Raparperipiirakka
Raparperipiirakka (marjoilla)
1 | pkt | Kauramurotaikinaa (400 g) |
TAI piirakkapohja itse tehden: | ||
2 | munaa | |
1½ | dl | sokeria |
1½ | dl | kaurahiutaleita |
1½ | dl | vehnäjauhoja |
1 | tl | leivinjauhetta |
½ | dl | juoksevaa margariinia tai voita (50 g) |
1 | dl | kermaviiliä, jogurttia, kermaa tai piimää |
Voiteluun: | ||
juoksevaa margariinia tai voita | ||
Kaurahiutaleita | ||
Päälle: | ||
4-5 | dl | raparperia viipaleina ja/tai marjoja |
(1 | dl | rusinoita + 3 rkl rommia) |
Kauratosca-kuorrutus: | ||
100 | g | voita |
1 | dl | sokeria |
1 | tl | kaneli |
2½ | dl | Kaurahiutaleita |
1 | rkl | vehnäjauhoja |
½ | dl | maitoa |
Lisäksi: | ||
1 | tlk | kermaviiliä |
200 | g | mascarpone- tai tuorejuustoa |
vaniljasokeria | ||
hunajaa |
Valmistusohje
Ota kauramurotaikina sulamaan tai valmista piirakkapohja itse.
Jos teet pohjan itse, vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Lisää jäähtynyt sulatettu rasva ja kermaviili/jogurtti/kerma/piimä ja sekoita tasaiseksi.
Levitä sulanut tai itse tehty taikina voidellulle ja kaurahiutaleilla leivitetylle piirakkavuoalle.
Kuori raparperit, viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi (voi sokeroida ja antaa sokerin imeytyä tunnin) ja levitä viipaleet piirakalle tasaiseksi kerrokseksi.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia.
(Mikäli lisäät piirakkaan maukkaita rommirusinoita, imeytä rusinoita yön yli rommissa tai mielellään vähintään tunnin ajan.)
Valmista pohjan paistumisen aikana kauratosca: sulata voi kattilassa, lisää sokeri, kaneli, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot sekä lopuksi maito. Anna kiehahtaa vain hetki ja ota kattila pois levyltä.
Ripottele puolikypsälle piirakalle halutessasi rommirusinoita. Levitä lopuksi päälle kauratosca ja jatka paistamista uunin keskitasolla n. 10–15 minuuttia, kunnes tosca saa kauniin värin. Tarjoile kermaviili-tuorejuustoseoksen kanssa.
VINKKI: Raparperin joukkoon voi laittaa mustikoita, omenaa, mansikoita tai mitä ikinä keksit.