Suuntana omavaraisuus 2020, pölyttäjät ja eläinvauvat

Olet löytänyt tiesi bloggareiden yhteiskirjoitukseen, jossa seurataan eri blogien matkaa omavaraisuuteen. Kolmas vuosi on jo menossa. Matka ei siis ole kovin nopea, tavoitteista saavutuksiin. Toki, joka vuosi se on askel eteenpäin. Yhteiskirjoitus on vähän kuin vertaistukiryhmä. Vuoden alussa jokainen on tehnyt oman kokoiset tavoitteet ja niiden onnistumista tai huono onnisuutta seurataan lumille asti. Kuinka tämä vuosi onnistuu se jää nähtäväksi.

Kukista ja mehiläisistä

Kaikki tietää, että kedolla on useita kukkia, joidenka pölyttämiseen tarvitsemme mehiläisiä. Meihiläinen lentelee kukasta kukkaan. Ei, ei sen noin pitänyt, ei kun piti. Älkää käyttäkö tätä lasten seksuaali valistuksesssa.

Tarvitsemme siis pörriäisiä, jotka menevät kukasta kukkaan, jotta pölytys tapahtuisi ja saisimme marjoja, hedelmiä, kasviksia…

Tonttimme on tuulille altis tällä hetkellä, joten pyrimme lisämään puutarhaan kerroksellisuutta ja istutamme tuuli esteitä. Saisimme siis edes joihinkin kohti puutarhaa lentäville ystäville levähdys paikkoja.

Eläinvauvoja

Naudat

Keväälle oli ajoitettu nautojen poikimiset. Ajoitus osui oikeaan kohtaan, kun korona sulki meidät kotiin alkoi naudat poikimaan. Poikimiset olivat ohi muutamassa päivässä. Yöllisiä valvomisia ei ollut. Kaikki poikivat päiväs aikaan. Toki lypsyn aloitus hiukan viivästyi, kun kone piti pestä ja tarvikkeet taas muistella paikoilleen. Meillä siis oli kaikki lehmät ummessa nelisen kuukautta. Lypsyn aloituksella ei ollut niin kovin kiire, kun vasut oli emojen alla tyhjentämässä utareet. Toki välillä vasikoiden kunnon seuraaminen oli kissa hiiri leikkiä. Emot kun jättivät niitä piiloon metsälaitumelle. Nyt keväällä on ollut metsälaidun käytössä sen kestävyyden vuoksi. Peltolaidun on niin pehmeä, että on kuravelliä hetken päästä, joten vaskalle ikävämpi makuupaikka.

Kanat

Päätettiin pitkästä aikaa konehautoa. Meillä on muutaman kymmenen munan hautomakone. Ollaan se nyt otettu non-stop tyyppiseen haudontaan. Kun edelliset kuoriutuu niin menee uudet munat tilalle. Olemme nyt kahtena vuonna lisänneet kanojamme vastuulliselta tuottajalta Puurin kanalalta.

Tipuista tietysti osa on kukkoja, joten haudottavien määrä on aina suurempi kuin kanojen tarve. Olemmekin jo hetken olleet ilman kukon lihaa, joten vaihtelua on ruokavalioonkin tiedossa.

Edistyminen

Meillä ei ole tapahtunut oikeastaan mitään edistymistä. Junnataan jossain kevät koomassa. Ilma on kyllä lämmennyt mutta maa on vielä niin kylmä, ettei mitään osaa ajatella. Toki pohdittiin, että syksyllä istutetaan etäluettavia lämpömittareita jokaiselle viljelypalstalle. Näin saamme realiaikaisen lämpötila tiedon ja voimme aloittaa kylvöt, kun maa on oikean lämpöistä. Samalla saataisiin tietoa kuinka paljon vaikuttaa ilman lämpötilat ja sateet maamme lämpenemiseen. Jatkoa ajatellen tietäisi mitä toivoo keväältä sateita vai lämpimiä öitä.

Kasvihuone

Toki tämä suuri projekti odottaa. Emme usko sen tuottavan tänä kesänä satoa mutta se on ensivuodelle tuleva sijoitus. Sillä se ei ole kevät kiireisiin vaikuttanut. (niin kuin olisi kiire)

Kasvimaat

Tiedossa on ainakin keväällä massiivinen kunnostus urakka jokaisen viljellyn alan kohdalla. Olemme päättäneet ryhdistäytyä maanparannuksessa. Yritämme tehdä selkeitä alueita monivuotisten ja yksivuotisten kanssa. Sekoitetaan niitä hiukan mutta niin, että yksivuotisten maan muokkaus pysyisi helppona. Sitä kerroksellisuutta, kun pitäisi saada tehtyä samalla.

Omavarasuuden etenemisestään kertovat myös:

Kasvuvyöhyke 1 
Omavarainen Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2020/
Ku ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/05/04/suuntana-omavaraisuus-2
Laura eli Javis  https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/05/04/tilusten-esittely-ja-taimikasvatuksen-edistyminen
Kasvuvyöhyke 2 
Riippumattomammaksi 
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/05/polyttajat-puutarhurin-apulaisina.html
Pienenpieni farmi
Urban Farming kaupunkiviljely
Rouva yrttinen
Kohti laadukkaampaa elämää 
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/05/tervetuloa-porriaiset.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20051
Kasvuvyöhyke 3 
Tsajut  https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-5/
Kolmas luonto  
Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/05/suuntanaomavaraisuus-sarja-elainvauvat.html
Harmaa torppa 
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/04/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-5.html
Airot ulapalla
Caramellia https://caramellia.fi/toukokuunkuulumiset/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/05/suuntana-omavaraisuus-osa-5-polyttajat.html
Villa kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=4399
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1298
Luontoannelilifestyle  https://www.luontoannelifestyle.com/blogi/?p=93
Avaa silmäsi ja hengitä https://avaasilmasijahengita.wordpress.com/2020/05/01/elainvauvoja-ja-polyttajista-huolehtimista
Kasvuvyöhyke 4 
Puutarhahetki– suurien unelmien puutarhablogi  https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/05/unelmana-omavaraisempi-elama-polyttajat.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-polyttajat-ja-elainvauvat/
Kasvuvyöhyke 5
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=1047
Norja
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/2020/05/kaikkien-kesien-aiti.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *