Blogi

Kylmää arkea.

Kylmää arkea.

 

Herätys sunnuntai aamuun ilman herätyskelloa. Pirtsakka pakkanen toivottaa hyvää huomenta -23. Puita puuhellaan, kattila levylle, aamupuuron valmistus alkaa. Kello näyttää aikaa kuuden ja seitsemän välillä. Lapset ja vaimo vielä nukkuvat on hetki omaa aikaa. Ulkonakaan ei kuulu muita ääniä kuin pakkasen pauke puissa. Aamukahvin laitan tippumaan nautin kupposen. Rupean herättelemään perhettä aamupalalle. Lasten kanssa aloitetaan syömään, emäntä lähtee eläinsuojille aamukiertoa hoitamaan.

 

Pönttöuuniin puita lämpöä tuottamaan. Emäntä laittaa saunalla padan alle tulet. Ulkokupit ovat jäässä, joten aamu toimet kestävät normaalia pidempään. Emäntä pääsee syömään puuroa, kun lapset jo leikkivät. Toinen lapsista haluaa syödä myös äidin kanssa aamupalan. Joululoma on lopuillaan, joten vanhemman lapsen tarhatavaroita ruvetaan keräilemään reppuun.

 

Puita kannetaan sisälle selkä vääränä. Samalla pohtii jo ensitalvea ja metsään on kova kaipuu. Kunhan pakkaseen tottuu pitää lähteä metsään keräämään ensivuoden polttopuita. Runkoja on jo nurin valmiiksi pitäisi vain laittaa kasoihin. Keväällä ne ajetaan kartanolle ja pilkotaan kuivumaan.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Kylmää arkea.