Blogi,  Innovaatio

Kasvihuone ja vesiviljely edistyy vihdoinkin

Meille on siis tulossa vesiviljelyä kaloilla. Se on ollut tärkein tehtävä tälle keväälle. Säähän ei ole sallinut tämän kasvihuoneen valmistumista.

Sitten tehtiin jo kevät talvella askeleemme kohti omavaraisuutta 2018 siihen tuli listattua paljon. Monesti on kauhisteltu kuinka paljon yritämme ehtiä tekemään kevään aikana.

Ei mitään huolta kyllä me jaksetaan

Yritetään vielä ehtiäkin.

Kevät tosiaan hidasti rutkasti valmistumista kuivuudella. Nyt iski paniikki, kun alkoi kesäkuu. En tiedä kuinka normaalit ihmiset ratkaisee nämä ongelmansa mutta me päätimme toimia meille normaalilla tavalla.

Me rakennamme nyt kasvihuoneen, jotta sato ehtisi syksyksi. Joku ehkä huokaisee: viimeinkin. Nyt on aika siis paljastaa, että teemme kasvihuone 2:sen nyt ja kohta sitten sen alkuperäisen suunnitelman kasvihuoneen. Näin tulemme saamaan jotain satoa.

Päivä 1.

Idea syntyi kun purimme lumen alla antautunutta kasvihuonetta. Ajatus oli tehdä siihen pieni ryytimaa mutta pohjat innoitti tekemään päälle uuden. Ideasta toteutuksen aloitukseen meni pieni hetki. Purkupäivänä oli jo ensimmäinen kaari valmiina.

Päivä 2.

 Huruteltiin jo aamusta vp-lux:iin ostamaan tarvikkeita vesiviljelyyn.

Mukaan tarttui kasvatusalusta, vesipumppu, ilmapumppu, ilmaletkua, ilmakiviä, ravinteet koko kasvun ajaksi ja muutama ruukku.

Kaaret alkavat olla paikoillaan, vaikka puolipäivää meni asioilla pyöriessä. Toki rungon pitäisi olla täysin valmis tänään. Tietenkin nyt tulee sitä vettä enemmän kuin ihan vaan pisaroita silloin tällöin.

Kehikko nousi pystyyn. Huomenna sitten muovitetaan ja kohta laitetaan kasvit sisään.

Kuvasta ei näe mutta vettä sataa. Ei vaan voi valittaa, kun on kaksiviikkoa tanssinut sadetanssia.

Kun hidasteet on pois, on vauhti hurjaa.

Kasvithan pitäisi olla sitten jo ylihuomenna kasvamassa.

Nyt kun saadaan vettäkin niskaan rakentaessa niin antaa tulla riittävästi. Jos vaan saataisiin vettä, että kaaret saisi kostumaan alkaisi kasvihuone 1:nen nousta.

Päivä 3.

Kasvihuonemuovin haku Standard line:ltä. Sieltä saamme määrämittaiseksi leikattuna juuri sen verran mitä tarvitsemme.  Kun on muutakin asiaa kylälle niin samoilla ajoilla hoituu. Markkinatkin oli kylillä ja meni ajateltua pidempään.

Hehkutin, että tänä vuonna en ole persepystyssä rikkaruohojen kimpussa, koska teen kaiken niin helpoksi. Se, että sen saavuttaa pitää olla kymmenen vuoden kitkemisien edestä kitkemässä. Tänään päivä meni pohjan puhdistuksessa siis persepystyssä ja kynnet verillä.

Uskokaa tai älkää mutta edellisenä päivänä olin sitä mieltä, että huomenna laitan jo kasvit sisään. En muuten laita. A. Kalusteet aiheutti suunnittelemista ihan kynän ja paperin kanssa. B. Heräsin ajatukseen, että ennen muoveja se pitäisi maalata. Se valkoinen maali mikä meillä oli, oli talvella jäätynyt ja…

Pohjan muoto alkaa jo hahmottumaan pikkuhiljaa. Oikeaan reunaan on tarkoitus tehdä allas. Siihen tulee sitten lautat, joissa kasvaa salaatit ja muut “rehut”. Vasempaan laitaan pitäisi tulla ensin vesitankit joidenka jälkeen kivipenkit, johon tulee tomaatit, kurkut ja muut tukea tarvitsevat tai varrelliset kasvikset.

Epäilen, että huomenna ei kasveja vielä kasvihuoneessa näy.

Huominen päivä olisi tarkoitus pyhittää maalaamiselle ja nakertelulle. Tosin pitää käydä maalia hakemassa, joten samalla käyn myös kyläilemässä.

Tuntuu, ettei tämä ollutkaan ihan niin nopea juttu kuin aluksi tuntui. 

Oven teko jää muovitus päivälle, koska tuli pari idea vaihtoehtoa, joista päätän kun nukun. Sisustuksen rakennuskin saattaa tarvita, että päädyt on auki.

En muuten vieläkään tiedä vaikka nukuin.

Päivä 4.

Viisaana kuluttajana päätin tarkistaa saatavuudet netistä ja vertailla hintoja. Totesin taas, että isoilla voi olla mitä vaan kuitenkin menee kaikki tilaukseen. Vaihdoin liikettä ja sain kaikki kerralla. Säästin samalla muutaman eurosen.

Jotenkin en ole oppinut laskemaan maalaukseen menevää aikaa. Se ei sovi jotenkin aikataulutukseen ikinä. Aina se yllättää, että siihen oikeasti menee päivä. Kun ensin maalaat ja sitten maalaat uudestaan niin kuivumisaikojen kanssa on päivä seljällään. Miksi sitä ei ikinä opi. Varsinkin nyt, kun pitäisi “välissä” maalata eikä vasta sitten kun on valmis.

Maali antoi vähän ryhtiä kasvihuoneeseen.

Vesialtaan ensimmäinen palanen kiinnitetty vielä miljoona osaa jäljellä. Alkaahan se muodostumaan, vaikka vähän hitaammin kun oli ajatuksissa. Huomenna toivottavasti loput kalusteet sisälle ja lattian korkoja ja altaisiin vettä. Voi olla toive ajattelua mutta katsotaan miten kuivumisajat antaa myötä.

Päivä 5.

Huilipäivä edistystä ei juurikaan tapahtunut.

Aamusta jo kävästiin hakemassa vähän peruskalliota. Sitä tuli nyt 4t kiloa. Lähdin hakemaan paria tonnia ja kun tämä oli lavalla pohdin jo, että riittääkö tuommonen nöppönen.

Muuttolaatikollinen kerrallaan alkaa se lattia löytämään korkeutensa. Tämä siis otettiin ihan kuntoilun kannalta koko päivä. Vitsailin tietysti, että kun lava on tyhjä voin sanoa kantaneeni 4 tonnia näillä käsillä. Vieläkin siellä on mutta huomattavasti enemmän on kannettu mitä jäljellä.

Kasteltiin ja tanssittiin, jotta pohjapainuisi paikoillee. Eikä joustaisi enää myöhemmin.

Kivialtaiden pohjat tuli myös sovitukseen. Pienesti hidasti aivotyöskentely.

Pyysin jo ammattiapua rautakaupassa mutta sain vain ihmettelyä. Kun siis teen läpiviennin allasmuoviin ja valmiit palaset on kortilla. Ei kuulemma ole normaalia tehdä allasta jossa on pitävä reikä tai siis se reikä.

Onneksi tuli näälämies käymään, joka osaa kehittää toimivan ratkaisun käsillä olevista tarvikkeista. (toivottavasti) 

Suurin osa päivästä meni sosiaalisten taitojen käyttöön ja aivotyöskentelyyn mutta jos taas huomenna olisi se päivä, kun saisi valmiiksi.

Päivä 6.

Päivän aiheena on nyt sitten altaat ja saada ne valmiiksi.

Löysin varastosta tiiviste kumia, josta voi leikata tarvittavan kokoisia tiivisteitä. Nyt käytän sitä vahvikkeena läpivienteihin.

Allasmuovin pala liimattiin tähän vahvike palaan.

Sitten kun ne oli toisiinsa kuivunut liimattiin ne oikealle paikalle allasmuoviin. Tämä päivä oli odottamista ja taas odottamista.

Kun reijät kuivui niin tehtiin kauluksia kivilavoihin ja pintakäsiteltiin. Sitten odotettiin, että ne kuivuu.

Laitettiin välillä ison altaan muovit paikoilleen. Onneksi ei ollut seinät vielä tiellä.

Meinattiin kokeilla kuinka vesi kiertää. Kunnes kaivosta loppui vesi…

Odotettiin taivaalta vettä lisää. Moneen kertaan se on tänään pikkasen ripsinyt, että on saanut kamat kantaa katon alle ja taas pihalle. (Noin kuusikertaa kaikki on levitetty ja kerätty)

Jospa se sataisi yöllä, jotta vesi ongelma ratkeaisi.

Viimeinen kiviallas kuivuu vielä, kun pääsee yöpuulle. Sisusta alkaa jo muodostumaan. Vaikka sieltä vielä puuttuu paljon ja se tärkein eli vesi. Onneksi kuitenkin kaivoon oli jo tullut lisää vettä, että sai laittaa pumpun seinään ja eläimille menee taas vettä vain tunnin tauon jälkeen.

Vielä siis puuttuu ovi josta en ole nähnyt unta, vaikka kuinka pinnistän. Muovit pitäisi myös laittaa kunhan kaikki on sisällä valmista. Sitten joskus tulee ne kasvit, jotka piti olla jo jonkin aikaa sitten tuolla… Enää en näe, että niillä olisi niin kiire vaikka intoilinkin niiden kanssa.

Tietysti tässä vaiheessa pohtii jo sitä toista kasvihuonetta. Onko siihen aikaa ennen kun on tullut ensilumi? Ei tässä pitänyt mennä kuin pari päivää.

Päivä 7.

Jumissa totaallisen jumissa. Kuinka paljon voikaan vedettömyys vaikuttaa.

Altaat on valmiina mutta vesi puuttuu. Kivialtaista puuttuu myös kivet, koska ei ole vettä jolla pesisi ne ennen altaaseen laittoa. Oven kohtaa on aloitettu suunnittelemaan. Päätyjä ei voi laittaa ennen, kun kivet on kannettu.

Listoja ja lisää listoja. Mitään muuta ei nyt voi tehdä ennen, kun saadaan vettä. Tämä on kyllä jotenkin turhauttavaa.

Uhmasimme kuivuutta ja seuloimme kuivana osan kivituhkasta pois ja pienen maa aineksen.

Vihreässä astiassa pesimme kivet, jotka pääsivät paikoilleen sen jälkeen. Tosin kun muutaman litran vesimäärällä yrittää putsata kiviä likaantuu vesi nopeasti ja taas uusi vesi. Pystyimme pesemään vain kahden veden verran. Yhdellä vedellä huuhteli noin 50 kiloa kiviä. Voin kyllä sanoa, että vielä on monta sataa kiloa huuhdottavana. Uuvuttaa kyllä kehoa ja mieltä.

Toivelistalla on vieläkin vesisade, joka saisi jo eksyä tännekin.

Salaatteja laitetaan jo kasvamaan, jotta olisivat valmiita kun vihdoinkin kasvihuone on valmis. (joskus sitten…)

Ensimmäinen kahdenkymmenen erä laitettiin itämään kasvihuoneen valmistumista odotellessa. Olisi kyllä intoa ollut enempi, kun mitä sallin siemeniä istuttaa. Tylsintä oli se, että pussiin jäi vielä paljon siemeniä, joita sitten viikon päästä taas istutetaan.

Päivä 8.

Toivotonta ei sitä vettä vaan tule vaikka kuinka tanssii.

Edistyimme kuitenkin, kun tuli sellainen ahaa elämys. Sata salamaa “Sekoitetaan uutta ja vanhaa kouluun Piirretään liitutauluun kuka ampuu kuin bensaruisku no Vicky Rosti ja Antti Tuisku” tämä lähti tänään soimaan päässä, kun sen keksin.

Katsokaa tuota ovea!!! Tälläiseen päädyin sehän ei siis istu tuohon mitenkään. Tässä kohti siis tuli se Antti Tuisku korvamato. Oli siis keksittävä kuinka tämä istuisi, jotenkin paremmin kokonaisuuteen. Vanha hieno ovi joka on ollut ilman käyttöä jo jonkin aikaa. Säälin hetken tätä ovea mutta päädyin, että parempaa käyttöä ei tälle ole. Voisihan se joutilasta oloaan jatkaa mutta kohta se lahoaisi varastossa ja kukaan ei pääsisi ihailemaan tätä hienoa ovea. Käyttönhän se on aikoinaan tehty miksi se olisi nyt jotenkin pyhä.

Idea kun syttyi oli pakko laittaa muovikin päälle. Oli niin suuri into tehdä päätyseinä oven ympärille kun tuntui, että nyt on visio päällä ja huomenna se on jo kadonnut. Tahti oli taas hurjaakin hurjempi kun vauhtiin päästiin.

Mitäs sanotte? Piilopirtti seinä alkaa olemaan valmis tyyli on kyllä aika rouhea. Jotain ehkä vielä tähän kehitellään lisää mutta nyt se on tässä.

Ovi tuntui jotenkin yksinäiseltä, joten vähän puuta ja pehmeyttä niin alkoihan se kuuluvan kasvihuoneen oveksi.

Onni on olla joskus hidas nimittäin nuo pinta laudat oli menossa polttopuiksi. Keräiltiin niitä pinosta ja kuorittiin hampaat irvessä. Ensin kuorittiin kaikki sopivan mittaiset mutta sitten tajuttiin, että kannattaa hiukan valikoida sellaisia joissa on valmiiksi suorat reunat.

Mielestäni tämä ei ole yhtään niin hurja miltä se omassa päässä aluksi tuntui. Nyt se pitäisi ehkä siirtää näkyvemmälle paikalle.

Kulissien takaa vielä kuva.

Olen innoissani tästä projektista, vaikka vielä on tehtävää paljon ennen kasveja. Takaseinä on auki edelleen, koska kivet on saatava sisälle helposti. Siihen muuten tulee ihan vaan muovi ilman mitään kommervenkkejä.

Enempää en tällä kertaa venytä julkaisua, joten palataan kasvihuoneen toimintaan kun sisusta on valmis. Nyt on ulkokuori suurinpiirtein kasassa.

Kasvihuone 2 idea

Tästä tulee pienempi kuin kasvihuone 1:sestä.

Kasvihuone 2:sen tiedot:

  • Koko noin 15 neliötä
  • Kaksi pientä kivi/sora kasvuallasta
  • Yksi 5 neliön vesiviljely allas
  • Ravinne säiliön koko 400 litraa (muutettu nyt 200 litraan koska kuivaa)

Ei kaloja. Ravinteet annetaan pulloista ml tarkalla annostuksella.

Tällä hetkellä ajatus on laittaa kivipeteihin tomaatit, lautoille salaattia ja muita kasveja joidenka lehdet ovat syötäviä. Itseni tuntien kohta se on niin täysi kaikkea, että kasvihuone 1:sen olisi paras valmistua nopeasti.

Kesä on jo menetetty

Kasvihuone 1:sen valmistuminen on tavoite. Siitä saatava sato on vain plussaa mutta sen täydellinen toiminta menee ensi kaudelle. Hidastella ei kuitenkaan aiota vaan lyödään kasaan niin nopeasti kuin sää vain sallii. Nyt on hidastanut kuivuus koska kaaret tarvitsee kostuttaa ja sitten taivuttaa oikeaan muotoon.  Jos kuivuus tulee takaisin niin joudumme palaamaan piirustus pöydän ääreen.

Kaivon vesi on alalukemissa, jota ei enää voi antaa laskea alemmaksi. Joten ainoa toivo on taivaalta satava vesi.

Tässä postauksessa on mainittu kaksi yritystä. Tämä tuotesijoittelu johtuu hyvästä palvelusta ja on julkinen kiitos hyvästä työstä. Vieläkään blogia ei ole lahjottu ja vieläkään emme lukijoitakaan lahjo.

2 kommenttia

  • Marketta

    No johan on komea kasvari! Me tilattiin Akiron 24 m3 nuolikasvari. Johan on homma sen kasaamisessa. Huh huh! Sinne ei kyllä tänä kesänä mitään kasvamaan saada. Hyvä jos yleensäkin saadaan se kasaan tänä kesänä. Vävy toiveikkaana kyseli, että kai tässä teille sitten lopuksi ikää kasvihuonetta on. Raukka oli Beiben kanssa sitä yhden pitkän työpäivän koppuloimassa ja saivat ehkä just ja just rungon valmiiksi. 😂