Blogi,  Ruoka

Sämpylät

Usein itse tehdyistä sämpylöistä tulee sellaisia kovia kökköjä. Se on hurjan turhauttavaa ja samalla latistaa sitä leipomisen iloa. Olen havainnut, että pullataikina onnistuu lähes aina. Pullataikinan ohje on selkeä ja pohja monikäyttöinen. Mitä jos tekeekin kaksi taikinaa yhtä aikaa. Tadaa aikaa säästyy.

Sämpylä pullaset

  • 5dl Maitoa tai vettä
  • 50g Hiivaa tai kuivahiiva pussi
  • 1 Muna
  • 1tl Suolaa
  • 1rkl sokeria
  • n.10 dl Jauhoja tai leseitä mitä ikinä
  • 1dl öljyä tai voi sulatettuna

 

  • Ensin lämmitetään neste kädenlämpöiseksi
  • Lisää lämpimään nesteeseen 1dl jauhoja ja sekoita jos käytät hiutaleita laita ne nyt ja anna turvota 5minuuttia (kun teet pelkkiä sämpylöitä)
  • Hiiva ja sekoitus
  • Kananmuna ja sekoitus voi jäädä päälle jos tekee yleiskoneella tai lasten (puolison, kaverin) avustuksella
  • Suola ja sokeri
  • Jauhoja laitetaan sen verran ettei näytä nestemäiseltä mutta alkaa muodostumaan palloksi
  • Öljy ja voi sekaan taikina notkistuu mutta pyörii edelleen pallona

Nyt jos tahdot tehdä myös pullia samasta taikinasta. Ota puolet taikinasta kohoamaan leivinlaudalle tai kulhoon. Sekoitukseen jää puolet.

Kun taikina on kohonnut sekoitus, pyöritys vain käsin, jotta ilmataskut taikinasta ei rikkoudu.

Pulla puolikas

Lisää puolikkaaseen vielä:

  • 1dl sokeria
  • 1-2tl kaardemummaa

Voitele munalla ja ripottele raesokeri ennen paistamista.

Sekoita taikina löysistyy kun sekoittaa joten voit joutua laittamaan lisää jauhoja.

HUOM!!! Jos käytät leseitä tai muita jauhoja kuin vehnäjauhoja ei ohjetta voi hyödyntää.

Sämpylä taikinaan voi sekoittaa kohotuksen jälkeen mitä tahansa jauhoja jos haluaa makua. Jos tekee samasta taikinasta myös pullia.

Kohotus

n.30 minuuttia lämpimässä paikassa

Paistaminen:

Pyöritä sämpylöiksi, uuni 225-astetta paista keskitasolla n. 10 minuuttia.

Valmiit sämpylät voi sutia vedellä.

Taikinan riittävyys:

Pelkkiä sämpylöitä noin 10-12

Sämpylöitä puolikkaasta taikinasta 6 ja pullia toisesta puolikkaasta 8-10 tai yksi pullapitko.