Blogi

Sähkö katko

Hiki nousee pintaan kun on edes uhka sähkökatkosta.  Tänä talvena olemme selvinneet helpolla tai siltä se tuntuu. Talven aikana on ollut kaksi pidempää sähkötöntä aikaa. Lyhyempi katkos oli 48 tuntia ja pidempi 74 tuntia.

Tämän kirjoittamiseen innoitti viimeviikon puolentunnin katkos. Talvisin katkokset johtuvat lumesta. Näitä katkoksia on jo oppinut ennustamaan säätiedotuksesta. Nopeat säätilanmuutokset niin meillä ei ole sähköjä. Kesällä yleisin syy on ukkonen, kun meidän pohjoispuolella ukostaa johdot pois seinästä ja virrat pois. Siinä suunnassa on meidän muuntaja, joka on todella herkkä iskuille.

Sähköttömyys vaikuttaa elämään ja asumiseen. Lämmitykseen se ei meillä vaikuta ollenkaan, koska meillä on puulämmitys. Veteen se vaikuttaa, joka on se hikeä nostattava asia. Yöllä alkanut katkos vaikuttaa heti aamutoimien tekemiseen. Aamukierrosta tulee raskas ja hidas. aamulla vesi nostetaan käsin eläimille tämä tarkoittaa 150 litraa.

Agrikaatti on olemassa, joka otetaan käyttöön tarvittaessa. Tämä helpottaa monia toimia. Ensisijaisesti käytämme sitä jääkaapin ja pakastimen käynnissä pitämiseen. Pumpulle käytetään vasta kun katkos on kestänyt yli vuorokauden. Vettä pumpataan kesä katkoksilla säiliöihin useampia tuhansia litroja. Tämä käytäntö ei toimi talvisin, jolloin katkokset ovat pidempiä. Sähkökatkojen aikana meillä ei peseydytä, pestä pyykkiä tai tiskata, vaikka lämminvesi lämmitetäänkin saunan padassa.

Pidemmät katkot vaikuttavat myös puhelimiin. Linkkimastot lopettavat toimintansa 72 tunnin jälkeen. Mahdolllisessa hätä tapauksessa voi kokeilla LA- tai lankapuhelinta. Sairastapauksissa ei kannata näitten kanssa ruveta leikkimään, vaan järjestää kuljetus.

Kun tiedämme oman alueemme sähkönjakelun heikkouden. Osaamme ottaa sen huomioon myös rakennuksissa. Koneellinen ilmanvaihto on täysin pois suljettu ratkaisu. Käytämme painovoimaista ilmanvaihtoa hyväksemme sen toimintavarmuuden takia. Eläinten valaistus on tehty helposti agrikaattikäyttöön vaihdettavaksi ja vähävirtaiseksi led tekniikkaa hyödyntäen. Pieni akustokin pitäisi valot toiminnassa useamman vuorokauden.

Onko sitä koskaan täysin varautunut?

 

2 kommenttia

  • satu

    Haluaisin kellarin vähentääkseni riippuvuutta jääkaapista ja lisää tilaa ruoka-aineiden säilytykseen. Meillä sähkökatkoja on vähemmän ja siksi niihin ei osaa suhtautua “tarpeeksi vakavasti”.

    • Isäntä

      Äitini eno on aikanaan ollut hurjan innokas maakellarin rakentaja. Hänellä tosin on ollut oman lainen jatko käsittely näille paikoille. Rakensi perunakellarin käytti ja sattui jotain kaivoi uuden ja edellisen täyttti lasilla. Näitä tälläisiä lasi hautoja on kolme tällähetkellä. Pitäisi varmaan tehdä se neljäs kun komas ei toden sanonut.