Blogi

Nauta -Kiima-

Meillä puhutaan hulluista päivistä. Kun puhutaan kiima päivistä.

Sitä typeryyden määrää minkä kiima aiheuttaa. Onneksi se on ennustettavissa todella hyvin.

Kiiman kierto on noin 3 viikkoa +-4 päivää. Meillä on käytössä kolmenviikon kalenteri, johon tehdään kiima merkinnät. Kalenteria luetaan ylhäältä alas ja kiimat tekevät kalenterii vaakasuuntaisen jonon.

Väri vaihtuu kuukauden vaihduttua.

Kalaenterin vasemmassa alanurkassa on kehittymässä suora. Sinne on merkattu kolme viikoa aikaisemmin kiima. Tälle viikolle laitettu seuranta merkkiä. Tekstiäkin tälle viikolle on tullut, koska useampi on kiimassa samaan aikaan. 

 

 Kuinka nopeasti poikimisesta tulee taas kiima

Poikimisen jälkeen meillä on ollut hyvä tiinehtyminen. Ensimmäinen kiima on laimea 2-3 viikkoa poikimisesta ja oikea kiima tulee noin 7 viikon päästä poikimisesta. Tästä ne tulevat yleensä kantaviksi. Onnistuminen nähdään kolmen viikon päästä. Merkitsemme kiiman tai sonnin hypyn kalenteriin.  Odotamme kolme viikkoa, jos tulee kiima ei tiineys onnistunut, jos taas ei tule kiimoja voimme katsoa kiimamerkinnän kohdalta tulevan poikimispäivän. Tässä on mahdollista muutamien päivien heitto.

 

Kiimaisen naudan käytös

 

Meillä eläimet ovat vapaita. Joten aina ei ehdi näkemään limoja ja/tai veriä. Ensin tulee siis lima, joka näyttää kirkkaalta ja roikkuu noin sormen paksuisena. Tämän jälkeen tulee veret ja kiima on ohi. Kaikki tämä tapahtuu kolmessa päivässä.

Me seurataan käytöstä. Naudat hyppivät toistensa selkään kiiman aikana. Siis myös “kiimattomat” menevät sekaisin tästä. Kun selkään aletaan hyppiä, pitää hetki tätä toistumista seurata kumpi on kiimassa.

Muistisääntö:

  • Kiimassa oleva hyppää selkään, alla oleva pyrkii pois.
  • Ei kiimassa oleva hyppää selkään, alla olevalla kiima seisoo paikoillaan ja nauttii.

Tämän jälkeen on vielä hyvä varmistaa havainto peräpään limoista. Ne tosin voi olla pyyhkiytynyt pois tai nuoltu. Häntäkarvoihin jää merkkejä kuivuneesta limasta. Parin päivän sisällä pitäisi myös näkyä veret.

Verien määrä on yksilöllistä. Yllä pari kuvaa, joissa näkyy kohtalaisen selkeästi veret. Jos eläin siemennetään, niin verille siementämisen mahdollisuudet saada eläin kantavaksi on pienet. Hiehoilla on vähän suurempi todennäköisyys tulla tässä vaiheessa kantavaksi.

Kiimoilla voi leikkiä ja ajoittaa poikimista

 

Kiima tulee siis aina kolmen viikon välein. Niin kannattaa katsoa ajankohta, jolloin on poikiminen tulisi tapahtumaan. Kannattaa odottaa kolme viikkoa, jos poikiminen osuisi juuri kovimpaan pakkasaikaan.

Poikimisen ajoituksesta kirjoitan jossain vaiheessa lisää.