Blogi

Uusi vuosi alkoi kuitenkin.

Vuosi on vaihtunut ja blogi ollut hiljaa jo jonkin aikaa.

Syynä ei ole tekemisen puute vaan koneiden toimimattomuus. Tämä on nyt sitten tehty puhelimella, joten ulkoasusta en ole täysin varma.

Uuden aika tosiaan tämä uusi vuosi. Käynnissä on odotusten viimeiset päivät ja viikot. Karitsoita pitäisi alkaa syntymään lähipäivinä. Vasikoita pitäisi alkaa näkymään ensiviikon torstaina.

Syntymän määritys ja laskeminen on oma taiteen laji. Helpompi olisi laskea jos semmari, siementäjä, seminologi  homman tekisi. Meillä homman hoitaa pässit ja sonnit. Kiimoja on merkkailtu varsinkin naudoilta mutta on mahdollista, ettei viimeistä ole merkitty.

img_2482

Lampailla lasketaan siitä kun pässi on laumaan päästetty ja kolmeviikkoa. Tähän aikaikkunaan pitäisi poikimisen siis osua.

Molemmilla lajeilla kiimankierto on kolme viikkoa. Aina on myös mahdollista, ettei uroot onnistu ensimmäisessä kiimassa vaan vasta toisessa.

Lampaat kantaa noin 5kk ja naudat noin 9kk.

Onnistumiseen vaikuttaa naaras puolisten kunto, paino ja ikä. Kunnolla tarkoitan vaikka edellisen imetys kauden päättymistä. Painolla taas liian lihava eläin tiineytyy huonommin. Iällä nuoruutta ja sukukypsyyttä tosin heikkenee se siellä toisessakin päässä.

Synnytyksiä on ollut jo jonkin verran tälläkin tilalla, kuitenkin kätilön taitoja on tullut isännälle emo- ja lypsylehmätiloilta. Vaikenta on pitää pää kylmänä ja vain seurata.  Poikimiset onnistuvat parhaiten mitä vähemmän ihminen siihen puuttuu.

Karitsoidessa aloitettiin viimevuonna kohdun tarkistukset poikimisen jälkeen jos jälkeisiä ei näkynyt. Tähän johti yhden karitsan jääminen sisään joka tuli viikkoa myöhemmin. Onneksi tämä ei vaikuttanut emän elämään.

Karitsa ja emä

Kaksoset emän alla maidolla.

img_3686

Joskus joutuu tuttipullolle. Tähän pääsee vain heikot. Syynä voi olla useampi karitsa samalla uuhella tai maidon tuotannon häiriö.

img_3704

Pienet lähtevät nopeasti totuttelemaan muiden tavoille. Meillä ei ole tarvinnut pitää emoa ja syntyneitä karitsoita eristyksissä. Hyvin ovat oman emon oppineet tuntemaan ja vieras uuhi ohjannut pois nisiltä.

img_3629Sorkkaa pukkaa harjottelutilalla.

img_3633
Reipas tyyppi sieltä tulikin.

 

Kevään aikana näitä syntymä kuvia tulee varmaan lisää.

Lypsykoneen asennusta olisi tulossa myös.


 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.