Blogi

Metsän antimet omavaraisuudessa

Tämä julkaisu on osa #Suuntanaomavaraisuus sarjaa. Blogeja on mukana laidasta laitaan ja lopussa on linkit blogeihin. Osa blogeista kirjoittaa muustakin kuin omavaraisuudesta mutta sarjassa keskitytään omavaraisuuteen. Taustalla häärii Satu tsajut.fi ja Heikki korkeala.fi blogeista tutut henkilöt henkilöt. Kiitos Sadulle jaksamisesta ja oman ajan käytöstä.

Kirjoitus ajoittuu nyt kesän alkuun ja kauden “ulkopuolelle”. Näin ainakin oletetaan, tämä onkin ihan harhaa. Nyt jo innokkaimmat juoksevat mättähältä, mättähälle katsellen kuinka mustikka ja puolukka kukkiin samalla arvioiden tuleekohan sitä marjaa vai ei. Nyt alkaa olemaan hiukan myöhässä mutta ihan lumien sulamisen jälkeen voi suunnata suolle hakemaan karpaloita tai metsään hakemaan puolukoita. Pakkasen ja talven mehevän makeaksi hauduttamat marjat ovat mitä ihaninta metsä karkkia. Näitä ei vain ole kovin pitkään koska keväällä syötävä on kortilla myös eläimillä ja hekin tietävät tämän herkun.

Työni on nyt vienyt minua uusille itselle tuntemattomille alueille ja olenkin havainnut, että alitajuisesti rekisteröin eri metsiä ja metsätyyppejä. Tuolla kasvaa varmasti hyvin puolukka ja tuolla mustikkaa joskus ihan tielle näkyy puolukanvarpumatto ja sitä jatkuu silmänkantamattomiin. Näissä kohdissa olen pohtinut, että jos eksyn tänne marja-aikaan niin vartin tauolla kerää kymmenenlitraa marjoja.

Itse olen juurikin nopea marjastaja, en mikään samoilija tyyppi ollenkaan. Ai eväät metsään, ei ole mun juttu ollenkaan. Olen kyllä kokeillut mutta ei se toiminut. Tyylini on samoilla ja katsoa paikat valmiiksi ja sitten täsmäisku puolituntia on ihan maksimi mitä jaksan jos siihen mennessä ei ole tullut kymmentä litraa niin sitten ei, normaalisti on. Roskien siivoamiseen sitten voinkin uhrata tunnin jos vähän toistakin.

TOP kerättävät

 • Puolukka
 • Hilla
 • Suppilovahvero
 • Mustikka
 • Torvisieni
 • Vadelma

Puolukka on helppo poimia ja vielä helpompi siivota ja säilöä. Hilla on taas hauska kerätä, koska se vähän piilottelee mutta kun löytää sen kultaisen keitaan kerääminen on nopeaa. Suppilovahvero on paikka uskollisin ja kun löytää hyvän paikan läheltä niin ei sitä muuta tarvitse. Mustikka kuuluu helposti kerättäviin ja löydettäviin. Kuitenkin hiukan muussautuvia koneella kerätessä ja siivotessa sotkuisia. Torvisienet en ole löytänyt vielä oikeaa paikkaa. Vadelmat piikikkäitä ja hitaita kerätä tosin saa kerätä seisaaltaan, eikä yleensä vaadi siivoamista.

Nyt olisi kuusenkerkän keräily aika ja siirapinkeittoa. Vielä en ole tähän hurjasti perehtynyt mutta tänään maanantaina saan naapurilta pullollisen maistiaisia. Saattaa siis olla, että siitä tulee tämän kesän raparperisima.

Oma edistyminen

Lehmä on tullut lypsyyn eli Pisama aloittaa toista kauttaan. Hän ei niin tuosta vasikka jutusta perusta, että voisi vasikkaa jättää alle. Sen mielestä vasikoita on kiva nuolla ja putsailla mutta tisseille niillä ei ole asiaa.

https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2022-aloitus/ Alkuperäisessä suunnitelmassa olin paljolti pohtinut rakentamista ja rakennuksia. Nyt kevät on kuitenkin hurjan pitkällä ja uusiarki. Ensimmäinen kevät kun molemmat on täysipäiväisesti ja vähän yli töissä. Samalla kuitenkin on myös tullut mukaan yrittäjyys ja sen tuomat velvoitteet ja sopimukset.

Käy lukemassa myös:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kerkka/

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/06/puolukan-puolesta.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/06/helppoa-omavaraisuutta-parvekkeella.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-6/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16445

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/mehästä-kohti-omavaraisuutta

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/06/suuntana-omavaraisuus-6-keruutuotteiden.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6-luonnosta.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/06/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-2.html

Varmuusvara https://varmuusvara.blogspot.com/2022/06/kesakuun-ensimmainen-maanantai.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhaheti https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/metsan-antimet-omavaraisuudessa/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/06/06/kesakuu-22-kerailytalous

2 kommenttia

 • Jovelan Johanna

  Kerkkäsiirappi on kyllä niin hyvää, että sen maku korvaa tekemisen vaivan moninkertaisesti. Itsekin olen juuri ollut kerkkäsiirappipadan äärellä ja kyllä se vaan niin hyvältä maistuu teenkin seassa pienen tauon jälkeen, että kieli meinaa tehdä kuperkeikan.

  Onnea yrittäjyydelle ja puuhillenne siellä 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.