Blogi

Heinää heinäkuussa.

Heinä on meillä ollut aina mielenkiintoinen asia ja vaatinut luovuutta. Oma pelto ei riitä tuottamaan meidän tarvetta vastaavaa määrää heinää jotta riittäisi talveksi.

Heinän kuljetus

Ollaan oltu alusta alkaen osto heinällä ja sopimus viljelijöiden armoilla. Aina sopimukset ei olekkaan mennyt niin kun on sovittu ja jouduttu etsimään kesken talvikauden uusia.

En ole näistä katkera koska on löytynyt yleensä aina vain parempi ja parempi ratkaisu. Olo on kyllä välillä ollut kuin pörssissä.

Heinät ovat olleet välillä pitkässäkin matkassa noin satakilometriä suuntaansa. Tämä vaikutti myös kaluston koon kasvattamiseen jotta kulutettu aika ja polttoaine olisi järkevällä tasolla.

Nyt ollaan tehty heinät lähempää kuin koskaan. Saatiin päivässä ajettua kaikki talven heinät. Kuutisen lenkkiä sai ajaa ennen kun kaikki paalit oli kotona.

Vielä olisi kaksi paalia mennyt mutta pellolta loppui paalit.

Meillä ei ole omaa traktoria

Heinätyöt on meiltä ulkoistettu ja monen monta urakoitsijaa onnistumiseen tarvittiin. Tämä tietenkin vaikuttaa paljon heinän tekoon ja aikataulujen sovittelemiseen.

Erottelen nyt vähän tätä heinä prosessia meillä. Ensin kävi niittäjä, jonka jälkeen muutaman päivän päästä karhottaja, joka yhdisti kolme karhoa yhdeksi. Hänen jälkeensä tuli paalaja compipaalaimella eli pyörittää paalin ja muovittaa samalla. Sitten oli vielä lastaaja/purkaja tässä tapauksessa sama kone koska pellot olivat lähellä. Vielä oli peltoliittymien niittäjä jotta kivet ja ojan reunat on näkyvissä. Samalla niitettiin tien varsia jotta pellolta tielle tulo olisi turvallista ja kaukaa nähtävissä. Tarvitsimme siis viisi traktoria koko prosessin läpi käymiseen.

Kutsun tätä heinä sirkukseksi koska laitteita ja vehkeitä on kuin sirkus kulkueessa.

Heinä

Kuivaa heinää tehtiin ilman säilöntäaineita. Pellot joista tehtiin heinät ovat luonnonhoito peltoja ja osa viljeltyjä timotei peltoja joissa ei ole käytetty lannoitteita eikä torjunta-aineita. Lähes luomua siis mutta eivät ole luomussa. Jos olisimme luomu tila emme olisi voineet näitä heiniä hyödyntää.

Lapaat saavat luonnonhoito peltojen heinät ja timotei peltojen heinät menevät naudoille. Luonnonhoito pellolla oli lehtevää “rikkakasvia” joka maistuu lampaalle hyvin. Timotei pelto oli lehtevää mutta kuitenkin jo hiukan kortta kasvanutta joten toimii naudalla paremmin kuin lampaalla. Nauta hyödyntää korren paremmin kuin lammas ja rauhoittaa naudan vatsaa. Näillä keinoilla saamme hukan määrää pienemmäksi.

Päivän ja illan aikana räpsästyjä kuvia

Päivä jo mailleen laski ennen kun viimeiset paalit oli paikoillaan.

2 kommenttia

 • lomittaja

  Hienot on systeemit, täytyy todeta jälleen kerran 😉 Teillä on onnistuttu järjestämään hommat ainakin kevyesti. Miten teillä on järjestetty paalien siirto tuosta varastoalueesta karjan käyttöön?
  Lypsyasemasta oli kiva kun laitoit kuvauksen… Lypsykone on harvinaisen tuttu 🙂 Betonilattia on kyllä hyvä mutta ei mielestäni välttämätön lypsypaikalla, tiivis puinen (johon voi asentaa vaikka käytetyn halvan parsimatonkin) luulisin toimivan. Lantakuurnahan siihen voisi olla tarpeen jos lehmät viruttaa tai sontii lypsyn aikana niin saa kerättyä siististi. Itse olen joskus samoja asioita miettinyt ja joittenkin kotitarvetilalliskavereitten kanssa samoja asioita fundeerannut.
  Erään talon tiesin jossa oli joku alle 10 lehmää ja putkilypsykone 4 yksiköllä, lietelanta ja rehut tietysti avantilla, lyhytparret… 🙂 ei kauaa kestänyt kun navettatyöt teki. Investoinnit oli kyllä tehty jo aikaa sitten kun näkymät oli paremmat maataloudessa.

  • Isäntä

   Paalien siirrossa käytetään Isuzua -90 luvun alkupuolelta oleva 4X4 lava-autoa. Liina ympäri ja menoksi. Joskus joutuu vähän jopa tuuppimaankin jotta menee oikeaan paikkaan. Talvella oli vielä liikenne käytössä mutta rungon pehmeys ja luotettavuus koki kolauksen eräänä aamuna, joten sai jäädä piha käyttöön. Naudat ruokitaan ulkona ja varasto paikalta vain muutamia kymmeniä metrejä alaspäin. Lampaat ruokitaan sisälle ja siinä joutuu hiukan enemmän kikkailemaan, koska paalin kanssa peruuttaminen ei toimi kuin peräkärry.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *