Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 3.

Suuntana omavaraisuus 2020, Esikasvatus ja raha

Ilmaisia kasviksia ei ole olemassakaan.

Rahaa menee niin paljon kuin vain kehtaa laittaa. Esikasvatukseen kun pitää olla astioita, valoja, multaa, ravinteita, vettä ja aikaa. Kun aletaan hifistellä niin pumppuja, suodattimia, ajastimia, kansia, suojia, kankaita, ikkuna pinta-alaa, lämmittimiä, puhaltimia, telttoja, peilejä, kasvualustoja… Lista on loputon, mihin asti sitä voikaan kehittää hommaa.

Siemeniä tarvitsee se halvinkin esikasvatus muoto. Siemeniä on monen hintaisia. Siemenien kilo tai gramma hinnoista en uskalla edes puhua. Kalleimmillaan olen ostanut kolme tomaatin siementä melkein kuudella eurolla. Nämä eivät siis painaneet sitä grammaakaan ja niistä onnistui yksi. Tässä kohdassa on paljon järkevämpää sijoittaa rahat ostotaimeen, kun hinta eroa ei juuri ole, jos on ollenkaan.

Esikasvatus kallis harrastus vai säästöä tuova tarve

Ensimmäisinä vuosina ei voi puhua muusta kuin kalliista harrastuksesta tai tulevaisuuteen sijoittamisesta. Ensimmäiset vuodet ovat todella kaliita. Kalleuteen vaikuttaa esikasvatus astioiden hankkiminen ja kannattaa satsata laatuun. Huonommatkin kyllä kelpaavat mutta vaativat hellempää käsittelyä. Meillä on niitä halpoja ja hiukan laadukkaampia käytössä. Ei sitä alkuun ajatellut kuinka kauan niitä tuleekaan käyttämään. Alkuinnossa oli tarve saada paljon ja halvalla. Nyt on siis paljon, joten ei tarvitse enää niin suuria hankitoja keväisin istutusastioiden suhteen.

En tarkoilla summilla uskalla laskea, koska ei minulle ole tärkeätä (tällä hetkellä). Kaikkeen kasvisten tuotantoon on mennyt tuhansia euroja ja joka vuosi menee satasia.

Tuhansia euroja saa katoamaan lapioihin, kuokkiin, talikoihin, kottikärryihin, ruukkuihin, kasvihuoneisiin, letkuihin, liittimiin, pumppuihin, puhaltimiin ja kasveihin. Olemme pyrkineet tekemään kaikki valinnat niin, että ne kestävät. Osa on toki ammattitason juttuja mutta ne on hankittu käytettynä. Meillä ammattitason jutut kestävät pitkään, koska käyttö on ämätööritäsöllä.

Satasia vuodessa on paljon rahaa. Haluaisin kirjoittaa tämän olevan vain aloitus vuosien summia. Todennäköisesti summa pysyy jollain tasolla pitkällä aikavälillä. Siemeniä pitää hommata, kun haluaa jotain lisää tai uutta. Ruukut alkavat haperoitumaan ja hajoilemaan. Lapiot, talikot on käytetty täysin loppuun tai käytetty väärin ja turmioitunut piloille. Puutarhan työkalutkin vaativat huoltoa ja uusimista aina välillä. Kasvihuone tarvitsee uusia kennoja tai muoveja, kun vanhat haurastuu pois. Kylvömultaa tulee myös hommattua ja saattaa joskus tulla vaihdettua isompiakin multa määriä kasvimaalle ja kasvihuoneisiin. Tietysti myös lannoitus, kalkitseminen, nurmikon hoitaminen ja maankuohkeutus koneellisesti maksaa. Koneiden huolto ja uusiminen vie rahaa energianlähteestä puhumattakaan. Toki koneen energialähde (polttonesteet tai sähkö) maksaa, suhteessa ajan säästymiseen nähden hinta on vähäinen.

Säästövinkit

Tieto taidoilla säästöihin. Viljely vaatii tietyn määrän tietoa, jotta onnistuu saamaan satoa. Säästöihin pääsemiseen tarvitaan vielä enemmän taitoa ja tietoa. Perus kasvimaa sisältää monia eri kasveja ja kasvit lisääntyvät eritavoilla. Lisääntymiseen kun mennään niin pitää jokaiseen keskittyä erikseen, joten tietoa tulee opittavaksi hurjat määrät. Porkkanan otan esimerkiksi tieto taitooon. Moni meistä onnistuu porkkana sadon saamisessa hyvin. Kuka meistä raaskisi jättää porkkanat maahan ja kerätä siemenet seuraavana syksynä. Aika harva, kun ne porkkanat on kiva syödä heti. Porkkana kukkii vasta toisena vuonna, joten siemeniä pitää odottaa. Kukinta taas syö juuren (porkkanan) maan alta kokonaan pois. Juuri on siis kukinnnan energian lähde. Kun taidot alkavat olemaan sillä tasola, että pystyy tuottamaan tarvitsemansa siemenet niin alkaa siemenien kohdalla rahan kulutus laskemaan.

Ostamalla säästöjä. Kotipuutarhuri joutuu maksamaan siemenistä paljon. Suosittelen etsimään siemeniä muualtakin kuin tavarataloista säästöjä saadaksesi. Kaikkien netin siemen kauppojen anti ei ole sallittua meillä. Pyri etsimään nettikaupasta osoite tietoja missä nettikauppa toimii. Jos toimii EU maassa niin rajoituksia ei paljoa ole. Pitää vielä muistuttaa että UK otti Breksitit. https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/matkustus/tuonti-ja-vienti/kasvit-ja-kasvituotteet/

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/matkustus/tuonti-ja-vienti/kasvit-ja-kasvituotteet/

Tarvikkeet löytyy yleensä edullisimmin syksyllä. Ruukut ja muut kylvövälineet aloittavat hinnan laskun heinäkuun aikana ja jatkuu siihen asti, kun tavarat siirtyy varastoon.

Lapiot ja talikot eivät yleensä löydy alelaarista, joten niissä kannattaa panostaa laatuun. Samalla myös haravat ynnä muut muokkaimet kannattaa valita laadun ja omaan käteen sopiviksi. Haravoissa on nyt tullut vaihtopää versioita ja varren kestävyyteen on panostettu. Tässä kohdassa kannattaa luottaa merkkeihin, jotka on ollut ja tulee olemaan markkinoilla pitkään, koska olisihan suotavaa löytää vaihtopää hajonneen tilalle vielä viiden vuoden päästäkin.

Edistyminen

Toki nyt on esikasvatus aika mutta koe ruukkuni kertoi, että vielä on liian pimeätä isomille kylvöille. Itävyys oli loistava mutta vesimeloonille ja porkkanalle kuolettavan pimeä. Paprika ja tomaatti sinnittelee mutta ei toivottavaa kasvuvauhtia. Pavulle ja herneelle tuntuu olevan riittävästi valoa mutta ne ehtii myöhemminkin. Päivät pitenee nyt harppauksin, joten pian saa alkaa urakalla kylvämään jotta ehtii kevääksi ja saisi jo juhannuksena jotain satoa vaikka tomaateista. Vaiheessa on myös taimien sijoitus. Tupaan kun tuli uusi ilme niin on hankalampi lisätä pöytätilaa kasveille.

Maa-artisokka ja inkivääri on päässyt jo ruukkuihin. Ei näiden vielä pitänyt edes olla vuorossa mutta tuli pieni vahinko ja maa-artisokat alkoivat kasvamaan tuvan pöydällä, joten pikaisesti multiin jottei mene hukkaan. Ajatus oli säilöä kellarissa ja sitten keväällä laittaa maahan mutta nämä oli niin innokkaita kasvamaan, että pitikin muuttaa suunnitelmaa. En voi suositella näiden hommaamista tähän aikaan vuodesta.

Tiedän, että neuvon kasvattamaan sellaisia kasveja joista tykkää. Tiedättekös en ole ikinä syönyt maa-artisokkaa, joten menee taas niin kuin Korkealassa. Olen kyllä lukenut miltä sen pitäisi maistua ja mitä siitä voi valmistaa. Se on kyllä oikeastaan aika paljon se, kun on ollut kasveja joidenka valmistuksestakaan ei ole ollut mitään tietoa.

Mukana on tietenkin joukko blogeja:

Kasvuvyöhyke 1

  • Omavarainen https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2020/
  • Ku ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/03/02/ite-tein-ja-saastin-omavaraisuus-ja-raha/
  • Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/03/02/urbaania-omavaraisuutta-pelkkaa-saastoa

Kasvuvyöhyke 2

  • Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/03/kasveja-annetaan-vaihdetaan-ja-ostetaan.html
  • Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1191
  • Urban Farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/03/esikasvatus-edullista-tyolasta-kallista.html
  • Rouva yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/03/penniton-ja-suruton.html
  • Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/03/kannattaako-tama.html

Kasvuvyöhyke 3

  • Kolmas luonto https://www.stellankolmasluonto.fi/post/taloudellisesti-kannattava-kasvimaa
  • Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/03/suuntana-omavaraisuus-sarja-raha.html
  • Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-osa-3/
  • Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/03/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-3.html
  • Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/03/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-3.html
  • Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/03/suuntana-omavaraisuus-2020-osa-3.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki– suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/03/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-esikasvatus-ja-raha/

Kasvuvyöhyke 5

Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=990

20 kommenttia

  • Emma

    Vahva suositus maa-artisokalle! En ollut itsekään koskaan maistanut ennen kuin testasin omia mukuloita. On erinomaista syötävää, minusta maku on sellainen että jos ei osaa päättää haluaako syödä perunaa vai porkkanaa niin maa-artisokka on ikään kuin niiden välissä maun puolesta. Mutta ehkä makukin vähän vaihtelee kasvupaikasta riippuen. Pitäisi nyt keväällä nostaa nuo nykyiset mukulat ja jakaa ne niin että kasvuala laajenisi. Keltaiset kukatkin ovat kauniita, sopivat hyvin maisemaan jos ei halua erikseen auringonkukkia kasvattaa 🙂

    • Isäntä

      Olen nyt pohtinut, että kasvattaisinko kuin perunaa vai antaisinko sille alueen vuodesta toieen jolloin sato olisi suurempi. Vaikeeta on välillä päättää.

  • Harmaan torpan emäntä

    Työkalujen suhteen voi säästää maatilojen irtaimistohuutokaupoissa 🙂 Alkuun kiersin niitä paljon, jotta sain perustyökalut kasaan. Toki synttärilahjoiksi piti toivoa myös fiskarssia 😉

    • Isäntä

      Hitsi noihin huutokauppoihin kyllä pitäisi perehtyä ihan oikeasti.

  • Tiiu/Puutarhahetki

    Tuo maa-artisokka on yksi meidän suosikkikasviksistamme. Istutin ensimmäiset mukulat viitisen vuotta sitten, jo viime kesänä minun piti siirtää ne entistä parempaan paikkaan, mutta se jäi tälle kesälle. Toivottavasti se lähtee teilläkin mukavasti kasvuun, ainakin alku näyttää hyvältä. Aurinkoista maaliskuun alkua!

    • Isäntä

      On kuulemma hankala saada henginltä jos on pitkään samassa paikassa. Sillä hiukan pelonsekaisin tuntein pohdin kuinka uskallan ja mikä olisi se hyvä paikka.

  • Javis

    Mä olen eksperimenttien ystävä ja jätinkin viime kesänä hyygelpenkkeihin yhden porkkanan ja yhden punajuuren sillä ajatuksella jos niistä saisi siemeniä. Jos onnistuu niin tuohan olisi toteutettavissa jossain kukkapenkin nurkassa jos varsinaisen kasvimaan haluaa kääntää. Katsotaan miten käy!

  • Satu - Tsajut

    Mistä olette hommanneet ammattitason vehkeitä?

    Hommasimme vanhan tuvan romuineen ja harvoja mukavia löytöjä on pieni kokoelma puutarhan työkaluja. Meillä on aika kunnioitettava varasto haravia. Nyt ne ovat navetassa sikin sokin, mutta kesän mittaan täytyy koota ne yhteen kasaan ja katsoa onko niitä oikeasti yli kymmenen, kuten paikkoja siivotessa tuntuu 😀

    • Isäntä

      Tullut vastaan eri foorumeilla. Kun nyt tuntuu olevan sellainen aika joka koettelee jokaista maaseudun yritys muotoa niin löytyy lopettavilta ja sitten taas laajentajilta kun muutetaan automatioon. Puskaradio on kyllä paras kanava kun joku tuntee jonkun ja se joku jonkun niin joskus ketju yhdistyy. Ei mitään nopeinta hommaa.

  • Susa

    Kyllähän se niin on, että yhden Fiskarsin lapion kun jättää hintalapun vuoksi ostamatta, saa ostaa sen tilalle neljä halpista. Meillä useimmiten investointilistalle päätyy pienet yhden käden puutarhasakset. Hukkaan niitä joka kesä vähintään kahdet.

    • Isäntä

      Juurikin noin. Meuillä oli kokeilussa toisen merkkinen harava, joka kesti hyvin mutta kun haravapää kului loppuun ei varteen enää saanut haravaosaa.

    • Isäntä

      Helposti löytää kun menee siemen hyllylle ja katsomatta kirjain koodia ottaa mukaan pussin jos toisen. Ennen menin siis kerran keväässä hyllylle ja otin kaiken mitä tarvitsin hintaa katsomatta. Nykyään seuraan hintoja ja hajautan hankinnan.

  • Stella

    Kyllähän rahaa saa menemään jos ihan kaiken joutuu ostamaan uutena. Onkin ollut mahtavaa omistaa jo pari vanhaa mökkeröä, jonka mukana tuli puutarhan perustarvekalut, niillä on ollut hyvä aloittaa.

  • Urban Farming

    Työkalujen huolto jää ainakin itseltäni retuperälle. Ruostetta ja muuta vikaa on yhdessä jos toisessakin lapiossa, talikossa ja harassa. Toisaalta, niitä käytetään nykyään lähes ympäri vuoden, joten eipä ole mitään talvivarastointiaikaakaan enää, kuten joskus on ollut. Oletko ajatellut kokeilla sokerijuurikasta? Itselläni oli viime kesänä ja tulee hirmuisen herkullista sosekeittoa ja lettuja. Suosittelen.

    • Isäntä

      Talikoista ja lapioista onneksi karsiutuu ruoste käytettäessä. Sokerijuurikas ei taida ehtiä meidän leveyksillä.

  • Urban Farming

    Työkalujen huolto jää ainakin itseltäni retuperälle. Ruostetta ja muuta vikaa on yhdessä jos toisessakin lapiossa, talikossa ja harassa. Toisaalta, niitä käytetään nykyään lähes ympäri vuoden, joten eipä ole mitään talvivarastointiaikaakaan enää, kuten joskus on ollut. Oletko ajatellut kokeilla sokerijuurikasta? Itselläni oli viime kesänä ja tulee hirmuisen herkullista sosekeittoa ja lettuja. Suosittelen.

  • marketta

    Ha ha! Täällä yksi joka on maa-artisokat saanut tapettua! Tai oliko se tiukka savimaa, tiedä häntä!
    No, sitä on kuitenkin taas kasvamassa parissakin eri lavassa. Mausta en nyt oikein tiedä! Sanovat sen maistuvan “hienostuneelle”. Mutta minusta siinä on saippuan vivahde! Makuasioita nämä.
    Maa-artisokkaa ei kannata ihan kovin paljon alkuun syödä, koska se oikeasti sitten kerää ilmaa vatsaan! Ihan vain pienenä varoituksena tämä.
    Mutta kaunis kasvi on, varsinkin jos lajike on sellainen, mikä ehtii kukkia. Perunan, mukulasellerin ja kerman kanssa siitä tulee erinomainen paistos.

    • Isäntä

      Monesti olen huomannut, että minulla ei ole niin “hienostunut” makuaisti. Toivottavasti ei maku mene liian hienoksi. Toisaalta ajattelin sitä “lisukkeeksi” soseisiin/muussiin. Tuo paistos kyllä sai jo veden kielelle.