Blogi

Kotivara käytännössä

Marraskuussa tehtiin yhteiskirjoitus Kotivara 72 tuntia. Nyt kirjoitaan huomioita omista kotivaroista. Onko homma toiminut niin kuin ajatteli onko tullut huomattua uusia kulmia.

Itse huomasin nyt, että olin kirjoittanut Kotivara 72 tuntia sähkökatkon pitkittymisen näkökulmasta. Se on (oli) meille se normaali uhka. Tietenkin siitä kulmasta asiaa silloin katsoi. Samalla kuvittelin kauppohin pääsyn olevan hiukan estynyt.

Poikkeustila nyt ja ajatukset varautumisesta

Kuka olisi uskonut tämän vitsausen seisauttavan näin totaallisesti. No ei ehkä kukaan. Toki kun 16.3 maanantaina koululainen jäi etäopetukseen totesin, että perjantaina oli sitten kevään viimeinen koulussa käytävä koulupäivä. Etäopetus on luonut päivään uuden rytmityksen. Aamupäivät on koulu käynnissä ja kaikkiin mahdollisin aineisiin osallistuu myös pienemmät. Esimerkiksi Ylli (ympäristöoppi), musiikki, englanti ja äidinkieli mennään yhdessä.

Kun emo piilottaa vasun.

Tiistai 17.3 aukesi meillä maitohanat. Ensimmäiset kaksi vasikkaa syntyi kyseisenä päivänä. Joten jos sitä ajoitusta ajattelee niin voisiko parempaan aikaan alkaa maito virtaamaan. Se on meillä kuitenkin se kaupassa juoksettavin tuote. Rutiinien myllerrystä oli hiukan havaittavissa. Ensikoita oli poikijoissa, joten turvallisuuden vuoksi lypsyllä oli oltava alussa molempien. Uudenlainen arki oli käsillä. Aamuisin oli hiukan havaittavissa pientä kiireen poikasta. Saimme kuitenkin homman toimimaan todella jouheasti. Toisen ei tarvinnut montaakaan kertaa olla mukana ja paikalla oloaika oli lyhyt. Alku vaiheessa ehdin syöttämään lapset, kun vaimo laittoi lypsypaikan kuntoon, kävin lypsyn turvaamassa ja koulu ehdittiin aloittamaan ennen yhdeksää. Nyt on lypsyn turvaaminen poistunut.

Eristyksen alussa meillä oli perheen sisällä näkemyseroja kuinka otetaan tämä uusi tilanne vastaan. Itse ajattelin tätä suurena mahdollisuutena kasvattaa perhettä varautumis tilanteessa, jossa on pakotie leveämpään leipään kun kaupat on auki. Pohjustin siis lapsille, että nyt saattaa normaalit tarvikkeet loppua kaapista, joten säännöstelkää. Tyttöjen kanssa keksittiin, että muroja on helppo säännöstellä jos pitää vain yhden aamun jolloin syö muroja viikossa. Näin saa muroja pidemmän ajan ja muina aamuina syödään puuroa. Nyt tytöt jo alkaa panttaamaaan viikottaista muro annostaan ja haluavat ennemmin puuron, kun ensimmäinen muro paketti tyhjeni.

Vaimo taas piti alussa normaali olojen illuusiota yllä täyttämällä kaapit kuten normaaleissa oloissa. Ennenkin on menty kerta viikossa täytöllä mutta nyt mennään kolmen viikon välillä. Meillä ei olisi silloinkaan pakottavaa tarvetta käydä kaupassa. Olemme huomanneet, että jääkaappi on aika tyhjä koko ajan, koska ostos käyttäytyminen on hiukan muuttunut. Ennen tuli ostettua viiliä, jugurttia ja muita jääkaappi säilytettäviä. Nyt on alettu käyttämään tiivistemehuja enemmän, omat mehut kun juotiin ennen joulua jo kaikki. Nyt on aloitettu pakastimesta keittämään lisää mehuja.

Tulevaisuudessa

Tulevaisuuden poikkeusolojen alussa laitan jo silloin, jotain kasvamaan ikkunalaudalle. Kun nyt huomaa, että salaattia ja muuta tuoretta tavaraa hiukan jo kaipaa, vaikka salaatti tarpeet ja hedelmiä kaupasta tuleekin niin viimeiset päivät ennen kauppapäivää menee juures puolen raasteisiin. Tuore salaatinlehti leivällä olisi arjen luksusta ja helosti korvaisi juuston tai leikkeleen. Pieniä juttuja joissa huomaa, että tuotakin hyödykettä voisi käyttää vähemmän jos sen voisi korvata jollain, jolloin se kestää pidempään vaihtoehtona.

Toki meillä on tulossa sitä papua, jonka kylvöhulluudessani laitoin purkkiin tammikuussa vastustamaan talven pimeyttä.

Panostamme tulevaisuudessa siihen, että nopea kasvuisien kasvien siemeniä on kotona ja multaa.

Kaupungissa käynti herätti

Olemme olleet mukavasti eristyksissä muusta maailmasta. Tuudittauduttu täällä, että meitä odottaa kaikki normaalit palvelut kun poistumme niitä hakemaan. Kyllä näin olikin vielä silloin.

Valmakauppa

Menin käymään maitokaupassa eli Valmalla, joka on Valion tuottajien kauppa. Siellä lastataan maitoautoihin tuottajille tuotteita mitä ovat tilanneet. Sinne on saanut kuka tahansa tallustella ostoksille. Meille ollut tärkeä lypsykoneeseen liittyvien pesuaineiden, suodattimien, pesutoppuloiden, tuttisankojen, voiteiden ja muiden erikoistuotteiden ostopaikkana. Kävin siellä eräänä keskiviikkona ja myyjä kysyi tarvitsetko vielä muuta ovet suljetaan perjantaina. He päättivät suojata henkilökunnan, joka vastaa tuottajien lastien keräyksestä ja lähetyksestä. Näin he turvaavat myös tuottajille tärkeiden kuormien kulkemisen. Havahduin oikeasti hereille, että tässä voidaan olla pahemmassakin pississä jossain vaiheessa.

En hamstrannut vaikka tässä on vasta ensimmäinen lava.

Meillä on nyt ihan riittävän monta lehmää lypsyssä, joten lypsyrehua menee mukavasti. Valman muutoksen vuoksi varmistelin jo kuinka toimitaan jos Hankkija menee kiinni. Onneksi keksimme monta erilaista keinoa toimia ilman tartunta riskejä. En toki kaikkeen luota, joten hommasin pienen rehu puskurin.

9 kommenttia

 • Jovelan Johanna

  Ihan tällainen skenaario ei ole kyllä mieleen tullut, vaikka toisaalta ehkä olisi. Onhan tästä varoiteltu, että maailmanlaajuinen pandemia on enää ajan kysymys, mutta etäiseltä se ajatus on siltikin tuntunut. Kertalaakista koko maailma mullin mallin, tilanteen päättymisestä voi vaan arvailla.

  Kävipäs teillä kuitenkin tuuri, että kävit ostoksilla keskiviikkona, etkä seuraavan viikon maanantaina!

  Tsemppiä sinne – pysykää terveinä! 🙂

 • marketta

  Maitoa meilläkin kuluu, vaikkei olla kuin kahden. Tyttären perhe kyllä käy pari kertaa viikossa ja silloin onkin jo heti 5 maitonjuojaa pöydässä. Kyllä taas on se lehmän otto tullut mieleen!

  Elukoille ehdin juuri rehua hakemaan ennen rähinöitä. Meillä nyt ei kauheasti sitä menekkään, vaikka noi karitsatkin alkavat kiinteätä syödä. Heinäkuorma pitäisi vielä hakea, kun laidunkausi ei ihan vielä ala.

 • Kirsti Kaija

  Onneksi olitte ajoissa liikkeellä.
  Tuo on helppo allekirjoittaa, että tuoreita vihanneksia kaipaa eniten, kun ostosreissujen välit ovat pitkät.
  Olimme Malesiassa, kun tämä pandemia alkoi ja jännitimme, pääsemmekö sieltä jatkamaan Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Rajoilla olikin tiukemmat syynit kuin Suomeen palatessa. Jotenkin noissa maissa ajattelin, ettei tilanne Suomessa koskaan muutu näin pahaksi. Nyt tiedämme toista.

 • Outi

  Todella suuren helpotuksen kauppa-asiointiin tuovat omat lehmät. Maito on niin tärkeä elintarvike ja varsinkin tuore maito. Ikävää että sulkivat tuottajille noinkin elintärkeän putiikin. Tavalliselle kuluttajalle on onneksi riittänyt kaikkea mahdollista kaupoissa. Siitä olen todella kiitollinen.

 • Lauri

  Juu, lehmä tai vuohia olisi itselläkin täällä arktisessa hyvä olla. Jos peltoa olis edes pikkuisen enemmän. Tai ainakin lähistöllä saisi olla karjatila, niin voisi maidon suoraan tilalta hakea. Ja kerman siitä päältä ottaa.
  Maitotuotteet ja voi ovat minun pienen tilan suurimmat ruokamenoerät kauppaan kahvin ja jauhojen lisäksi.

 • Taru

  Täällä Helsingin lähiössä on toimistotyöläisen kohtalaisen huoletonta olla, kun kaupoista ja ravintoloista saa ruokaa ovelle asti.
  Siksi sitä ei ihan tajuakaan, miten tilanne voi olla aivan toinen muualla.

  Toivottavasti saatte kaiken tarvittavan lehmille jatkossakin ja teille tietty kanssa 🙂

 • Maria

  Vihannekset ja hedelmät tuoreena sekä maito ovat meidän ensin loppuvat. Parin viikon välein saadaan onneksi ruokakuljetus kotiin. Ruokaa ja vessapaperiakin riittää onneksi vielä pitkään. Toivotaan, että tuli hankituksi oikeanlaisia. 🙂 Olette kyllä hyvin varautuneet.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.