinen maitohuoneessa, jotta linjasta lähtisi ilmat pois. Epäusko alkaa vaivaamaan, kun olemme yhdessä yössä pumpanneet kolmetuntia ilmaa. Puhumattakaan siitä että koko päivä on jo pumpattu ilmaa.

Kun pumppu on kytketty kuitenkin suoraan linjaan, joka lähtee kaivosta ei siinä putkessa voi olla moneksi tunniksi ilmaa ei mitenkään. Järkikin alkaa toimimaan pätkittäin. Testaan vedellä lämmityskaapelin liitoksen, hahaa se imee sieltä ilmaa. Pieni kiristys ja kumitiiviste tiivistyy takaisin pitäväksi.

Edelleen pumpataan ilmaa. Sitten päätin, että vaihdan pienen putken pätkän joka oli toiminut edellisen pumpun kanssa, mutta näyttää vähän kärsineeltä. Tämän siis alunperin meinasin siirtää tulevaisuuteen joka tulikin nopeammin eteen kun toivoin. Kun tämä pätkä oli vaihdettu loppui jatkuva ilmanlähde. Aloimme saada tulosta ja pumppu ilmaantui siinä alunperinkin ajatellussa 5 minuutissa. Kello oli jo pyrähtänyt tässä vaiheessa pitkästi seuraavaan vuorokauteen. Olimme valmiita puoli kaksi yöllä ja herätys on kello kuusi. Tästä saikin hyvää energiaa seuraavaan päivään.

Nämä muoviset liitokset ovat mailman parhaita, kun tarvitsee joskus muutella tai vaihtaa palasia. Toimivat uudestaan ja uudestaan mikä parasta eivät vaadi työkaluja. Tämän tilalle siis laitetaan T-haara kun otetaan “kesävesi” käyttöön aivan huipputuote.

2 kommenttia

 • marketta konttila

  Ai että , tulee ihan muistoja mieleen. Ja ei välttämättä mitään hyviä! =’D
  Meillähän on nykyään kunnan vesi, mutta kellarissa on vielä tuollainen pumppu, millä me nostetaan omasta kaivosta vettä esim. elukoille.
  Pumppuja on vaihdettu täälläkin monia niiden hajottua, silloin kun vielä oltiin omien kaivojen varassa. Kylmää siemenvettä on lapattu putkeen litratolkulla, kun pumppu ei ole alkanut nostamaan vettä. Painetta pumpattu vehkeeseen lisää ja ilmaa pois. Huh huh!
  Meillä on radiopuhelimet ja niitä ollaan noissakin hommissa käytetty. Tunteja olen viettänyt kellarissa radiopuhelinyhteydessä maan kamaralla olevaan Beibeen. Voi jessus sentään!

  • Isäntä

   Onneksi nämä on toisaalta niitä kultaisia muistoja. Ainakin tuntuu, että aika kultaa nämä nopeasti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *