Blogi

Pimb my Porin Matti

Aikaisemmin kirjoitin jo Porin Matin Coca-cola käsittelystä.  Siinä jo epäilin, että tulee Pimb my Porin Matti. Eipä aikaakaan, kun ruosteinen pinta alkoi häiritä. Eikä oikeastaan se ruoste itsessään mutta kun lämmitti niin tuli lämpimän ruosteen hajua.

En kuitenkaan aio poistaa ruostetta hiomalla vaan uusin Coca-cola käsittelyn. Näin saan irtoruosteen pois. Tähän voisi toki käyttää myös ruosteenpoisto ainetta, mutta kun eletään jo kylmiä aikoja haluan sen käyttöön heti. Joten puhdistan sen sellaisila aineilla, jotka eivät lämmetessään aiheuta mitään järkyttävää käryä.

Porin Matti on puhdistettu Coca-colalla.

No niin nyt siitä on pois irtoruosteet. Listoja olisi voinut hinkata enempikin jos olisi halunnut. En vaan jaksanut sillä hetkellä keskittyä nutaamiseen.

Listojen kiillotus tuntuu samalta, kun joskus jouluisin hopea lusikoiden kiillotus. Kun ne on kiiltäviä laitetaan ne takaisin kaappiin piiloon, jotta ne voi kiilloittaa seuraavan jouluna.

Tosiaan ongelmana oli ruosteinen haju, joten nyt laitoin puita uuniin ja sytytin palamaan. Kun uuni oli pinnasta hiukan lämmennyt, siirryin seuraavaan vaiheeseen. Päätin öljytä jotta värit tasoittuisivat ja tulisi pinta joka koteloisi ruosteen pintaan niin, ettei hajua enää tulisi. Öljy imeytyy paremmin lämpimään peltiin kuin kylmään.

Porin Matti on saanut pintaansa rypsiöljyn joka on tarkoitewttu ruuanlaittoon.

Tässä kohdassa kun uuni lämpenee ja on juuri öljytty tulee huoneeseen rasvakeittimen tuoksu. Joka saattaa aiheuttaa hirmuista himoa ranskalaisia kohtaan. Tämä vain varoituksen sanana, että nälkä kasvaa tehdessä, eikä se ole mitenkään epätavallista niin hyvä ruuan tuoksu tästä tulee. Enää ei siis ruosteen haju sekoitu lämpenevään ilmaan, vaan jotain ihan muuta tätä ruuan valmistuksen tuoksua saattaa esiintyä pari kolme lämmitys kertaa.

Värit ovat hiukan tasoittuneet eikä ruoste vie kaikkea huomiota. Tämän käsittelyn voi uusia tarvittaessa. Toki jokainen lämmitys kerta poistaa öljyä hiukan, joten myöhemmin uunin voi vaikka maalata jos siltä tuntuu. Harvemmin kun näitä maalataan edes vesiohenteisilla maaleilla niin öljystä ei ole haittaa eikä estettä maalaamiselle. Tässä peltiä ei ole koskaan maalattu, joten vanhaa maalia ei tarvitse hio edes pois, jos maalaaminen alkaakin tuntua järkevältä.

Öljysin kaikki metalliosat paitsi maalattuja luukkuja.

Meidät voi laittaa seurantaan blogit.fi palvelussa. Silloin saat tiedon uusista päivityksistä.

Yksi kommentti

  • Satu

    Kiva projekti ja hienoa, että vanha uuni taas lämpenee! Hullua miten tuo coca-cola toimiikin noin tehokkaana puhdistajana. Olisiko myös hiekkapuhallus voinut olla vaihtoehto, vai olisiko se tuolle pinnalle liian raju?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.