Siementilaus ensi kesäksi tehty
Monesti kevään korvalla (tammikuussa) saan kuuluisan siemen överin ja haalin päättömästi siemeniä siemen hyllyistä. Nyt päätimme välttää tämän ja tehdä jo tilauksen nyt. Kävimme läpi mitä tarvitsemme ja mitä emme tarvitse. Tietenkin katalogin kanssa eli kasvi kasvilta teimme osto tai pois järjestelmän. Voi olla, että palaamme uudestaan vielä joihinkin kasveihin.
Pohjoinen sijaintimme rajoitti siemenien hankintaa jonkin verran. Päädyimme Venäläisiin ja Ukrainalaisiin siemeniin, mukaan eksyi kuitenkin myös Italialainen, Hollantilainen ja Kiinalainen. Toivomme, että näillä olisi vaadittavat ominaisuudet onnistumiseen suomen sää oloissa.
Siementilaus lista:
|
Osa on puhtaasti koristamaan pihaa johon ei juuri ole panostettu millään tapaa. Osa on taas kokeilua ja sato-odotukset ovat prosenteissa siellä lähellä nollaa, joten kaikki mitä tulee satoa on merkki onnistuneesta kokeilusta. Osaan panostetaan nyt aika hurjallakin siemen määrällä, joten sato-odotus on korkeampi ja epäonnistumisen mahdollisuus korvataan määrällä.
Kasvihuone
Kurkku oli sellainen vekkuli, että siitä on nyt tuo yksi F1 lajike. Valikoimaa oli hurjasti mutta niiden makuun ja ominaisuuksiin pitää tehdä hiukan tutkimustyötä. Tiedän, että on näyttäviä kurkkuja jotka maistuu ihan hirveille ja pieniä jotka on hurjan hyviä. Tässä voi myös tehdä virheitä säilöntäkurkun sekoittumiseen ja heti syötävien kanssa. Joten niihin pitää perehtyä vielä ja tehdä uusi tilaus.
Tomaateissa on vähän sama kuin kurkuissa. Nyt kuitenkin otimme jo “ketsuppi” tomaatin, salaatti tomaatin ja lapsille suoraan syötävän pikku tomaatin. Saattaa olla, että tomaatteja tulee vielä lisää tutkimuksen jälkeen. Tomaatissa en jaksa enää hakea erikoista vaan sitä helpointa, normaalia ja maukkainta. En enää jaksa sekoontua mustiin tai sinisiin tomaatteihin.
Vesimelooneita (Watermelon Borchanskiy & Watermelon Yanusyk) molemmat lajikkeet on varhaislajikkeita. Kasvatus aika alle 90 päivää. Molemmat voi kasvattaa kasvihuoneessa mutta keltalihaisen voi laittaa uloskin kasvamaan. Taidan kokeilla kumpaakin.
Melooni (Melon Bereginya) tämä on Ukrainalainen alkuperäislaji (heirloom) voisi toki kääntää perhekalleus tai perinnekasvi. Toivon kuitenkin tämän olevan hunajameloonin tyyppinen melooni. Kasvupaikkaakin pitää kokeilla onko se kasvihuone vai selviäisikö avomaallakin.
Paprika (Bell Pepper Raduzhnyye Kolokola) lajike valikoitui maun mukaan. Mahdollisimman normaali johon on tottunut ei liian vahva, kun ei niitä kukaan syö. Hitaitahan nämä on eli saa varautua 160 päivän odotukseen. Tämä pitää toki huomioida keväällä esikasvatuksen tarpeena.
Salaatti (Lettuce Avstraliyskiy) lajike sopii myös avomaalle mutta laitamme kasvihuoneeseen. Kasvu aika on pitkä jopa 70 päivää, jos sitä saisi lyhennettyä kasvihuoneessa tai edes aikaisemmin kylvettyä. Jäävuorisalaatti tulee avomaalle, joten tämä voisi ehtiä hiukan aikaisemmin ruokapöytään, jos kevät suosii.
Avomaa
Purjo (Leek Karantanskiy) tätä ei ehkä tarvitse selitellä. Joskus toki tiedon hankinnassa joutuu kirjoittelemaan näitä nimiä myös muilla aakkosilla લીક કરંતનષ્ક્રિય . Purjo on kuitenkin parhaimmillaan tuoreeltaan ja taipuu ruuanlaitossa salaatista patoihin. Älyttömän monikäyttöinen ja syksyllä, kun sipuleita nostellaan vasta kuivumaan on purjo jo käytettävissä.
Punajuuri (Beetroot Tsylindra) tätä on kehuttu hyväksi, jos haluaa säilöä. Tietenkin olen huhujen uhri, kun on vielä hyvä vastustuskyky kasvisairauksia vastaan.
Punasipuli (Onion Shanghai) siemenistä ei ole paras ratkaisu meidän leveysasteilla, koska sato jää pieneksi ensimmäisenä kesänä. Sipulit korjataan syksyllä ja pienet sipulit istutetaan seuraavana kesänä uudestaan kasvamaan. Moni onkin tottunut näihin istukas sipuleihin ja niiden kasvatukseen. Hyvänä lämpimänä kesänä voidaan saada satokokoisia sipuleita jo ensimmäisenä vuonna. Tämä lajike on Kiinalainen monivuotinen sipuli.
Sipuli (Onion Candy) hybridi lajike, joten kasvu on optimoitu nopeaksi ja satoa saa samana kesänä, kun siemenet on kylvetty. Tämän lajikkeen pitäisi vielä kasvaa jopa 500g sipuliksi. Maun pitäisi olla makea samanlainen siis kuin suurin osa ruokakauppojen sipuleista.
Valkosipuli (True Garlic Seeds White Swan) on talvisipuli eli istutus syksyllä. Nyt kuitenkin, kun istutetaan siemenestä eikä kynnestä istutetaan se jo keväällä. Sato tosin saattaa mennä seuraavalle vuodelle. Pitää hiukan opiskella, kun ei kukaan tunnu siemeniä käyttävän.
Ruusukaali (Brussels Sprout Bryusselskaya) on itsessään söpön näköinen, joten ei voi maistua pahalle. Pakkasen kestävyys on myös plussaa tälle kokeilulle. Vielä en uskalla luvata, että tulee vakituiseksi ruokapöydän vieraaksi. Annetaan kuitenkin mahdollisuus sellaisilekkin mauille, jotka ei ole täysin tuttuja.
Kukkakaali (Cauliflower Andes) valitsimme Hollantilaisen hypridin, joka sopii kasvihuoneeseen ja avomaalle. Jalostettu kestämään vaikeita olosuhteita. Voi olla, että uskallamme kokeilla tämän jälkeen myös muita lajikkeita.
Kaali alkaa työllistämään huhtikuussa kylvöillä kasvihuoneeseen. Yritämme myös suoraa kylvöä peltoon, mutta siinä on aina takatalven pakkasten haitat juurtumisen onnistumiseen alkuvaiheessa.
Juuripersilja (Root Parsley) on monikäyttöinen makunsa vuoksi. Maistuu lehtipersiljalle ja palsternakalle. Sitä voi käyttää mausteliemikuution tyyppisesti tai ihan keiton pohjanakin. Kypsyy yhtä hitaasti kuin porkkana mutta antaa monipuolisesti makua keitoksiin.
Nauris (Turnip) on ollut suomessa ennen perunaa. Käytetty samalla tavalla kuin perunaa. Sen etuna on hyvä c-vitamiini pitoisuus ja vähemmän tärkkelystä kuin perunassa. Säilötyksessä ei ole herkkä kylmälle kuten peruna. En kuitenkaan usko tämän tulevan perunan korvaajaksi, mutta jos vaikka alkaisi valmistamaan sosekeittoja talvipakkasilla niin makuja, makuja. Talvella kuitenkin haluaa maku vaihteluita.
Jäävuorisalaatti (Iceberg Lettuce Snezhnaya Koroleva) todennäköisesti kylvetään ulos ja kahteen, kolmeen kertaan. Kasvuaika on noin 60 päivää, joten saataisiin tuoretta pidempi aika, kun kylvöt tekisi viikon välillä.
Lehtimangoli (Chard Mangold Winter) verrataan pinaattiin käytön suhteen. Voi laittaa keittojen lisukkeeksi tai ryöpätä pakkaseen talvea odottamaan. Olen päässyt naapurilla tätä maistamaan ja todennäköisesti tulen heihin turvautumaan, kun ruokaa alan tästä valmistamaan.
Pinaatti (Spinach Krasen Polesya) varsinkin tämä laji on vanha Venäläinen laji, joten uskon sen viihtyvän Suomen olosuhteissa. Tulemme käyttämään mausteena ja pinaattikeiton tärkeimpänä raaka-aineena.
Herne (Pea Alpha) moneen ruokaan sopiva kasvi. Lajike taas valittiin nopeuden, makeuden ja taudin kestävyyden vuoksi. Kun kasvi kestää paremmin tauteja, tarvitsee vähemmän kiinnittää huomiota siihen kasvukautena. Näin myös varmistetaan satoa ilman kasvinsuojeluaineita. Riskit on pienemmät mitä vahvempi itse kasvi on.
Auringonkukka (Decorative Sunflower Autumn Beauty) Kukka on koristeellinen ja iso. Tämä saattaa kasvaa jopa kahteen metriin. Ajatus on käyttää kukkaa kuohkeuttamaan maata ja samalla saadaan kanoille auringonkukan siemeniä. Saattaa toki olla, että en raaski niitä kanoille antaa, vaan kylvän ne seuraavana vuonna taas kuohkeuttamaan. Voiko olla kauniimpaa maanmuokkaajaa?
Kesäkurpitsoita on kahta laatua (Squash – Zucchini Svitozar & Squash – Zucchini Tsuboda) vihreä on tuttu ja todella maukas paistettuna ja helposti korvaa lihan täyttävyydessä. Keltainen on vähän arvoitus, että onnistuinko löytämään sen lapsuuden pikkelssi kurpitsan vai en. Jos en onnistunut niin sitten pitää kehittää, jotain muuta siitä.
Kurpitsa (Pumpkin Ruzh Vif De Tamp) tämän pitäisi olla mehukas runsas sokerinen lajike, josta ajattelin tehdä hilloa ja mehua. Hedelmän koon pitäisi olla tuolla kahdenkymmenen kilon korvilla.
Papuja (Beans Zodiak & Bush Beans Borletto) on saanut maistella ja jotenkin vahingossa on jopa ruvettu tykkäämään niiden mausta. Todella hyvä lisuke keittoihin, patoihin ja kastikkeisiin. Olen tunkenut sitä vähän jokaiseen ruokaan ja hyvin se on sinne sopinut.
Istutuslaatikko tai penkki
Parsa (Asparagus Emerald) smaragdi kuva ei ainakaan kertonut mistä tämä nimi juontaa. Tämä on monivuotinen jopa 15 vuotta voi tuottaa ruokaa yhdellä istutuksella. Parsaan on työhistoriassani erityinen paikka. Ollessani grillillä töissä pikkutunteina oma huumorimme pääsi valloilleen. Jos ei kuullut mitä toinen sanoin huudettiin takaisin -Mitä! En mä kuule, kun mulla on parsaa korvissa! Vastaus: Aattelin vaan ilmottaa, että sulla on parsaa korvissa. Tämä kierre jatkui sitten niin pitkään, että unohtui se asia.
Valkosipuliruohosipuli (Garlic Chives) vai olisiko se kuitenkin Ruohovalkosipuli. Oli mikä oli. Normaali ruohosipuli löytyy, joten nyt on kokeiltava onko tässä maku eroa niin kuin nimestä voisi päätellä. Tämä on myös monivuotinen, joten iloa tulee tulevaisuudessa olemaan. Siemeniäkin kun on vain 200 tulee aikamoinen pöheikkö.
Suolaheinä (Sorrel Odessa) on ihan uusi tuttavuus. Sen monikäyttöisyys oli syy valintaan ja uusia makuja keittiöön mikä sen parempi kuin laittaa se kasvamaan. Tämä on monivuotinen ,joten paikka kannattaa ehkä harkita huolella, jotta löytää sen vielä tulevinakin vuosina.
Ruokaretikka (Radish Poker) nopea lajike eli alle kuukausi ja on jo satoa. Ei ole meidän suosikki mutta annamme sille taas mahdollisuuden. Kerran aikaisemmin, kun viljeltiin tälleen isommin kasviksia Retikka oli ainoa josta saatiin satoa. Eli epäonnistumisen riski on minimoitu. Voi toki olla, että taas saadaan vain retikka satoa ja yltäkylläisyys retikasta jatkuu.
Persilja (Curly Leave Parsley Cinderella) jonka nimikin kertoo, että lehdet ovat kiharat. Tällä on myös hyvä vastustuskyky. Jotenkin tämä kuuluu keittiön mausteisiin ja varsinkin keittiöpuutarhaan. Harva sitä varmaan koristetta kummoisempana käyttää. Vaikka itse on tulllut keittoihinkin laitettua.
Tilli (Dill Ambroziya) kuuluu myös keittiöpuutarhaan. Samalla on pohdittu tillilihaa en tiedä kyllä onko hitti vai huti.
Maustebasilika (Basil Dzhenoveze) tällä on Italialaiset sukujuuret ja siellä jos missä osataan tätä kasvia arvostaa, joten ei voi mennä maku pieleen.
Kukkapenkkiin
Mustasilmä Susan (Black-eyed Susan Vine Yellow) yksivuotinen köynnöskukka, joka nousee pariin metriin. Voi laittaa myös amppeliin jolloin roikkuu alaspäin ja kiipeää amppelin kannakkeita ylöspäin. En tiedä mihin laitan mutta kesään on aikaa.
Perennat (Aubretia Fioletovaya & Aubretia Lilovaya) joidenka suomalaisia nimiä en jaksanut selvittää. Tärkeintä on se , että on monivuotinen ja kasvaa 10-15cm puskana. Tietenkin kukinta-aika on myös tärkeä ja se on toisen vuoden jälkeen toukokuusta syyskuuhun. Aivan täydellinen siis koko kesän kukkii ja sillä selvä. Sopii niin mulle, koska olen super huono rikkaruohojen kanssa. Tämä kun kukkii koko kesän, tajuan varmaan olla kitkemättä pois.
Perenna (Flossflower Belaya Reka) kukkii kanssa pitkään kesällä ja kukkii jo ensimmäisenä vuonna. Kasvaa jopa 40cm korkuiseksi, kasvaa pensasmaisesti kuten nuo ylemmätkin. Monivuotinen tietenkin.
Perenna (Common Yarrow Mix) aurinkoisen paikan asukas ja kasvaakin jopa 70cm kerkeaksi. Monivuotinen tietenkin. Nyt varmaan pitää myöntää, etä korkeus tuli pienenä yllärinä tätä kirjoittaessa. Kyllä selle varmaan paikka löytyy.
Laventeli (Wavyleaf Sea-Lavender Symphony) monivuotinen ja kasvaa 70cm korkealksi kukat noin 10cm halkaisijaltaan. Tämä oli tyttären valinta ja taitaa olla näyttävä. Sen uskotaan tuoksullansa karkoittavan myös hyttysiä. Jos olisi tähkälaventeli voisi sitä käyttää leivonnaisissa sokerin tilalla, saippuoissa, kuivata tuoksupusseiksi ja maustaa salaattikastikkeita.
Soihtu lilja (Torch Lily) monivuotinen vähän erilainen kukinta. Kasvaa 120cm ja kukinta on 25cm pitkä, josta roikkuu kukkia. Voi olla hieno, jos onnistuu jota tietenkin toivon.
Kanarialintu (Tropaeolum Nasturtium Canary) jos en ihan väärin ole itseni antanut ymmärtää tämä on krassi. Saattaa jopa kukat olla syötäviäkin. Tätä pitää tutkia vielä enempi, kun tulee ajankohtaiseksi. Tälle oli joku pätevä syy miksi tämä tuli valittua mutta nyt en muista mikä se oli. Veikkaisin kuitenkin yksivuotiseksi.
Krassi (Curly Nasturtium Mix) tästä on tullut vaan tapa laittaa kasvamaan ja peittämään pihasta multaiset kohdat. Onnistuminen on ollut todennäköisempää kuin epäonnistuminen.
Hajuherne (Sweet Pea Scented Red) yksivuotinen mutta päädyttiin tähän tuoksun takia. Jos pihassa tuoksuisi ensi kesänä jokin muu kuin lehmän lanta.
Äkkiä laskien taisin nytkin tehdä siemen överit, jos en mennyt sekasin laskuissa niin siemeniä tulee kylvettäväksi 31565 siementä. Lajeja taasen tuli äkkiä laskien 48, onneksi osa on kukkia. Painoa siemenillä on noin 140g eli säilytys ongelmia ei näistä synny, kun vaan löytää keväällä.