Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 3.

Suuntana omavaraisuus 2020, pölyttäjät ja eläinvauvat

Olet löytänyt tiesi bloggareiden yhteiskirjoitukseen, jossa seurataan eri blogien matkaa omavaraisuuteen. Kolmas vuosi on jo menossa. Matka ei siis ole kovin nopea, tavoitteista saavutuksiin. Toki, joka vuosi se on askel eteenpäin. Yhteiskirjoitus on vähän kuin vertaistukiryhmä. Vuoden alussa jokainen on tehnyt oman kokoiset tavoitteet ja niiden onnistumista tai huono onnisuutta seurataan lumille asti. Kuinka tämä vuosi onnistuu se jää nähtäväksi.

Kukista ja mehiläisistä

Kaikki tietää, että kedolla on useita kukkia, joidenka pölyttämiseen tarvitsemme mehiläisiä. Meihiläinen lentelee kukasta kukkaan. Ei, ei sen noin pitänyt, ei kun piti. Älkää käyttäkö tätä lasten seksuaali valistuksesssa.

Tarvitsemme siis pörriäisiä, jotka menevät kukasta kukkaan, jotta pölytys tapahtuisi ja saisimme marjoja, hedelmiä, kasviksia…

Tonttimme on tuulille altis tällä hetkellä, joten pyrimme lisämään puutarhaan kerroksellisuutta ja istutamme tuuli esteitä. Saisimme siis edes joihinkin kohti puutarhaa lentäville ystäville levähdys paikkoja.

Eläinvauvoja

Naudat

Keväälle oli ajoitettu nautojen poikimiset. Ajoitus osui oikeaan kohtaan, kun korona sulki meidät kotiin alkoi naudat poikimaan. Poikimiset olivat ohi muutamassa päivässä. Yöllisiä valvomisia ei ollut. Kaikki poikivat päiväs aikaan. Toki lypsyn aloitus hiukan viivästyi, kun kone piti pestä ja tarvikkeet taas muistella paikoilleen. Meillä siis oli kaikki lehmät ummessa nelisen kuukautta. Lypsyn aloituksella ei ollut niin kovin kiire, kun vasut oli emojen alla tyhjentämässä utareet. Toki välillä vasikoiden kunnon seuraaminen oli kissa hiiri leikkiä. Emot kun jättivät niitä piiloon metsälaitumelle. Nyt keväällä on ollut metsälaidun käytössä sen kestävyyden vuoksi. Peltolaidun on niin pehmeä, että on kuravelliä hetken päästä, joten vaskalle ikävämpi makuupaikka.

Kanat

Päätettiin pitkästä aikaa konehautoa. Meillä on muutaman kymmenen munan hautomakone. Ollaan se nyt otettu non-stop tyyppiseen haudontaan. Kun edelliset kuoriutuu niin menee uudet munat tilalle. Olemme nyt kahtena vuonna lisänneet kanojamme vastuulliselta tuottajalta Puurin kanalalta.

Tipuista tietysti osa on kukkoja, joten haudottavien määrä on aina suurempi kuin kanojen tarve. Olemmekin jo hetken olleet ilman kukon lihaa, joten vaihtelua on ruokavalioonkin tiedossa.

Edistyminen

Meillä ei ole tapahtunut oikeastaan mitään edistymistä. Junnataan jossain kevät koomassa. Ilma on kyllä lämmennyt mutta maa on vielä niin kylmä, ettei mitään osaa ajatella. Toki pohdittiin, että syksyllä istutetaan etäluettavia lämpömittareita jokaiselle viljelypalstalle. Näin saamme realiaikaisen lämpötila tiedon ja voimme aloittaa kylvöt, kun maa on oikean lämpöistä. Samalla saataisiin tietoa kuinka paljon vaikuttaa ilman lämpötilat ja sateet maamme lämpenemiseen. Jatkoa ajatellen tietäisi mitä toivoo keväältä sateita vai lämpimiä öitä.

Kasvihuone

Toki tämä suuri projekti odottaa. Emme usko sen tuottavan tänä kesänä satoa mutta se on ensivuodelle tuleva sijoitus. Sillä se ei ole kevät kiireisiin vaikuttanut. (niin kuin olisi kiire)

Kasvimaat

Tiedossa on ainakin keväällä massiivinen kunnostus urakka jokaisen viljellyn alan kohdalla. Olemme päättäneet ryhdistäytyä maanparannuksessa. Yritämme tehdä selkeitä alueita monivuotisten ja yksivuotisten kanssa. Sekoitetaan niitä hiukan mutta niin, että yksivuotisten maan muokkaus pysyisi helppona. Sitä kerroksellisuutta, kun pitäisi saada tehtyä samalla.

Omavarasuuden etenemisestään kertovat myös:

Kasvuvyöhyke 1 
Omavarainen Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2020/
Ku ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/05/04/suuntana-omavaraisuus-2
Laura eli Javis  https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/05/04/tilusten-esittely-ja-taimikasvatuksen-edistyminen
Kasvuvyöhyke 2 
Riippumattomammaksi 
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/05/polyttajat-puutarhurin-apulaisina.html
Pienenpieni farmi
Urban Farming kaupunkiviljely
Rouva yrttinen
Kohti laadukkaampaa elämää 
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/05/tervetuloa-porriaiset.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20051
Kasvuvyöhyke 3 
Tsajut  https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-5/
Kolmas luonto  
Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/05/suuntanaomavaraisuus-sarja-elainvauvat.html
Harmaa torppa 
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/04/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-5.html
Airot ulapalla
Caramellia https://caramellia.fi/toukokuunkuulumiset/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/05/suuntana-omavaraisuus-osa-5-polyttajat.html
Villa kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=4399
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1298
Luontoannelilifestyle  https://www.luontoannelifestyle.com/blogi/?p=93
Avaa silmäsi ja hengitä https://avaasilmasijahengita.wordpress.com/2020/05/01/elainvauvoja-ja-polyttajista-huolehtimista
Kasvuvyöhyke 4 
Puutarhahetki– suurien unelmien puutarhablogi  https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/05/unelmana-omavaraisempi-elama-polyttajat.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-polyttajat-ja-elainvauvat/
Kasvuvyöhyke 5
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=1047
Norja
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/2020/05/kaikkien-kesien-aiti.html

7 kommenttia

  • Emma

    Onnea tipuista ja vasikoista! <3 Hyvä että tiput jossain onnistuneet kun meillä meni ihan pieleen… Pitäisi kyllä itsekin hankkia lämpömittari maata varten, nyt mennään kirjaimellisesti näppituntumalla tämän kanssa.

  • Jovelan Johanna

    On kyllä niin suloinen ja kaunis tuo tipuparvenne ja tuo vasikka (ko?) se siellä mättäiden välissä köllii räpsyripsineen? Onpa suloinen eläin hänkin.

    Antoisaa kevättä ja lämpeneviä multia sinne teidän suuntiinne. Tulkoon satokaudesta hyvä!

  • Marketta

    Kavereilla oli joskus lypsykarjaa ja tiesi aina kesäaamuisin jos oli vassuja metsälaitumelle syntynyt, kun kaikki muut lehmät olivat kokoontuneet pällistelemään vasikkaa piilossaan!

  • Lauri Pietikäinen

    Just noin.
    Kunnolla tarpeeksi pitkään ummessa ja poikiminen keväällä.
    Niin se menee kun luonnon mukaan toimitaan.
    Ja lehmät pysyvät terveempinä ja elävät pitkän elämän.
    Kun on lehmiä joiden tärkeä tehtävä on aineenvaihdunta, ruohon muuttaminen ravinnoksi ja lannoitteeksi, kasvien voimaksi tilalla on sydän joka takaa elinvoiman.
    Voihan sen elinvoiman kyllä muutenkin saada, mutta lannantuottaja monipuolistaa paljon.
    Mulla ei oo elukoita, joten permaviljelyyn pitää perusta saada muuten. Joskus tulee haaveiltu, että hommaisi vaikkapa vuohia, mutta ei oikein peltoala riittäisi.
    HYvää omavaraiskevättä ja kesää ja hyvää laidunkautta.
    Terveisiä Arktisesta

  • Minna -Ku ite tekee

    Meillä on sama tuulisuus haaste, jota yritämme torpata istuttamalla puiden taimia. Ihan nopea ratkaisu se ei ole, mutta pitkällä juoksulla toivottavasti monimuotoistaa tonttiamme.

    Joskus haaveilin omasta lehmästä, ne on kyllä jotenkin sympaattisen oloisia eläimiä. Nykyisin ei oikein tilat anna myötä, mutta lampaita harkitaan. Niitä meillä on ollutkin, mutta sitten tuli lähes kymmenen vuoden tauko. Nyt aika alkaisi taas olemaan kypsä eläimille.