Blogi

Nyrölän luontopolkuNyrölän luontopolku on rakennettu vuosina 2003 ja 2004 pääosin kyläläisten talkootyönä. Virallisesti se avattiin toukokuussa 2004. Luontopolun varustukseen kuuluvat opastekyltti parkkipaikalla koulun lähellä, infotaulut ja pitkospuut märillä paikoilla. Luontopolun reitti on merkitty maastoon heinäseipäillä. Polun pituus on 3,6 kilometria.

Luontopolku huipentuu Seikkailujen saarelle, jonne matkataan vetolossilla yli Iso-Mustan tummien vesien. Saaressa on kaksoislaavu, tulisija, hella, huussi ja laituri. Laavulla mahtuu yöpymään 10 henkilöä. Vetolossin kantavuus on noin 700 kiloa. Ennen saarta suon laidassa on myös uusi louelaavu.

Luontopolku on ollut suosittu noin 10 000 kävijällä vuodessa.

Nyrölän luontopolkua hallinnoi kaupungin liikuntatoimi ja Nyrölän kyläyhdistys ry. Laavulla poltetuista puista voi maksaa vapaaehtoisen korvauksen Nyrölän kyläyhdistys ry:n pankkitilille:
FI63 5221 7050 0163 58, viestiksi polttopuut.

Luontopolun parkkipaikalle löytää osoitteella: Sikomäentie 706, Jyväskylä. “


http://www.nyrola.fi/luontopolku.html
Vuoden 2019 uusi kartta.

2017 Luontopolku oli lopetus uhan alla

Nyrölän kyläyhdistys tiedotti asiasta ja julkinen keskustelu alkoi. Tämä julkinen keskustelu ja luontopolun loppu herätti ihmisiä. Kävijä määrä nousi uusiin lukuihin. 10000 kävijän määrä on ennen 2017 media julkisuutta. Tämän jälkeen kävijämäärä on ollut jatkuvassa nousussa tarkkaa lukua ei kukaan uskalla ääneen sanoa mutta luku on kertautunut enemmän kuin kahdella. Kävijöitä on siis hurjasti ympärivuoden.

2018 Pysäköinti on luonut haittaa

Kävijöitä on niin paljon, että tienvarret ovat täyttyneet autoista usean kilometrin matkoilta. Sikomäentie on mutkainen ja mäkinen, joten pysäköinti ei ole täyttänyt liikennelain kirjaimia. Autoja on yritetty ohjeistaa pysäköimään Nyrölän koulun kentälle, josta ei ole pitkä kävelymatka luontopolulle.

Kuvan mahdollinen sisältö: taivas, ulkoilma ja luonto
Kuva: Petteri Rajala Nyrölä FB sivulta alla suora linkki.
https://www.facebook.com/search/top/?q=nyr%C3%B6l%C3%A4n%20luontopolku&epa=SEARCH_BOX

Luontopolku sijaitsee elävän maaseudun sisällä, joten tiellä kulkee puimureita, traktoreita, linja-autoja, rekka-autoja ja asukkaat henkilöautoillaan. Toinen kaista kun tiestä on täytetty pysäköidyillä autoilla arkinen liikkuminen on hankaloitunut.

Lyhyesti ohjeita:

  1. Pysäköi autosi luontopulun P-paikalle tai Nyrölän vanhan koulun kentälle (nyk. omistaja on antanut luvan Kiitos heille!)
  2. Kulkekaa luontopolulle tien reunassa jonossa (nopeudet tiellä voi yllättää)
  3. Nauti luonnosta
  4. Kerää roskasi kuten retkeilijällä on tapana (saa kerätä myös muiden unohduksia)
  5. Pistä puumerkki vieraskirjaan saaren laavulla.

Luontopolku on mahtava elämys

Paikka tarjoaa mahdollisuuksia rajattomasti. Alue on koira ja lapsi ystävällinen. Koirat on kuitenkin pidettävä kytkettyinä ympäröivän luonnon eläinten vuoksi ja toisissa retkeilijöissä saattaa olla koira pelkoisia. Lapsien kanssa kulkeminen on helpohkoa. Vaunuja en suosittele mukaan polun muotojen ja pitkospuiden kapeuden vuoksi.

Saaressa on geokätkö, jota en vielä ole löytänyt mutta kuulin 30 hengen virkistäytymis porukalta, että sellainen on jossakin saaressa.

P-paikalta saareen ja lautalle on noin 1.5km lyhintä reittiä.

“Lyhyt matka” innosti myös meitä järjestämään 7 vuotis synttärit saaren laavulla. Matkan varrella on tietokylttejä niin metsälaidunnuksesta, muurahaisista ja tikoista. Nämä olivat loistavia pysähdys merkkejä lapsille, muuten sai painaa juoksujalkaa. Kylttien kohdalla kerättiin porukka kasaan ja luettiin kyltti. Kävin kellottamassa ennen syntymäpäivää reitin ja lasten kanssa se meni huomattavasti nopeammin (luulin toisin). Perillä paistoimme makkarat, söimme keksiä ja joimme mehua. Mitään muuta ohjelmaa ei tarvinnut luonto hoiti ohjelmatoimiston virkaa. Ihmettelimme västäräkin heiluvaa pyrstöä. Pohdimme, joko voisimme nähdä pääskysen onko nyt kesä vai vielä vähäsen kuten västäräkistä sanotaan. Lossila kaahasimme lähtiessä parikin kertaa edestakaisin saaren ja mantereen välillä. Poistuimme Louelaavun kautta mutta emme menneet pitkälle polulle. Oikaisimme sitä kautta ensimmäiselle liiterille. Matkalla on pieni silta josta tiputtelimme jäitä virran vietäväksi pohtien kuinka nopeasti virta kuljettaakaan asioita toiselle puolelle siltaa. Aikaa meni luontopolulla noin kasi tuntia. Puolisen tuntia matkustamiseen ja tunnin verran saaressa syömiseen ja leikkimiseen. Teimme tämän arki-iltapäivänä, koska viikonloppuisin on paljon kulkijoita.

Louelaavu “kuivalla” maalla.

Pari linkkiä joidenka kautta pääsee näkemään kuvia:

https://www.instagram.com/explore/locations/2464811/nyrolan-luontopolku/

https://www.instagram.com/explore/tags/nyr%C3%B6l%C3%A4nluontopolku/

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *