Omavaraisuudessa tarvittavat TOP 10 taitoa
Kirjoittamaan innoitti www.tsajut.fi kaikkia aiheita se keksiikin.
TOP 10 taidot
- Tunne itsesi
- Opettele tuntemaan itsesi
- Lapsen mielinen tahtotila oppia uutta
- Ruuan valmistaminen
- Hulluudesta ei ole haittaa
- Lukeminen
- Aikataulutus
- Luovuttaminen
- Luottaminen
- Usko
Ajatuksissani kaivoin kuoppaa, jotta pääsisin top 10 taitojen syntyperään ja taisin kaivaa hiukan liikaa. Joskus olisi hyvä kun kirjoittaisi kevyesti siitä pinnasta josta halutaan lukea.
Omavaraisuudessa on kuitenkin keskiössä yksilö, joka haluaa elää. Kuinka se yksilö sitten tekee valintoja vaikuttaa siihen mitä taitoja hän tarvitsee. Otsikko ohjasi minua ajattelemaan siis kaikkia, eikä minun omia tarpeita, jotka ovat hyvin erilaiset kuin jollain toisella.
Omavaraisuuden perustan voisi jakaa viiteen ryhmään. Viljelevä-, kalastava-, metsästävä,- keräilevä-, kasvattava-(eläimiä), omavaraisuus. Oma omavaraisuus sitten muodostuu näitä ryhmiä yhdistelemällä. Jokainen ryhmä vaatii omanlaisensa taidot ja tiedot. Joku voi olla vain yhtä tai ihan kaikkia.
Meillä mennään viljelevä-, keräilevä- ja kasvattava omavaraistelija triiolla. Keräilevä on helppo ottaa rinnalle, koska on sesonki luonteista puuhaa ja ei vie esivalmisteluiltaan paljoa aikaa.
Oma top 10 lista
Asioita joita pidän meidän arjessa tärkeinä taitoina.
- Eläinten tarpeiden ymmärtäminen
- Korjaus taito (nikkarointi, ompelu)
- Aikataulutus
- Uuden oppiminen ja sisäistäminen
- Usko
- Innokkuus
- Suunnittelu
- Luovuttaminen
- Itsensä tunteminen
- Luovuus
1.
Eläinten tarpeiden ymmätäminen: Tämä on todella laaja aihe. Täytyy ymmärtää mitä tarvitaan siihen, että saadaan munia ja maitoa. Kuinka se pitää huomioida ruokinnassa missäkin vaiheessa eläimen elämää. Tämä pitää tietenkin myös sisällään kätilöinnin pitkän oppimäärän kuinka, koska ja miten milloinkin pitää toimia. Sitten on myös muistettava, että joskus pitää myös lopettaa siihen pitää harjoitella ennen kuin sitä tekee. Meillä on kerran vuodessa pulttipyssyn käyttämisen harjoittelua puupökkelöön. Pulttipyssy ja sen toiminta, äänet ja täräykset pitää olla käyttäjälle tuttuja ennen,kun eläintä aloittaa lopettamaan. On myös tiedettävä kuinka isoon eläimeen on patruunat. Patruunoita on monen vahvuisia ja kaikki ei toimi kaikille. Laidunmaa on myös opittava tuntemaan ja kierto tehtävä sellaiseksi, että laidun ehtii puhdistumaan loiseläimistä ennen uudelleen käyttöä. Eläinten ulosteista pitää osata lukea myös millaista heinää tarvitsevat tai jos väkirehua pitää vähentää/ lisätä. Kananmunista taas pitää lukea onko kalkkia riittävästi ja kuori hyvän paksu. Asioita olisi vielä vaikka kuinka paljon joihin on kiinnitettävä huomiota mutta nyt pintaa hiukan riipaistiin.
2.
Korjaus taito (nikkarointi, ompelu): Monesti korjauttaminen on kallista ja vie omavaraisuutta pois päin tai ainakin tienaamaan sitä korjaajalle maksettavaa laskua. Toki he ovat käsityöläisiä joidenka on saatava korvaus työstään. Meillä autokanta on vanhahkoa, joten pystyn vielä tekemään niille paljon ilman läppäriä. Toki ne myös vaativat hiukan enemmän tätä hellää hoivaa kuin uusi auto. Ompelu ja parsiminen on myös tärkeä taito ja täällä korvessa on hyvä opetella, kun ei haittaa vaikka ei tulisi kaunein tikki kunhan reikä menee umpeen.
3.
Aikataulutus: Kaiken alku on aikataulutus. Meillä pyörii kiima-aika ja se johtaa poikimisaikaan. Joudumme siis hiukan aikatauluttamaan, koska kätilöidään. Kasvien esikasvatus, kylvöajat ja ulkokylvöt. Tähän aikataulutetaan sitten nomaali vuorokausirytmi jotenkin. Metsästäjillä on metsästysajat ja kalastajilla tulee parempaa saalista tiettyyn aikaan vuotta ja vuorokautta. Marjastuskin aikatauluttaa syksysellä kypsymisen mukaan uudeksi koko paletin.
4.
Uuden oppiminen ja sisäistäminen: Tietoa tulee lisää mitä enemmän tekee ja tiedosta ei ole mitään hyötyä jos sitä ei ymmärrä.
5.
Usko on tärkein. Tärkeintä on uskoa, että onnistuu. Usko on välillä koetuksella kun tuntuu, ettei mikään onnistu. Silloin on uskottava, että epäonnistuminenkin opettaa parempaan tulokseen myöhemmin. Omaan tekemiseen on uskottava kovaa, koska on niin monia, jotka eivät siihen usko.
6.
Innokkuus on se voima, joka vie uskalluksen ulkopuolelle kokeilemaan jotain uutta. Rutiinin omaisissa asioissa taas innokkuus muuttuu intohimoksi tehdä hommansa mahdollisimman hyvin. Siinä on kuitenkin samanlainen polte mukana kuin innokkuudessa.
7.
Suunnittelu on asia, jota opetellaan vielä. Asiat pitää suunnitella hyvin etukäteen, jotta tuppaisi tulemaan briimaa. Meillä nyt tuppaa tulemaan jotain välillä ilman suunnitelmaa. Nyt on kyllä onneksi aloitettu pidempi aikainen suunnitelma kuinka kehitytään ja kehitetään. Suunnittelu vie hirmuisesti aikaa ja voimia. Talvet on aikaa tehdä mahdollisimman tarkka suunnitelma ja sitä korjataan projektin edetessä. Mitat kun tuntuu kutistuvan, kun suunnitelmaa aletaan toteuttamaan. Joskus olisi hyvä luottaa suunnitelman mittoihin mutta joskus on myös hyvä tehdä tarkistuksia suunnitemaan.
8.
Luovuttaminen ehdottomasti vaikein taito. Tätä taitoa kun ei saa olla liikaa mutta sitä pitää olla järjellinen ripaus. Luovuttaminen on voimavara jota kannattaa käyttää, kun on riittävästi hakannut päätään muuriin, joka on tullut vastaan. Muurin voi kasvattaa toimimattomuus tai tuottamattomuus. Luovuttamista ei kannata sitoa epäonnistumiseen, vaikka epäonnistuminen olisi syy luovuttamiseen. Yleensä on onnistunut jollain tasolla mutta taso ei ole riittävä ja korkeampi onnistumisen taso olisi liian työläs hyötyyn nähden. Luovuttaminen ei myöskään ole aina lopullista vaan voi onnistua, kun saa tehtyä parannuksia ja muutoksia jolloin voi yrittää uudestaan samaa asiaa.
9.
Itsensä tunteminen moni tekee asioita, koska muutkin tekevät niin. Meillä on sellainen kumma juttu retiisin kanssa. Se kuuluu joka keväiseen rutiiniin istuttaa ja kukaan sitä ei käytä. Luulisi meidän jo tuntevan itsemme, ettei se kuulu meillä lautaseen missään muodossa, mutta ei se on pakko laittaa. Kun tuntee omat makumieltymykset, niin voi karsia pois ne joita ei syö muutenkaan. Aikaa säästyy niille herkullisille kasviksille, joita ahmitaan kaksinkäsin, kun jättää pois turhat. Lampaan liha oli sellainen joka ei kuulunut meillä lautaselle. Se on kuitenkin osoittautunut mainettaan paremmaksi lihaksi. Joskus on siis myös tutustuttava itseensä, jotta tuntisi paremmin.
10.
Luovuus on tärkeä työkalu. Sitä tarvitaan niin uuden rakentamiseen kuin keittiössä ruuan valmistukseen. Kierrätys materiaaalien jatkojalostukseen ja omien käytöstä poistuvien asioiden uudelleen käyttöön. Luovuutta siis joutuu käyttämään jopa omien roskien vähentämiseen, jotta ei tulisi niitä roskia. Luovuus kulkee siis käsikädessä kierrättämisen kanssa. Luovuutta ja luovimista on kaikkialla kaiken aikaa.
Omavaraisuuden salaisuus
Omavaraisuus on aina lähtöisin yksilön tahtotilasta. Kaikki vaadittavat taidot on opeteltavissa ja opittavissa. Kukaan ei ole koskaan täysin valmis. Moneen kertaan joutuu antamaan itsellensä anteeksi heikkoja kohtiaan ja sopeutumaan niihin. Ei ole olemassa yhtä oikeata tietä vaan tie on täynnä risteyksiä, joista täytyy valita mutta aina saa peruutta takaisin edelliseen risteykseen tai tehdä oman tien risteyksien välille. Valinnoissa ei ole aina kyse oikesta ja väärästä. Voi seistä risteyksessä jossa molemmat vaihtoehdot ovat oikeita tai vääriä. Ei pidä kuitenkaan lannistua vaan jatkaa matkaa.
Linkit muihin blogeihin löytyy kaikille avoimesta facebook ryhmästä.
Nähdäksesi linkit sinun ei tarvitse olla facebookin käyttäjä.
Suorat linkit muiden kirjoituksiin
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/01/omavaraisuus-top10-taitoa.html
Wannabee Farmari https://farmertobee.blogspot.com/2020/01/omavaraisuudessa-tarvittavat-top-10.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/01/puutarhurin-top10-taitoa.html
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tietentaiten/
Korkeala http://www.korkeala.fi/omavaraisuudessa-tarvittavat-top-10-taitoa/
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1121
Kah-Villakoira https://kah-villakoira.blogspot.com/2020/01/top-10-taitoa.html
8 kommenttia
Satu - Tsajut
Hieno listaus ja tuo luovuttaminen on hyvä pitää itselläkin mielessä 🙂
Isäntä
Monesti on tuntunut, että yrittää mennä läpi harmaan kiven. Jälkeenpäin on hyvä nähdä, että olisi kannattanut kiertää.
Jovelan Johanna
Tämä on ollut mainio aihe sekä kirjoittaa että lukea, kun taas saa huomata miten samanlaisia ajatuksia kaikilla on, vaikka omavaraistelun lajit olisivat hieman erilaisia.
Tuo sun mainitsema “epäonnistuminenkin opettaa parempaan tulokseen myöhemmin” on todellakin taitolaji. Kyllähän se joskus ottaa otsalohkoon jos jokin juttu menee oikeen kunnolla pieleen ja varsinkin jos se meinaa hukkaan heitettyjä euroja ja uusien eurojen kaivelua jotta homma saadaan kuntoon, mutta noin yleisesti, jos ei nyt ihan joka takapakista lamaannu ja osaa laittaa epäonnistumisen harjoituksien kuittipiikkiin, niin se epäonnistuminen voi sitten hieman maksella itseään takaisin myös jossain toisessakin puuhassa myöhemmin.
Isäntä
Vielä en ole ehtinyt (uskaltanut) luku kierrokselle. Kun epäilin olevani ihan hukassa aiheen kanssa kun kirjoitus oli valmis. Kiitos, että paljastit ajatuksien olevan saman suuntaisia.
Välillä toivoisi unohtavansa epäonnistumiset mutta ei kannata toistaa samaa virhettä vaikka se voi tuntua kivuliaalta muistella. Euro määräiset summat kyllä on hyvä unohtaa. olisi järkyttävä kiriminen, että kaikki oppirahat saisi takaisin. Onneksi myös onni on myötä niin vähän tasoittuu negatiivinen luku pitkässä juoksussa.
marketta
Minun on pitänyt opetella hetkellistä luovuttamista. Opiskelu ja sen järjestäminen vie niin paljon aikaa, että on vaan pakko jostain luopua. Mutta vain hetkeksi! Vaikeaa on vain, kun on tottunut tekemään tiettyjä asioita tiettyinä aikoina vuodesta. Ja nyt on päättänyt vähentää hetkeksi, jotta uuden oppimiselle on mahdollisuus oikein kunnolla.
Tiiu/Puutarhahetki
Tosi hyvin kirjoitettu! Tuo luovuttaminen on tosiaan myös tärkeä taito. Oikein hyvää viikkoa!
Susa
Olipas siinäkin pitkä lista taitoja, joita edelleenkään ei voi väittää osaavansa kuin alkeistasolla. Erityisesti luovuttaminen vaatii vielä harjoittelua.
Isäntä
Taitaa olla pitkä matka kaikilla, että osaa ja varmasti tilanteita joissa ei osaa vaikka kuinka harjottelisi.