Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 3.

Suuntana omavaraisuus 2020 Kylvö, esikasvatus & puhdetyöt

Ennen aikaan oli puhdetöillä suurempi merkitys. Puhdetyöt olivat töitä joita pystyi tekemään pimeässä torpassa päreiden valaistessa. Nykyään kun sähkövalo tuo päivänvalon pimeimpäänkin torppaan on hommat muuttuneet. Eipä olisi esi-isämme uskoneet, että tammikuun lopussa, joku kylväisi siemeniä tuvassaan ja valon määräkin riittää kasvien kasvamiseen.

Pieniä parsinta hommia on tullut tehtyä nuorimman potkupuvuille kun meinaa varpaat karata. Samalla on vanhemmat tytöt 4 & 7v. aloitelleet sormi virkkausta. Vanhempi alkaa olemaan jo aika peto tuossa hommassa. Pystyy jo keskustelemaan ja touhuamaan muutakin samalla, kun sormet virkkaa ketjua sujuvasti. Kokeiltiin aluksi virkkuukoukulla mutta nuoremman sorminäppäryys ei siihen vielä taipunut. Puhdetyöt on siis mennyt vähän nuoremman polven opetukseen mutta ei aika mene hukkaan jos ne alkaa jatkossa tekemään kaikille pipot ja lapaset.

Esikasvatus ja tekosyyt

Esikasvatus on startti viivoilla. Välillä pohtii pitäisikö vain uskoa kalenteria ja luottaa, että tänä vuonna talvi on lyhyt eikä jatku juhannuksen yli. Edellisen postauksen aikaan oli normaali talvi mutta kuukauden aikana lumet ovat kaikonneet. Pitäisi olla kylmimpiä aikoja vuodesta mutta mittari näyttää plussaa.

Siemenkirje antoi vielä hyvän tekosyyn siirtää kylvämistä myöhemmäksi. Vaikka oman mielenrauhan saamiseksi laitoinkin yhteen kukkapurkkiin mini koossa lähes koko puutarhan tarjonnan. Jotain kun oli tehtävä niin kylvin samaan purkkiin papuja, tillin, paprikan, herneen, porkkanan, tomaatin ja persiljan. Kevät talvi on kyllä omanlaisen hulluuden aikaa noiden viljelysten suhteen. Tulee vaan pakottava tarve saada näpit multaan ja siemenet kasvamaan.

Siemenkirje tuli ja meni. Nyt sitten tekosyyksi on kehittynyt kuinka lämmittäisin viljelykseni. Pitäisikö hommata kasveille lämpömatto? Samalla olen toki hamstrannut lisää kylvösmultaa keittiöön. Kauhistelen välillä tätä omaa huluutta noiden multien suhteen, kun ensin tuli maltillisesti kaksi 10 litran multa säkkiä. Hetken pohdittua 20 litran säkki ja nyt sitten viimeisenä 40 litrainen ja 340 litrainen paali. Paalia raahatessa sisälle ymmärsin myyjän sanat näitä ei paljoa kysellä, kun ovat aika epäkäytännöllisiä. Ihanko tosi, olihan se helppo trukilla laittaa autoon mutta paalin kainaloon kaappaaminen olikin jo hiukan hankalampi tehtävä. Voitte vaan kuvitella kuinka tanssin paalin kanssa lumihangessa pyörien ja ryömien, kaksois luxien kautta kerien. Saattoi se kyllä vähän enemmän muistuttaa painia tärkeintä on kuitenkin ettei multapaali saanut niskalenkkiä otettua vaan jämäkkä ote säilyi. Tuloksena erävoitto ja paali sisällä.

Siemenkirje on “ketjukirje”. Pohjalla on aika isokin määrä siemeniä joista voi ottaa mitä haluaa ja laittaa sitten itseltä mitä ei tarvitse tai on paljon.

Nyt tekosyynä käytän sitä, etten tiedä mihin kippoon laittaisin mullan, kun säkin tai paalin aukaisen (siis sen yli määräisen, jota on paljon). Toki pelkään myös tekeväni överit tai oikeastaan pelkään, että mun överit on liian vähän.

Toive tuottavuudesta

Olen itselleni nostanut riman korkealle. Riman nosto ja tuottavuuden odotukset vähän tuntuvat hidastavan toimintaa. Mukaan kun on tullut epäonnistumisen pelko, joka on ollut vähäinen tähän saakka. Nyt olen tehnyt siitä itselleni suuren mörön, joka pitäisi pystyä selättämään.

Tuntuu, että kaikki keräämäni tieto ja taito olisi kadonnut päästä.

Sillä olen päättänyt aktivoida itseni kaikilla testauksilla. Nyt on siis tulossa multatesti siitä johtuen multaa on tullut hamstrattua. Kaikki on erilaisia kylvömultia ja ominaisuuksissa pieniä eroja. Tästä koitan kasata pienen seuranta sarjan tänne blogiin. Tähän testiin taas haluan olla täysin valmis kaikkien vippaskonstien kanssa eli juuri se lämpömatto ja sen vaikutus kasvuun. Pitäisikö se hommata ja kuinka todentaa ero jos multa on eri, joten pitäisi samaa pistää ja sitten kuinka monella eri mullalla pitäisi testata tämä vaikutus. Jolloin alkaa tulemaan vastaan käytettävissä oleva tila. Kun haluaisin oppia myös jotain uutta jotta saan epäonnistua. Normaalilla tavallanihan ei voi epäonnistua, vai voiko?

Oli vastaus mikä vaan. Mukana on huippu blogeja ja linkit löytyy vyöhykkeittäin.
Kasvuvyöhyke 1
Omavarainen Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2020/
Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/…/suuntana-omavaraisuus…
Kasvuvyöhyke 2
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/…/suuntana…
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/…/esikasvatus-vai…
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1109
Urban Farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/02/yhteiskirjoitussarja-kylvovalmistelut.html
Rouva yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/02/helmikuisia-hommia.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/…/helmikuun-yhteispostaus
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/…/muistojen-murusia…
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-2/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/…/omavaraisuutta-vuonna-2020…
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/…/omavaraisempaa…
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/02/suuntana-omavaraisuus-2020-puhdehommia.html
Caramellia https://caramellia.fi/helmikuu-2020/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/…/suuntana…
Villa kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=3757
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki– suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/…/unelmana-omavaraisempi…
KorkealaTäällä ollaan me
Kasvuvyöhyke 5

Mitä siemeniä olisi sinun unelma siemenkirjeessä? Mitä laittaisit tilalle?

14 kommenttia

  • Isäntä

   Joo se on kyllä niin, että ei kaikki voi epäonnistua kun on riittävän suurellaan.

 • Susa

  Uteliaisuuttani yritin zoomailla tuon kirjeen/paketin sisältöä, mutta ei saanut läheskään kaikesta selvää. Kaipa se on vain odoteltava, että se ehtii tänne asti 🙁

  Ensimmäinen ajatus tuosta multapaalista oli, että kuka hullu nyt semmoisen hamstraa, mutta hiukan pidemmällä mietinnällä tuumasin, että minä varmaan myös ellei tuo miehekkäämpi puoliso olisi niin niuho näiden minun projektien levälleen jättämisen suhteen 🙂

  • Isäntä

   Malttia kyllä se kirje sieltä kiertäen tulee. Saattaa sisältö hiukan elää matkalla.

   Eräällä puutarha-aiheisella foorumilla törmäsin tähän paaliin tai oikeastaan hiukan eri sisältö kun sitä ei meiltä saa. En jotenkin osannut hahmottaa määrää vaikka sen luin ja luulin ymmärtäväni. Enkä enää kehdannut perääntyä kun se varastosta tuli ja oli onkinut sen ylimmältä hyllyltä. Ei kantti enää riittänyt sanomaan, etten ehkä nyt ihan ymmärtänyt mitä olenkaan tekemässä.

 • Jovelan Johanna

  Okei, waterloo, sinä voitit 😀 340 litraa multaa tässä vaiheessa vuotta ansaitsee parrasvalopaikan. Jos ne on pelkästään esikasvatuksiin varattu, parrasvalojen lisäksi ehkä joku pieni loma rauhallisessa miljöössä, vaaleisiin pukeutuneen henkilökunnan avustamana 😀 Meillä on joka vuosi alkutalvesta sellainen trukkilavan päälle pinottu vuori multasäkkejä saapunut jäätymään pihalle. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ei. Tyhjennetään ensin kaikki kompostit ja katsellaan sitten mikä tarve on.

  Tuo siemenkirjehän on loistava idea!

  • Isäntä

   Kyllä se oli tarkoitus käyttää esikasvatukseen mutta taitaa tulla vähän paksumpi kerros multaa astioihin. Valoa taidan tarvita noille kasveille enempi kuin itselleni. Itse voisin kyllä vetäytyä hetkeksi johonkin pieneen koppiin kun kaikki on syksyllä hanskassa.

 • Satu - Tsajut

  Täällä yksi tyhjä pää ilmoittautuu. Tuntuu, että talven aikana on paljon tietoa ja osaamista huvennut päästä 😀

  Tuota sormivirkkausta voisi opettaa taaperolle, kiitos vinkistä 🙂

 • Urban Farming

  Mistä kummasta sen paalin löysit? Olisi kyllä käyttöä meilläkin. Näitä eri kirjoittajien juttuja kun lukee, jotenkin tuntuu ihan uskomattomalta, miten hienoa erilaisia mahdollisuuksia ja ratkaisuja on oikeasti vielä tänäkin päivänä saada omaa ruokaa itse tuotettuna. Osa enemmän omavaraisesti, osa vähemmän. Kuitenkin jokaiselle tulee tekemisen ilo.

  • Isäntä

   Hankkijalta löysin paali muodossa multaa. Tunnustan, että en ollut edes osannut etsiä. Tuli tosiaan yhdellä puutarha foorumilla vastaan ja pitää sitäkin kokeilla kun kehuivat.

 • Emma

  Omasta tekstistä jäi mainitsematta, että osa puhdetöistä tehtiin ihan kirjaimellisesti kynttilän valossa 😀 Tänä talvena ei onneksi ole ollut paljon sähkökatkoja, mutta yhden pidemmän katkon aikana pääsi testaamaan millä lailla kehrääminen sujuu pimeässä. Ja jos on yksikin tuikku palamassa niin sitten sujuu jo jotakuinkin normaaliin tapaan. Oli myös tarkoitus laittaa käyntiin vanha poljettava Singeri, siinäkin sellainen työväline että voi hyödyntää sähkökatkot ompelemiseen.

  Mutta saa nähdä tuleeko keväällä tehtyä vielä isommat multahankinnat. Nuo uudet viljelylaatikot eivät nimittäin täyty ihan muutamalla multasäkillä vaan taitaa olla parempi vaihtoehto tilata kuorma-autokuljetus Mustankorkean kompostilta. Muutaman sadan metrin päästä saisi kyllä hiekkaa hiekkakuopalta mutta tässä on vielä pohdinta kesken että miten parhaiten täyttäisi nuo laatikot. Että jos olisi hiekkaa, jonkin verran ostokompostia ja sitten jatkossa omaa kompostia käytössä niin eikös siitä tulisi ihan mukava keveä kasvualusta?

 • Sari / Rouva Yrttinen

  Tuttuja fiiliksiä.. On se Suomen kasvukausi sen verran lyhyt että aina toivoisi ylittävän itsensä edes vähän – seuraavaan mahdollisuuteen kun on aina niin pitkä aika. Tsemppiä ja malttia sinne. 🙂

  • Isäntä

   Se tässä suomessa vähän on, että jos jotain unohtaa esikasvattaa niin ei sitä enää ehdi koko kesänä. Puolivuotta vähintään odotusta jotta saa uuden mahdollisuuden muistaa.

 • Kotivaaraska

  340 litraa multaa kuulostaa hiton hyvältä! Ihan pelottaa lukea näitä muiden juttuja, koska huomaan “kuumeen” nousevan samalla, vaikka miten koitan itseäni toppuutella.

  • Isäntä

   Huomasin myös “kuumeen” nousemisen lukiessani muiden tekstejä. Lisäksi tuli taasmuutama vinkki kokeiltavaksi joten ei lukeminen ainakaan toimi kuumeen alentajana.